Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 1. 10:22 Vállalat

Kijött a fényre egy cég, amely több pénzt termel, mint Magyarország

A szaúdi állami olajvállalat volt tavaly a világ messze legnyereségesebb cége, olyan vállalatokat maga mögé utasítva, mint az Apple és a szektortárs Exxon Mobil. Az állami tulajdonú Saudi Aramco adózás, hiteltörlesztés és amortizáció előtti profitja 224 milliárd dollár, a nettó eredménye pedig 111,1 milliárd dollár volt. Előbbi összeg Magyarország gazdasági teljesítményének durván a másfélszerese, az utóbbi pedig a háromnegyede.

A múltban is biztosan rengeteg olyan év volt, amikor az Aramco volt a világ legnyereségesebb cége, csak éppen erről hivatalosan nem lehetett tudni, mert a vállalat nem hozta nyilvánosságra a számait, mióta a 70-es évek végén államosították. Ez most annak köszönhetően változott meg, hogy a társaság kötvénykibocsátásra készül, ennek pedig feltétele a pénzügyi átláthatóság.

Az említett adatokat a világ három legismertebb hitelminősítője közé tartozó Moody’s és Fitch tette közzé, egyben mindkettő az ötödik legjobb hitelbesorolást adta a társaság adósságára. Talán furcsa lehet, hogy nem a legjobbat, de figyelembe kellett venniük, hogy az Aramco lényegében a szaúdi állami része, amely a politikai-gazdasági helyzettől függően egy tollvonással befolyásolhatja a társaság nyereségének alakulását. Ezzel függ össze, hogy egy hordó olajra vetítve például a Shell és a Total magasabb nyereséget ér el, mint az Aramco – derül ki a Bloomberg cikkéből.

 

A szaúdi vezetés eredeti terve egyébként az volt, hogy tőzsdére viszi a vállalatot. Abban bíztak, hogy 2000 milliárd dollárra értékeli majd a piac, így egy 5 százalékos részvénycsomag eladásából is 100 milliárd dollárra tehetnek szert a gazdaság átalakítását szolgáló terveikhez. Az eredeti menetrend alapján ennek már meg is kellett volna történnie, de jelen állás szerint 2021-ig elhalasztották a társaság tőzsdére lépését.

A kötvénykibocsátás B-tervként került elő. A napokban jelentették be, hogy az Aramco 69 milliárd dollárért megvásárolja a szaúdi állami vagyonalaptól a Sabic vegyipari társaság többségi részesedését, részben erre fogja fordítani a kötvényesektől származó pénzt. Egyébként szaúdi pénzügyi szempontból túl sok értelme nem lett volna az Aramco-Sabic üzletnek, hiszen az állam egyik szereplőjétől került volna át a másikhoz az összeg.

Persze az Aramco önmagában is Szaúd-Arábia fejőstehene, a profit felét elviszi a nyereségadó, van egy lépcsőzetesen változó, 20 százalékról induló bányajáradék, és 58,2 milliárd dollár osztalékot is fizetett az államnak tavaly. A cég szabad készpénzállománya 48,8 milliárd dollárt volt, az adóssága pedig 27 milliárdot tett ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk107 milliárd dollárt gyűjtöttek be a bebörtönzött gazdagoktólGyőzelmet hirdetett a szaúdi koronaherceg a korrupció elleni háborúban. 87 embertől 107 milliárd dollárnak megfelelő összeget gyűjtöttek be.

Vállalat nyereség saudi aramco Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Torontáli Zoltán
2019. június 24. 16:54 Élet, Vállalat

Az élelmiszerbolti csomagolások fele nehezen vagy egyáltalán nem újrahasznosítható

Egy brit vizsgálatban a saját márkás termékeket nézték, és az eredmény a boltláncok felelősségét is felveti.

Fabók Bálint
2019. június 21. 09:20 Vállalat

Harmadik szerbiai gyárát nyitja meg a Tisza Cipő

A Tisza Automotive műanyag-fröccsöntéssel foglalkozik autóipari beszállító, és jövőre már 2500-an dolgozhatnak a szerbiai gyáraiban.

Jandó Zoltán
2019. június 19. 16:06 Közélet, Vállalat

Rendezvényszervezésben hasít a reklámpiac Mészáros Lőrince

Balásy Gyula októberben bevásárolta magát egy cégbe, amely egy évvel korábban 4 millió forint bevételt ért el. Májusban kivett belőle 90 milliót.

Fontos

Váczi István
2019. június 23. 16:46 Közélet

Egy lesorosozott civilszervezet ellenőrzi Mészáros Lőrinc közpénzes munkáját

Egy uniós program keretében, a kormány áldásával az általa évek óta támadott Transparency International ellenőriz egy projektet, ahol Mészáros egyik cége dolgozik.

Avatar
2019. június 23. 07:48 Közélet, Tech

Zuckerberg király saját dénárt akar verni, és ennek sokan nem örülnek

A pénzügyi adatainkat összefésülik a médiafogyasztási szokásainkkal, az okoseszközök és szenzorok által biztosított adatokkal, és az egészet egybecsomagolva eladhatják bárkinek.

Kasnyik Márton Hajdu Miklós
2019. június 21. 06:43 Adat

Kettészakadt a budapesti panelmezőny, már nem a Pók utca a legdrágább lakótelep

Új adatbázist építettünk, hogy eldöntsük az örök kérdést: melyik a legdrágább és melyik a legolcsóbb panel lakótelep? Az utóbbi évek eszeveszett áremelkedése nem ugyanúgy érintette a paneleket.