Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 21. 15:03 Pénz

Van otthon legó? Lehet, hogy ez életed legjobb befektetése

Első hallásra furcsa eredménnyel állt elő egy orosz kutató. Viktorija Dobrinszkaja eredményei szerint az 1985 és 2015 közötti időszakban a legókészletek átlagosan évi 11 százalékos megtérülést hoztak, ami több, mint az amerikai nagyvállalati részvényeké és kötvényeké, valamint az aranyé.

Ez már csak azért is meglepő, mert régi legókat – hacsak valaki nem eleve befektetési céllal vette, ami korábban aligha fordult elő tömegesen – értelemszerűen csak használt állapotban lehet eladni. Ez általában csökkenti a tárgyak értékét, de ebben az esetben ez nincs így, sőt. A Bloomberg cikke említ egy extrém példát: a Csillagok háborúja tematikájába ágyazott Darth Revan-szettet 2014-ben mindössze 3,99 dollárért dobták piacra, egy évvel később viszont már 28,46 dollárért kelt el egy az eBayen. Ez 613 százalékos hozamnak felel meg.

Mindez komolytalannak hangzik, de a még mindig alacsony kamatkörnyezetben egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy befektetők tényleg fantáziát lássanak a dologban. Az Egyesült Államokban van például olyan befektetési szolgáltató, amely vállalatok elleni perekre gyűjt forrást, arra számítva, hogy az ügyet lezáró peren kívüli egyezségen kaszálni fog.

A PhD-fokozatát a London School of Economics-en megszerző orosz kutatónőnek egy mindennapi élethelyzet adta az ötletet: a fia nagyon szeret legózni. A befektetési módszerekről rendszeresen publikáló szakember ennek kapcsán került kapcsolatba olyan befektetőkkel, akik a játékszettek adásvételével elérhető nyereségről cseréltek eszmét.

Viktorija Dobrinszkaja mintegy 2000, 1981 és 2014 között forgalomba hozott szett eredeti árát gyűjtötte össze, és összevetette azzal, amennyiért 2015-ben elkeltek a másodpiacon. Eredményei szerint 

kiemelkedően jól teljesítettek a kicsi, legfeljebb 113 elemből álló készletek, évi 22 százalékos hozammal.

Tematika szerint a szuperhősökkel, Batmannel és Indiana Jones-szal kapcsolatos készletek hozták a legnagyobb nyereséget. A Simpson családhoz kapcsolódó legók viszont egyedüliként veszítettek az értékükből, átlagosan 3,5 százalékot.

Az újabb szettek magasabb hozamot biztosítanak, mint a régebbiek, ami már elképzelhető, hogy a legóbefektetők megjelenésének hatását tükrözi. Számukra különösen vonzó lehet, hogy a készletek másodpiaci árának alakulása nem mutat összefüggést a gazdasági válságokkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem kapták meg a rászoruló gyerekek a több tonna hamis legót?Sokan a hamisítványnak is örülnének, de nem lehet garantálni, hogy a játék biztonságos, ezért a darálógépben végezték az építőkockák.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetés legó megtérülés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Bucsky Péter
2024. július 25. 18:19 Élet, Pénz

Tele van kérdőjelekkel az álomszerű utasszám-növekedés, amit a MÁV kommunikál

Egyelőre nem látszik, hogy az ország- és vármegyebérletek bevezetése óta érdemben nőtt volna a közösségi közlekedést választók száma.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 13:52 Adat, Pénz

Keveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszük

A magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

Kiss Péter
2024. július 21. 04:56 Pénz

Mire számíthatnak a szárnyalás után a befektetők a második félévben?

Meglepően jó eredményeket hozott az első félév a tőkepiacokon, most érdemes megnézni, hogy mi várható az év második félévében.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. július 24. 05:46 Adat

Csak egy rekordot hagyott érintetlenül Magyarország eddigi legdurvább hőhulláma

Végül 15 napig volt érvényben hőségriasztás, de hétfőre is meg lehetett volna hosszabbítani. Az abszolút melegrekord nem dőlt meg, de sok más csúcs igen.

Torontáli Zoltán
2024. július 23. 15:58 Adat, Vállalat

A számok nem indokolják, hogy vendégmunkásokkal dolgoztató beruházót támogasson a kormány Nógrádban

Ha viszont a cég korábbi nyilatkozataival összhangban helyieket vesznek fel, akkor megtérülhet az állami ösztönzés, hiszen majdnem 10 ezren keresnek munkát a megyében.

Bucsky Péter
2024. július 23. 05:19 Közélet, Vállalat

A pénz már a Molnál van, de jobb lesz-e a magyar hulladékos rendszer?

Fél év alatt elvitte a Mol az ágazati profit harmadát, miközben nőtt a hazai hulladékgyűjtés és kezelés korábban átlagosnak számító költségszintje.