Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. január 25. 11:40 Világ

Bérbe adná bútorait az IKEA, hogy még környezetbarátabb legyen

Az otthonunkból eddig csak magát a lakást bérelhettük mástól, ám ha az Ikea kitart legújabb ötlete mellett, akkor a jövőben a bútoroktól a szőnyegig minden mást is bérelhetünk majd.

A vásárolóknak sokszor nincs szükségük arra, hogy sajátjuk legyen a termék, viszont egyre többet gondolnak a bútor kidobásával járó környezetvédelmi következményekre -mondta Jesper Brodin, az Ikea vezérigazgatója a davosi Világgazdasági Fórum panelbeszélgetésén, amiről a Telegraph számolt be.

Éppen ezért a svéd multi különböző „radikális” megoldásokat tesztel. Brodin szerint az érdeklődés nagyon városfüggő. Londonban például nagyon sok az ingázó ember, aki nem akar egy igazi második otthont, ezért itt a lakásbérléssel együtt a bútorbérlés is népszerű lehet, ám minden piacon másra van igény. A japán vásárlóktól például inkább visszavásárolják a bútorokat, amiket aztán újra elad a cég. Belgiumban pedig megjavítják a sérült bútorokat, amiket a cégen keresztül el is adományozhatnak a vevők.

A cél, hogy egy „körkörösebb gazdaságot” alakítsanak ki, amire ma már a vásárlóknak is igényük van. Ennek lényege, hogy a termékeknek minél hosszabb életciklusuk legyen, és miután annak végére is érnek, lehessen belőlük valami más hasznos tárgyat készíteni.

Az Ikea célja, hogy 2020-ig elérje, hogy az általa termelt hulladék 90 százalékát újrahasznosítsa vagy energiát termeljenek belőle.

Brodin szerint ezek az üzleti modellek egy nagyon fontos gazdasági ösztönzőt építenek be, mivel tudatosságra ösztönzik az embereket. Meggyőzheti őket arról, hogy nem kell, hogy minden az „enyém” legyen, hanem inkább legyen minden a „miénk” és aztán amit lehet, hasznosítsuk újra.

Az Ikea világszerte 362 áruházzal rendelkezik, aminek száma a jövőben csak nőni fog. Brodin éppen ezért bízik benne, hogy eredményesek lehetnek a környezettudatosság erősítésének ügyében.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ fenntarthatóság Ikea környezetvédelem world economic forum Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.