Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2020. augusztus 12. 10:21 Közélet, Vállalat

Egy forintot alkudott az MNB a festményekből, amiket 165 millióért vesz

A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre-festményt szerez be a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft. Abban túl sok meglepő nincs, hogy a vállalat ezúttal is csak egy céggel tárgyalt erről, hiszen csak attól vehetik meg a műalkotásokat, akinek a tulajdonában vannak, a dokumentáció alapján azonban így is volt egy furcsa mozzanat az eljárásban.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMatolcsyék aranyrudakkal és 11 méteres csodaszarvassal díszítik a PostapalotátA harcoló medve-bika és a felhőből kiugró aranyoroszlánok után ezúttal gigantikus csodaszarvast és egy a „gazdaság dinamikáját absztraháltan" megjelenítő szobrot rendelnek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkGigantikus szobrokat állíttat Budán a Magyar Nemzeti BankLesz felhőből kiugró kilenc aranyszínű oroszlán, a korábbi Telekom-székház elé pedig egy harcoló medve-bika szobor kerül, tízméteres alapzatra.

A jegybanki cég – ahogy azt ilyen esetekben szokás – hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos tendert indított. Ehhez ugyan kellett a Közbeszerzési Hatóság jóváhagyása, de ott is belátták, hogy a már kiszemelt festményeket csak egy helyről lehet megvenni, így meg is adták az engedélyt (pdf). Ilyenkor az a menete a dolognak, hogy a tender kiírója kér egy ajánlatot, azt értékeli, tárgyal róla a reménybeli partnerrel, majd megegyeznek az árban, és kihirdetik az eredményt.

Az MNB-Ingatlan Kft. július végén tette közzé a felhívást, amiben augusztus 6-ra kérte az első ajánlatot, és egy nappal későbbre lőtték be az első tárgyalás időpontját. A festményeket birtokló Trance Balance Művészeti Kft. ajánlata be is futott időben, a 17 festményre ebben 165 354 331 forintos ajánlatot adtak. Az összeg azért fontos ennyire pontosan, mert egyrészt

ez egy forinttal több annál, amennyit a dologra a jegybanki cég szánt, másrészt épp ezt az egy forintot engedték el a tárgyalásos szakaszban.

Legalábbis erre utal, hogy négy nappal az ajánlat felbontásáról készült jegyzőkönyv közzététele után újabb bontási jegyzőkönyvet töltött fel a közbeszerzési rendszerbe az MNB-Ingatlan Kft., ebben viszont már csak 165 354 330 forintos ár szerepel. Fontos hangsúlyozni, hogy ez még nem a hivatalos eredmény, azt ugyanis külön dokumentumban rögzítik, de ilyenkor – hacsak nem történt valamilyen adminisztrációs hiba – már viszonylag ritkán szoktak változni a dolgok.

 

A 17 festmény többsége viszonylag új: öt az elmúlt két évben készült, és mindössze négy olyan van közöttük, amely 2013 előtti. Az eladó Trance Balance Művészeti Kft. Pados Gábor galériatulajdonos vállalata. A műgyűjtőt a művészeti színtér ötven legbefolyásosabb emberét felsorakoztató Magyar Power 50 listán legutóbb a negyedik helyre rangsorolták.

A jegybank az MNB-Ingatlan Kft.-n keresztül a közelmúltban sorra rendeli meg a különböző műalkotásokat. A volt Magyar Telekom székház elé monumentális harcoló medve-bika szobrot álmodtak, míg magába az irodaházba egy harmincméteres felhőt, amiből kilenc oroszlán ugrik majd ki. A Postapalotát pedig gigantikus csodaszarvassal és egy szavakkal nehezen leírható, az Arany dinamikája című másik szoborral díszítik fel. A négy szoborért összesen közel egymilliárd forintot fizetnek, az alkotásokat pedig kivétel nélkül a Groupama Aréna előtti Fradi-sast is jegyző Szőke Gábor Miklós, illetve cége, a Dante Birodalom Kft. készíti el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétszázmillióért épül meg Matolcsyék harcoló medve-bika szobraA felhőből kiugró kilenc oroszlán pedig közel félmilliárd forintba kerül majd. Az MNB elfogadta az eredeti árat.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Vállalat Bak Imre festmény jegybank mnb Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 7. 14:03 Tech, Vállalat

Elmegy a piac a magyar e-kereskedők mellett

Vége annak az egyszerű korszaknak, amikor a Kínából nagyban megvett árut kettes szorzóval itthon simán el lehet adni.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.