Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 21. 15:03 Pénz

Van otthon legó? Lehet, hogy ez életed legjobb befektetése

Első hallásra furcsa eredménnyel állt elő egy orosz kutató. Viktorija Dobrinszkaja eredményei szerint az 1985 és 2015 közötti időszakban a legókészletek átlagosan évi 11 százalékos megtérülést hoztak, ami több, mint az amerikai nagyvállalati részvényeké és kötvényeké, valamint az aranyé.

Ez már csak azért is meglepő, mert régi legókat – hacsak valaki nem eleve befektetési céllal vette, ami korábban aligha fordult elő tömegesen – értelemszerűen csak használt állapotban lehet eladni. Ez általában csökkenti a tárgyak értékét, de ebben az esetben ez nincs így, sőt. A Bloomberg cikke említ egy extrém példát: a Csillagok háborúja tematikájába ágyazott Darth Revan-szettet 2014-ben mindössze 3,99 dollárért dobták piacra, egy évvel később viszont már 28,46 dollárért kelt el egy az eBayen. Ez 613 százalékos hozamnak felel meg.

Mindez komolytalannak hangzik, de a még mindig alacsony kamatkörnyezetben egyáltalán nem elképzelhetetlen, hogy befektetők tényleg fantáziát lássanak a dologban. Az Egyesült Államokban van például olyan befektetési szolgáltató, amely vállalatok elleni perekre gyűjt forrást, arra számítva, hogy az ügyet lezáró peren kívüli egyezségen kaszálni fog.

A PhD-fokozatát a London School of Economics-en megszerző orosz kutatónőnek egy mindennapi élethelyzet adta az ötletet: a fia nagyon szeret legózni. A befektetési módszerekről rendszeresen publikáló szakember ennek kapcsán került kapcsolatba olyan befektetőkkel, akik a játékszettek adásvételével elérhető nyereségről cseréltek eszmét.

Viktorija Dobrinszkaja mintegy 2000, 1981 és 2014 között forgalomba hozott szett eredeti árát gyűjtötte össze, és összevetette azzal, amennyiért 2015-ben elkeltek a másodpiacon. Eredményei szerint 

kiemelkedően jól teljesítettek a kicsi, legfeljebb 113 elemből álló készletek, évi 22 százalékos hozammal.

Tematika szerint a szuperhősökkel, Batmannel és Indiana Jones-szal kapcsolatos készletek hozták a legnagyobb nyereséget. A Simpson családhoz kapcsolódó legók viszont egyedüliként veszítettek az értékükből, átlagosan 3,5 százalékot.

Az újabb szettek magasabb hozamot biztosítanak, mint a régebbiek, ami már elképzelhető, hogy a legóbefektetők megjelenésének hatását tükrözi. Számukra különösen vonzó lehet, hogy a készletek másodpiaci árának alakulása nem mutat összefüggést a gazdasági válságokkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem kapták meg a rászoruló gyerekek a több tonna hamis legót?Sokan a hamisítványnak is örülnének, de nem lehet garantálni, hogy a játék biztonságos, ezért a darálógépben végezték az építőkockák.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz befektetés legó megtérülés Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.