Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2020. január 30. 10:19 Vállalat

Akkora lett az Alza, mint a magyar Auchan, és nálunk nő a leggyorsabban

Bármennyire is megosztóak az Alza reklámjai, a fejhangon nyüszítő UFO mögött álló kereskedelmi modell működik: a cseh gyökerű regionális multi tavaly 29,3 milliárd cseh korona bevételt ért. A cseh Forbes kiemeli, hogy a társaság növekedése ismét kétjegyű volt, ezúttal 17,6 százalékos, ám Magyarországon 69 százalékos volt a bővülés.

A konkrét számokat a cég nem árulta el, de nyilvánvaló, hogy Magyarországon alacsony értékről nőtt nagyot, és összességében még így sem nálunk szerzi bevételének jelentős részét. Ez abból is látszik, hogy a csoportszintű növekedés úgy jött össze, hogy a 69 százalékos magyar ugráshoz 16 százalék alatti cseh és szlovák bővülés párosult (vagyis a növekményhez a magyar egység abszolút értékben csak kevéssel járult hozzá).

Az Alza egyébként nagy előnnyel vezet a cseh online piacon. Úgy számolnak, hogy az ottani második helyezett CZC éves forgalma egyenlő volt az Alza növekedésének értékével, vagyis csak 5 milliárd korona körül lehetett.

A magyar kiskereskedelmi piacot a Trademagazin legutóbbi, 2018-as adatai szerint a Tesco vezette 769 milliárd forinttal, az Alza átszámolva közel 400 milliárdnál jár, ami több, mint a magyarországi Auchan (7. helyre elég) 2018-as bevétele.

A GKI Digital és az Árukereső felmérése szerint a teljes magyar online kiskereskedelmi piac összesített forgalma nettó 425 milliárd forint volt 2018-ban, vagyis alig több, mint az Alza 2019-es csoportszintű bevétele.

Egy másik cseh e-kereskedő január közepén indította el szolgáltatását élesben Magyarországon, róluk még decemberben írtunk.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIndul Budapesten a Kifli.hu: a csehek ott támadják a Tescót és a társait, ahol a legjobban fáj nekikViccesen hangzó neve ellenére komoly cseh online élelmiszerbolt jelenik meg Budapesten. Mit kínálnak és hogyan lehetnek nyereségesek ott, ahol minden versenytársuk csak égeti a pénzét?

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat Alza kiskereskedelem online kiskereskedelem Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.