Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2019. július 26. 12:03 Világ

Ülnek a németek a pénzükön, ezért kell belőle még többet nyomtatni

Lassan kijátssza az összes kártyáját az Európai Központi Bank (EKB) az eurózóna gazdaságának felpörgetése érdekében. Mario Draghi, a szervezet elnöke a tegnapi sajtótájékoztatóján három év után újabb kamatvágást harangozott be szeptemberre, így a már 2014 júniusa óta negatív kamatláb várhatóan még tovább süllyed, emellett pedig a kötvényvásárlások újraindítása is szóba került – vagyis még több eurót nyomhat a gazdaságba a jegybank.

Az EKB eszközei viszont a jelek szerint egyre inkább kevésnek bizonyulnak a gazdaságélénkítés eléréséhez. A posztjáról októberben leköszönő Draghi nyolcéves elnöksége alatt a kamatvágás mellett leginkább a kötvényvásárlások és bankközi hitelek útján próbálta egészséges szinten tartani az inflációt, azonban a pénzromlás mértéke rendre elmaradt a 2 százalékos céltól. Az európai jegybank lazuló pénzpolitikáját ugyanis az eurózóna országai nem támogatták állami költekezéssel. Sőt, a legjelentősebb gazdasági súllyal bíró Németország kifejezetten a költségvetési többletre gyúr, amivel a központi jegybank törekvéseivel szemben – az államadósság törlesztésével – folyamatosan pénzt von ki a gazdaságból.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNémetország toronymagasan világbajnok a spórolásbanPedig a kedvezőnek tűnő makrogazdasági mutatóknak még a németek sem örülhetnek maradéktalanul, a világ többi országáról nem is beszélve.

Tavaly a német költségvetési többlet rekordszintet ütött meg, a GDP 1,7 százalékát tette ki, és Olaf Scholz, a német pénzügyminiszter tegnap a Bloombergnek azt mondta, hogy országa egyelőre nem is tervez változtatni eddigi gazdaságpolitikáján. Pedig a szigorú német fiskális politikát nemcsak az EKB, hanem az Európai Bizottság és a Nemzetközi Valutaalap is régóta kritizálja már.

A Bloomberg az ellentmondásos helyzetet részben azzal magyarázza, hogy a kilencvenes években a jegybankok egyre nagyobb függetlenséget és több, az infláció alakulásával kapcsolatos felelősséget és hatáskört kaptak annak érdekében, hogy megvédhessék az országokat a választások előtt kampányoló politikusok eltúlzott növekedési ígéreteitől. Manapság azonban szó sincs ilyesmiről, a kormányok éppen ellenkezőleg, inkább az államadósság lefaragásán dolgoznak. (Bár a világ legnagyobb gazdasága, az Egyesült Államok éppen kivétel.)

A G7-országok pénzügyminisztereinek idén júliusi találkozóján is elhangzott a tartalékképzés fontossága, az eurozóna egyes részein – Franciaországban, Olaszországban és Spanyolországban – pedig elemzők szerint kifejezetten szükséges további pénzügyi szigorítás, ami ellentétes az EKB igyekezetével.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA hitelezők fizetnének, de a németeknek nem kell a pénzükTíz euró kölcsönön 4 centet keresne a német állam, mégis inkább leépíti az adósságállományt, pedig fél Európa költekezésre ösztönzi.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ euró európai központi bank infláció németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.