Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 6. 16:56 Világ

Szertefoszlott a világ legnagyobb olajmezőjének legendája

A világ legnagyobbjának tartott Ghawar olajmező túlzás nélkül legendásnak számít az ágazatban, jelentősége miatt egy időben az amerikai katonai tervezők arról vitatkoztak, hogyan lehetne megszállni. A mérete mellett az is hozzájárult a hírnevéhez, hogy Szaúd-Arábia államtitokként kezelte az adatait. Ám az állami olajtársaság, az Aramco közelgő kötvénykibocsátása előtt a napokban kénytelen volt ezeket is megosztani a külvilággal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKijött a fényre egy cég, amely több pénzt termel, mint MagyarországA szaúdi állami olajvállalat volt tavaly a világ messze legnyereségesebb cége, olyan vállalatokat maga mögé utasítva, mint az Apple és a szektortárs Exxon Mobil.

Az amerikai energiahivatal 2017-ben úgy becsülte, hogy az 1948-ban felfedezett, Szaúd-Arábia keleti részén lévő olajmezőn akár napi 5,8 millió hordó kitermelése is lehetséges, és a szaúdiak is rendszeresen 5 millió feletti kapacitásról számoltak be. Ehhez képest most kiderült, hogy ez a szám 3,8 millió hordó, vagyis jóval kevesebb a becsléseknél.

Ha a korábbi szaúdi állítások megfeleltek a valóságnak, akkor ez azt jelenti, hogy a 280 kilométer hosszan elterülő olajmező termelési maximuma jelentősen visszaesett 2004-hez képest, amikor az Aramco annak kapcsán közölte az 5 millió feletti számot, hogy az olajtartalékok viszonylag közeli kimerüléséről szóló várakozásokat igyekezett cáfolni – emlékeztet cikkében a Bloomberg.

Ez a vita azóta elült, hiszen a technológiai fejlődés – elsősorban a repesztéses eljárás – rengeteg olyan készlet kitermelését tette gazdaságossá, amely korábban reménytelennek tűnt. Ennek köszönhetően futott fel a termelés az amerikai Texas és Új-Mexikó államokban elterülő Permian-medencében is, ahol a napi felhozatal már 4,1 millió hordó, vagyis egyértelműen megelőzte a Ghawart*A két terület ugyanakkor egész más geológiai felépítésű, klasszikus értelemben a Permian nem számítana olajmezőnek..

Az Aramco által közzétett adatokból az is kiderült, hogy a gondolthoz képest más mezők közötti megoszlással ugyan, de valóban 12 millió hordó körüli a királyság napi termelési kapacitása.*Emellett van még egy napi félmillió hordóra képes mező is a kuvaiti határon, amely a két állam vitája miatt jó ideje nem termel. Ebből azonban egy-két milliót mindig tartalékban hagynak, hogy képesek legyenek olyan sokkhatások idején is egyensúlyban tartani a piacot, mint az egy-egy jelentős olajtermelő országot érintő háború vagy embargó. Az eddigi tényleges termelési maximumot tavaly év vége felé érték el valamivel 11 millió hordó felett.

Azóta a Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) termeléscsökkentési programja keretében a szaúdiak is kevesebb olajat hoznak a felszínre. A tavaly év végi csúcshoz képest a kitermelést majdnem 10 százalékkal, közel 3 millió tonnával csökkentette az OPEC – derül ki a Bloomberg egy másik cikkéből.

Ezzel sikerült is feljebb hajtani a kőolaj világpiaci árát, a gyengülő forint mellett ez áll az utóbbi napok üzemanyagár-emelkedésének hátterében.

Szaúd-Arábiára visszatérve, az Aramco közzétette a még kitermelhető készletekre vonatkozó becsléseit is. Eszerint Szaúd-Arábia még 226 milliárd hordó tartalékkal rendelkezik, amely a maximális kitermelési szint mellett 52 évre elegendő. Ami a Ghawart illeti, ott a két szám 48,2 milliárd hordó és 34 év. Ezek az értékek azonban nincsenek kőbe vésve, a technológia fejlődésével esetenként nőhetnek is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ghawar olajmező olajár saudi aramco Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.