Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2020. június 19. 14:59 Világ

Szlovákia két ligával Magyarország felett játszik, ha munkavállalói jogokról van szó

Hét éve nem sérültek olyan gyakran a munkavállalói jogok a Nemzetközi Szakszervezeti Szövetség (ETUC) legfrissebb jelentése szerint, mint 2020-ban. A kormányok és munkaadók világszerte évek óta nem látott esetszámban korlátozták a munkavállalók kollektív tárgyaláshoz és sztrájkhoz való jogait, valamint nőtt az olyan országok száma is, ahol illegális a szakszervezet alapítása.

Magyarországon a jelentés szerint rendszeresen megsértik a munkavállalói jogokat, és a szomszédaink közül Szlovákiában, Horvátországban és Csehországban is ritkábbak a jogsértések, mint Magyarországon. Szlovákia pedig egyenesen az élbolyban végzett – ugyanabba a csoportba került, ahol a skandináv országok is vannak. Ebbe a csoportba azok az országok tartoznak, ahol a jogsértések elszórtan fordulnak elő. A régióból Lengyelország került még ugyanabba a csoportba, mint Magyarország; Romániában és Szerbiában viszont rosszabb a munkavállalók helyzete, ezekben az országokban szisztematikus a jogsértések szintje az ETUC kategorizálása alapján.

Az ETUC Globális jogi indexe 144 országot értékel a munkavállalói jogok érvényesülése szempontjából. A 2020-as jelentés szerint az országok 85 százalékában sértették meg a sztrájkhoz való jogot, és az országok négyötödében nem érvényesült a kollektív tárgyaláshoz való jog. A 144-ből 89 országban akadályozták a szakszervezetek alapítását – ide tartozik Magyarország is, ahol az esztergomi Suzuki-gyárban nem hajlandó elismerni a szakszervezetet a munkaadó.

A munkavállalók 72 országban nem tudták a vitás eseteket bíróságra vinni, 51 országban érte őket erőszak, és 61 országban tartóztattak le önkényesen munkavállalókat, leginkább szakszervezeti vezetőket.

5+ (vörös) – A joguralom hiánya miatt nincsenek garantált jogok 5 – Nincsenek garantált jogok 4 – A jogok szisztematikus elnyomása 3 (sárga) – A jogok rendszeres megsértése 2 – A jogok ismételt megsértése 1 (zöld) – A jogok elszórt megsértése

A jelentés szerint a munkavállalói jogok szempontjából a világ 10 legrosszabb országa 2020-ban Banglades, Brazília, Kolumbia, Egyiptom, Honduras, India, Kazahsztán, a Fülöp-szigetek, Törökország és Zimbabwe volt. Nyolc olyan ország volt, ahol annyit javultak a viszonyok, hogy az ország kategóriát ugrott, ide tartozik Argentína, Kanada, Ghána, Namíbia, Katar, Sierra Leone, Spanyolország és Vietnam.

Regionálisan a legrosszabb eredmények az észak-afrikai és a közel-keleti térségekben találhatóak, kontinentális felosztásban pedig az látszik, hogy Európában és Ausztráliában a legjobb munkavállalónak lenni. Amerikában összesítve csak kicsivel rosszabb a helyzet, mint Afrika egészében, míg Ázsiában még Afrikánál is gyengébben érvényesülnek a munkavállalói jogok.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb köze van egy 1902-es bányászsztrájknak a koronavírushoz, mint gondolnánkAz elmúlt húsz év a gazdasági kockázatok egyénre tolásáról szólt, a koronavírus-járvány lendületet adhat egy új társadalmi szerződésnek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ etuc jelentés munkavállalói jogok Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.