Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2020. május 29. 11:10 Adat

Sok eladatlan készlettel várja a nagy visszaesést a magyar gazdaság

Befékezett a magyar gazdaság az első negyedévben, de a súlyos visszaesés még nem bontakozott ki a maga teljességében, derült ki a KSH részletes GDP-adataiból.

A lenti ábra azt mutatja, hogy az éves növekedéshez mennyit adott hozzá vagy vett el belőle az adott tétel a felhasználási oldalon. Mint látható, a háztartások fogyasztása, amit a zöld szín jelöl, egyáltalán nem esett vissza még, az előző évtized közepénél kezdődött fellendülésben megszokott módon adott hozzá a GDP-bővüléséhez. Ez a kirúgási hullám és az általános válsághangulat miatt a második negyedévtől kezdve biztosan lefelé veszi az irányt. 

 

Ugyanakkor a többi területen már az első negyedévben látszottak a problémák. Az utóbbi időben durván emelkedő beruházások most már csak stagnáltak, a nettó export pedig visszaesett. Ez utóbbinak oka az, hogy míg az export már csökkent (többek között a durván visszaeső szolgáltatásexport, azaz a turizmus miatt), addig a belső fogyasztás által hajtott import még mindig nőtt.

Némi aggodalomra ad okot, hogy a 2,2 százalékos éves növekedésből 1,5 százalékért a készletezés felel, tehát a cégek raktárában halmozódnak a még el nem adott termékek. Mint a lenti ábrán látható, először volt olyan, hogy egy negyedévben a feldolgozóipari készlet a szektor termelése értének kétszeresénél is nagyobb volt.

 

Ez a szint már több mint egy éve magas, de a globális és európai visszaesés előtt különösen nagy probléma lehet, hogy ilyen sok készlet van a cégeknél.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat gdp készlet Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.