Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2021. január 12. 05:44 Adat, Élet

A magyar filmek állami támogatása és kedveltsége között nincs statisztikai összefüggés

Az utóbbi években a nemzetközi filmszakma jelentősebb díjátadóin és fesztiváljain rendre szép eredményeket érnek el a magyar alkotások, miközben a mozik közönsége is fokozódó érdeklődést tanúsít az itthon készült produkciók iránt. Ennek a fejlődésnek az okai között a 2010-es évek elején átalakított filmtámogatási rendszert is szokás emlegetni.

A filmek színvonalát ugyan nehéz számszerűsíteni, és a támogatási rendszer hatását sem lehet egyértelműen elkülöníteni a többi sikert befolyásoló tényezőtől, ebben a cikkben mégis kísérletet teszünk a támogatások és a filmek megítélése közötti összefüggés vizsgálatára.

Az állami filmtámogatási rendszer – többek között – két, statisztikai eszközökkel viszonylag jól megragadható módon fejezi ki, hogy egy-egy beadott pályázatot mennyire tart értékesnek, támogathatónak. Az egyik a kulturális teszt eredménye, ami egy uniós előírásokon is alapuló pontozási rendszer. Ennek a vizsgálatnak az a célja, hogy a közvetlen állami támogatások olyan munkákhoz kerüljenek, amelyek valóban kulturális értéket teremtenek.

A támogatás másik megragadható mérőszáma maga a megítélt pénzösszeg, a filmgyártás költségeinek arányában. Az erre vonatkozó adatokat a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság teszi közzé a honlapján. A filmek megítélését pedig az egyik legjelentősebb nemzetközi filmadatbázis, az IMDb közönségszavazataival mérjük most le, ahol a felhasználók tízfokú skálán pontozhatják a filmeket.

Mivel a két adatbázis csak a címek és évjáratok alapján feleltethető meg egymásnak, egy 115 filmből álló mintán vizsgáljuk meg, hogy van-e kapcsolat a közönségértékelés és a kulturális teszten elért pontszám, illetve a támogatás mértéke között.

Rögtön látszik, hogy

az IMDb-értékelések és a kulturális teszten elért pontszámok között semmilyen összefüggés nincs,

vagyis a közönség és a filmek szakmai értékelése egymástól függetlenek*A két érték közötti rangkorrelációs együttható értéke -0,11.
A korrelációs együttható két tulajdonság összefüggését méri. Ez egy 0 és 1 közötti, pozitív vagy negatív előjelű szám; ha az érték a nullához nagyon közel esik (a plusz/mínusz 0,2 tartományon belül van), akkor elhanyagolható a kapcsolat. 1-nél teljesen együtt mozognak, míg a -1-es érték tökéletes ellentétes kapcsolatra utal, vagyis ebben az esetben az egyik ismérv növekedésével a másik csökken.
.

A támogatás mértékét nézve a közvetlen, vagyis valamelyik költségvetési szerv által folyósított hozzájárulás arányát nézzük meg a filmgyártás teljes költségéhez képest. (A filmeket közvetett módon a nyereséges vállalkozások is támogathatják, és ennek összegével csökkenthetik az adóalapjukat.)

Az eredmények szerint az állami támogatás súlya sem áll kapcsolatban*A két érték közötti rangkorrelációs együttható értéke -0,16. a közönség tetszésével, tehát

a támogatási rendszer nem részesíti előnyben a később népszerűvé váló filmeket.

Érdemes azonban figyelembe venni, hogy az IMDb-értékelések szépítésére már-már külön iparág épül, és magyar filmek pontszámaival kapcsolatban is felmerült már, hogy átestek némi kozmetikázáson. A támogatások céljai között pedig nem csak filmszakmai és kulturális szempontok állnak, hanem olyan gazdasági megfontolások is, mint például az ország filmiparának vonzóvá tétele, és ezáltal a külföldi forgatások, szakmai események vagy akár a turisták idecsalogatása.

Ez a többcélúság a fentebbiekből is látszik, a közönségsikerek mellett kevésbé magasra értékelt, akár szűkebb közönségnek szóló vagy épp kevésbé rutinos, pályakezdő alkotók által készített filmeket is támogat a rendszer.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA közönség tetszését is elnyerték az utóbbi évek magyar filmjei, nem csak a szakmáétKielemeztük az IMDb összes adatát, hogy kiderüljön, mik voltak a magyar filmgyártás gyengébb korszakai, és hogy tényleg felpörgött-e a szakma az utóbbi években.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet film filmezés filmtámogatás imdb Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.