Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2019. augusztus 6. 16:34 Világ

Európa húzhatja a rövidebbet az USA és Kína kereskedelmi marakodása miatt

A világ két szuperhatalma keserű kereskedelmi szembenállásba sodródott Donald Trump elnök megválasztása óta. Ez sokat romlott az utóbbi napokban: Trump új vámokat jelentett be, a kínaiak megtorló intézkedésekkel reagáltak, erre hétfőn több mint egy évtizede nem látott szintre zuhant a jüan a dollárral szemben, mire az USA meglépte azt, amit hosszú ideje nem akart: árfolyammanipulátorként bélyegezte meg Kínát.

Mint a lenti ábrán is látható, Kína sokáig nyilvánvalóan manipulálta pénznemének árfolyamát (így volt ez 2005 közepéig, aztán 2008 és 2010 közepe között, amikor fix árfolyamot tartottak), de a köztes időben sem teljesen a piaci folyamatok határozták meg a dollár/jüant. A mostani esésnek viszont kereskedők szerint éppen hogy piaci okai voltak – Kína egyszerűen csak engedte, hogy a fizetőeszköz essen -, ezért az amerikai döntés egyértelműen politikainak tekinthető.

 

A kereskedelmi háború eszkalálódásának újabb fejezete komolyabb felfordulást okozott a piacon, a befektetők menekültek a kockázatosabbnak tartott eszközökből. A nagyobb hírügynökségeknek nyilatkozó piaci elemzők szerint azért, mert kezdenek rájönni arra, hogy mindkét fél elszánt, és akár a korábban vártnál durvább is lehet a kereskedelmi felfordulás. Például lehet, hogy az országok kölcsönös leértékelési hullámba kezdenek, aminek biztosan nem lenne jó vége.

Ezzel a kereskedelmi háborúval kapcsolatban rengeteg tévképzet kering, elsősorban kirobbantója, Donald Trump fejében. Trump rendszeresen arról beszél például, hogy az általa kivetett büntetővámokat az USA-ba exportáló országok fizetik, pedig nem, ez alapvetően az amerikai importőrökre kivetett adó (ők pedig továbbhárítják az amerikai fogyasztókra, akik aztán drágább termékeket fognak vásárolni).*Az már egy sokkal messzebbre vezető és nehezebben megfogható kérdés, hogy mennyire volt törvényszerű a szabad kereskedelem elleni hozzáállás elszabadulása az USA-ban.
A korábbi évtizedekben a demokrata tábor egy része ellenezte a kereskedelmi megállapodásokat, de alapvetően mindkét párt vezetése a kereskedelempárti nagyvállalati érdekeket helyezte előtérbe. Ez – Trumpot leszámítva – máig így van, bár a Trump hullámán a politikába belépő új „nemzeti konzervatív” republikánus politikusok már nem zárkóznak el a vámoktól – az ő képviselőjük Josh Hawley missouri szenátor. Nem meglepő, hiszen Trump választási sikerének titka éppen a rozsdaövezeti államokban elért áttörés volt, amit jelentős részben a kereskedelmi megállapodásokkal szembeni retorikájának köszönhet.
 

De az sem igaz, hogy a kereskedelmi szembenállás elsősorban az USA és Kína viszonylatában fejtheti ki pusztító hatását.

Az USA eleve kevéssé függ a külkereskedelemtől, mind a költségvetési, mind a monetáris politikájában éppen élénkít. Kína pedig azon a hosszú távú terven dolgozik, hogy gazdaságát átállítsa a kifelé, exportirányba orientált feldolgozóipari központú modellről a belső fogyasztás és a szolgáltatások vezérelte modell irányába. Igaz, ez a modellváltás elég döcögősen halad, és Kínának továbbra is nagyon fontosak az exportpiacai.

Ahol viszont nincs nagy tér beszállni ebbe a háborúba, az Európa. Az Európai Központi Bank a Feddel ellentétben nem emelt kamatot korábban, ezért nincs sok monetáris politikai muníciója, amivel élénkíteni tudná a gazdaságot vagy gyengíthetné az euró árfolyamát a dollárral szemben. Legfeljebb még mélyebben negatív kamatokat vezethet be, ami nem túl egészséges helyzet.

A jüan gyengülése tragikus fejlemény lehet az európai exportőröknek, akik gyorsan piac nélkül maradhatnak, ha az USA és a Kína egymással versengő leértékelésekbe kezd. A konjunktúramutatók szerint a német cégek egy ideje már készülnek is erre, többek között a termelés visszafogásával. De gond van a másik oldalon is: az amerikai piacról kizárt kínai termékek, illetve a kínai piacról kizárt amerikai termékek is meg fognak jelenni valahol, és ez nagy eséllyel az európai országok piaca lesz, ahol dömpingárakkal hozhatják lehetetlen helyzetbe a helyi gyártókat és termelőket.

Európához hasonló a helyzet Japánnal, amely szintén az amerikai-kínai szembenállás vesztese lehet. Mint Marcus Asworth írja a Bloomberg véleményrovatában,

akik már korábban bedobták a negatív kamat és a mennyiségi lazítás kártyáját, azok vesztésre állnak a globális árfolyamok pókerjátszmájában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump kormánya leárfolyammanipulálózhatta volna a kínaiakat, de nem tetteAz USA gyanakodva méreget mindenkit, aki lenyomja kereskedelemben.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ árfolyam globális gazdaság kereskedelmi háború Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.