Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 1. 10:22 Vállalat

Kijött a fényre egy cég, amely több pénzt termel, mint Magyarország

A szaúdi állami olajvállalat volt tavaly a világ messze legnyereségesebb cége, olyan vállalatokat maga mögé utasítva, mint az Apple és a szektortárs Exxon Mobil. Az állami tulajdonú Saudi Aramco adózás, hiteltörlesztés és amortizáció előtti profitja 224 milliárd dollár, a nettó eredménye pedig 111,1 milliárd dollár volt. Előbbi összeg Magyarország gazdasági teljesítményének durván a másfélszerese, az utóbbi pedig a háromnegyede.

A múltban is biztosan rengeteg olyan év volt, amikor az Aramco volt a világ legnyereségesebb cége, csak éppen erről hivatalosan nem lehetett tudni, mert a vállalat nem hozta nyilvánosságra a számait, mióta a 70-es évek végén államosították. Ez most annak köszönhetően változott meg, hogy a társaság kötvénykibocsátásra készül, ennek pedig feltétele a pénzügyi átláthatóság.

Az említett adatokat a világ három legismertebb hitelminősítője közé tartozó Moody’s és Fitch tette közzé, egyben mindkettő az ötödik legjobb hitelbesorolást adta a társaság adósságára. Talán furcsa lehet, hogy nem a legjobbat, de figyelembe kellett venniük, hogy az Aramco lényegében a szaúdi állami része, amely a politikai-gazdasági helyzettől függően egy tollvonással befolyásolhatja a társaság nyereségének alakulását. Ezzel függ össze, hogy egy hordó olajra vetítve például a Shell és a Total magasabb nyereséget ér el, mint az Aramco – derül ki a Bloomberg cikkéből.

 

A szaúdi vezetés eredeti terve egyébként az volt, hogy tőzsdére viszi a vállalatot. Abban bíztak, hogy 2000 milliárd dollárra értékeli majd a piac, így egy 5 százalékos részvénycsomag eladásából is 100 milliárd dollárra tehetnek szert a gazdaság átalakítását szolgáló terveikhez. Az eredeti menetrend alapján ennek már meg is kellett volna történnie, de jelen állás szerint 2021-ig elhalasztották a társaság tőzsdére lépését.

A kötvénykibocsátás B-tervként került elő. A napokban jelentették be, hogy az Aramco 69 milliárd dollárért megvásárolja a szaúdi állami vagyonalaptól a Sabic vegyipari társaság többségi részesedését, részben erre fogja fordítani a kötvényesektől származó pénzt. Egyébként szaúdi pénzügyi szempontból túl sok értelme nem lett volna az Aramco-Sabic üzletnek, hiszen az állam egyik szereplőjétől került volna át a másikhoz az összeg.

Persze az Aramco önmagában is Szaúd-Arábia fejőstehene, a profit felét elviszi a nyereségadó, van egy lépcsőzetesen változó, 20 százalékról induló bányajáradék, és 58,2 milliárd dollár osztalékot is fizetett az államnak tavaly. A cég szabad készpénzállománya 48,8 milliárd dollárt volt, az adóssága pedig 27 milliárdot tett ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk107 milliárd dollárt gyűjtöttek be a bebörtönzött gazdagoktólGyőzelmet hirdetett a szaúdi koronaherceg a korrupció elleni háborúban. 87 embertől 107 milliárd dollárnak megfelelő összeget gyűjtöttek be.

Vállalat nyereség saudi aramco Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Jandó Zoltán
2020. augusztus 12. 10:21 Közélet, Vállalat

Egy forintot alkudott az MNB a festményekből, amiket 165 millióért vesz

A négy, közelmúltban megrendelt grandiózus szobor után ezúttal 17 Bak Imre-festményt szerez be a jegybanki tulajdonban lévő MNB-Ingatlan Kft.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 11. 14:39 Adat, Vállalat

Fél év alatt olcsóbb lett a bevásárlásunk a Lidlben és az Aldiban

A két diszkontlánc árazása az alapvető élelmiszereknél annyira minimális eltéréseket mutat, hogy néha az volt az érzésünk, ez nem is két cég, hanem egy.

Váczi István
2020. augusztus 11. 06:52 Vállalat

Veszteséges, de már gyarapítja a gazdaságot a kormány kedvenc multija

Tavaly 30 milliárd forintot tett hozzá a magyar gazdasághoz a Samsung gödi üzeme, amely már több mint kétezer embert foglalkoztat.

Fontos

Avatar
2020. augusztus 10. 15:33 Adat

Most akkor mekkora a valódi munkanélküliség Magyarországon?

Egymásnak sokszor homlokegyenest ellentmondó kommentárokat lehet olvasni arról, hogy pontosan mekkora munkanélküliség alakult ki, és látható-e már javulás.

Jandó Zoltán
2020. augusztus 10. 06:25 Közélet, Vállalat

Olyan sokat keres az állam a lakossági gázon, hogy a következő választás előtt akár ingyen is adhatja fél évig

Ha igaza lesz a szakértőknek, és nem változik a piaci környezet, olyan rezsicsökkentést láthatunk a 2022-es választás előtt, amilyet nem látott még az ország.

Torontáli Zoltán
2020. augusztus 8. 07:03 Élet, Vállalat

Időutazás a közelmúltba: a golyórágó diadalútja Magyarországon

Kicsit kemény volt és kicsit hamar elment az íze, de igazi szocialista slágertermék lett Magyarországon az amerikai életérzést imitáló golyórágó. Elbeszélgettünk a termék akkori honosítóival.