Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. június 28. 15:42 Élet

Még több vidámpark épülhet a hatalmas Lego-felvásárlás után

Megveszi az egyebek mellett a Legolandeket, a Madame Tussauds panoptikumokat és a London Eye-t üzemeltető Merlin Entertainmentst egy befektetési konzorcium, amelyet a Lego céget ellenőrző család vezet.

A Kirkbi nevű családi társaság jelenleg is a tőzsdén jegyzett Merlin közel harmadát birtokolja. A bejelentés után egyrészt azt kommunikálta, hogy nem várhatók jelentős változások, a szórakoztató parkok, létesítmények tovább üzemelnek, és nem kíván megválni a portfólió egyetlen darabjától sem. Másrészt Soren Thorup Sorensen Kirkbi-vezérigazgató arról beszélt, hogy szeretnék továbbfejleszteni, a „növekedés következő fázisába eljuttatni” a vállalatot a rendelkezésükre álló tőke és tapasztalat segítségével, ez pedig könnyebb lesz a tőzsdén kívül.

A teljes egészében készpénzes*Azaz részvénycserét nem tartalmazó., már el is fogadott ajánlat szerint egy részvényért 455 fontot fizetnek, míg az előző napi záróár 395 font volt. Így a BBC cikke szerint a Blackstone magántőkealapot is magába foglaló konzorcium 4,8 milliárd fontot (több mint 1700 milliárd forint) fizet a Merlinért.

A társaság a világ második legnagyobb szórakoztatópark-üzemeltetője, 25 országban 130 létesítménnyel van jelen. A céges térkép ennél ugyan kevesebb helyszínt tüntet fel, de jól látható, hogy Afrikát leszámítva mindegyik lakott kontinensen jelen van. Magyarországhoz legközelebb a bécsi Madame Tussauds található, Európában a tengeri élővilágot bemutató parkokból van a legtöbb a Merlin portfóliójában.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVan otthon legó? Lehet, hogy ez életed legjobb befektetéseEredeti árukhoz képest hatalmas nyereséget hozhatnak a körülbelül száz darabból álló, szuperhősökkel kapcsolatos készletek, ha használtan eladod őket.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet felvásárlás legó legoland madame tussauds merlin entertainments Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.