Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2020. március 9. 14:35 Világ

Megismétli a német hibát a gazdasági bevándorlókkal Közép-Európa

Az Európai Unióban a bevándorlásellenes blokkot hazánk és Lengyelország vezeti, ám arra nyugaton is felfigyeltek, hogy ennek ellenére az utóbbi néhány évben – a munkaerőhiány miatt – mindkét ország megnyitotta kapuit a vendégmunkások előtt.

Különösen látványos ez a folyamat Lengyelország esetében, az ország ugyanis több vendégmunkást fogadott 2018-ban, mint bármely másik uniós tagállam, és az Economist elemzése szerint valószínűleg tavaly is ez volt a helyzet. 2014 óta közel kétmillió ukrán ment a nyugati szomszédba dolgozni, de az utóbbi három évben 36 ezer nepáli, 20 ezer indiai és 18 ezer bangladesi is elhelyezkedett Lengyelországban. Ez óriási fordulat ahhoz képest, hogy a 38 milliós országban 2011-ben mindössze 100 ezer külföldi élt.

Az ezzel kapcsolatos felvetéseket a lengyel kormány – akárcsak a magyar – azzal szokta elhárítani, hogy ezek az emberek nem maradnak az országban, így nem változtatják meg az etnikai és kulturális arculatát. A brit hetilap szerint azonban ezzel csak megismétlik azt az önáltatást, amely Nyugat-Németországra volt jellemző az 1950-es és 70-es évek között. Ott végül is a szociáldemokrata kancellár, Willy Brandt azzal utasította el a távozni nem akarók kitoloncolását, hogy az felelőtlen, embertelen és gazdaságilag káros lenne. De még innen is hosszú út vezetett annak felismeréséig, hogy akkor viszont foglalkozni kellene az integrációjukkal, különben elkerülhetetlen a senki által nem kívánt párhuzamos társadalmak kialakulása.

A kormányzati retorikák alapján a humánus szempontok talán nem merülnének fel Közép-Európában, a gazdasági azonban biztosan.

Ha lehetne is népszerűséget szerezni külföldiek kizsuppolásával, ez a gazdasági károk miatt jó eséllyel rögtön el is enyészne.

A lengyel kormány arra is apellál, hogy a vendégmunkások nagy többsége ukrán, akiknek kinézete és nyelve nagyon hasonló a lengyelekéhez. Ám rájuk még sok más ország – köztük hazánk – is pályázik, miközben Ukrajna népessége a természetes folyamatokból adódóan is csökken, és mint a fenti ázsiai számok mutatják, már most sem lehet minden üres állást ukránokkal betölteni. Ha pedig egy kisvárosi gyárban jelennek meg tucatjával vagy akár százával a szemmel láthatóan külföldi munkások, az igencsak felzaklathatja a migrációellenes propagandával traktált helyieket. Ahogy a romániai Ditróban láttuk (a sztorival amúgy már a BBC is foglalkozott), ehhez elég lehet pár színes bőrű pék is.

A lengyel kormány mindenesetre egyelőre a hallgatást választotta, így amikor egy miniszter elismerte, hogy vendégmunkások nélkül nem lehetne fenntartani a gazdasági növekedés korábbi ütemét, rövid úton kirúgták. Nem csoda, hogy kormányzati részről idehaza sem vett részt senki a témával foglalkozó szakmai tanácsadáson, de ettől még a jelenség nem szűnik meg. És minél messzebbre kerül egymástól a valóság és a kormányzati propaganda, a következmények annál kellemetlenebbek lehetnek.

Persze nem biztos, hogy a német párhuzam tovább folytatódik, hiszen elvileg a munkavállalási engedélyekkel és az itt dolgozók rotálásával elérhető, hogy letelepedés nélkül is mindig legyen elég külföldi munkaerő. De például idehaza a magyar munkaerő idősödésével-fogyatkozásával egyre nehezebb lesz ezt fenntartani, így könnyen lehet, hogy előbb-utóbb itt is választani kell a gazdasági növekedés és a külföldiek maradásának megengedése között.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Orbán-kormány is kihasználja a migráció előnyeit, ha a gazdasági helyzet úgy kívánjaPapírtigrissel harcol a kormány, amikor az ENSZ migrációs csomagja ellen küzd, miközben a 23 pont egy részével egyetért, egy részét pedig gazdasági okokból alkalmazza is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ bevándorlás Lengyelország Magyarország munkaerőhiány németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.