Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. április 1. 10:22 Vállalat

Kijött a fényre egy cég, amely több pénzt termel, mint Magyarország

A szaúdi állami olajvállalat volt tavaly a világ messze legnyereségesebb cége, olyan vállalatokat maga mögé utasítva, mint az Apple és a szektortárs Exxon Mobil. Az állami tulajdonú Saudi Aramco adózás, hiteltörlesztés és amortizáció előtti profitja 224 milliárd dollár, a nettó eredménye pedig 111,1 milliárd dollár volt. Előbbi összeg Magyarország gazdasági teljesítményének durván a másfélszerese, az utóbbi pedig a háromnegyede.

A múltban is biztosan rengeteg olyan év volt, amikor az Aramco volt a világ legnyereségesebb cége, csak éppen erről hivatalosan nem lehetett tudni, mert a vállalat nem hozta nyilvánosságra a számait, mióta a 70-es évek végén államosították. Ez most annak köszönhetően változott meg, hogy a társaság kötvénykibocsátásra készül, ennek pedig feltétele a pénzügyi átláthatóság.

Az említett adatokat a világ három legismertebb hitelminősítője közé tartozó Moody’s és Fitch tette közzé, egyben mindkettő az ötödik legjobb hitelbesorolást adta a társaság adósságára. Talán furcsa lehet, hogy nem a legjobbat, de figyelembe kellett venniük, hogy az Aramco lényegében a szaúdi állami része, amely a politikai-gazdasági helyzettől függően egy tollvonással befolyásolhatja a társaság nyereségének alakulását. Ezzel függ össze, hogy egy hordó olajra vetítve például a Shell és a Total magasabb nyereséget ér el, mint az Aramco – derül ki a Bloomberg cikkéből.

 

A szaúdi vezetés eredeti terve egyébként az volt, hogy tőzsdére viszi a vállalatot. Abban bíztak, hogy 2000 milliárd dollárra értékeli majd a piac, így egy 5 százalékos részvénycsomag eladásából is 100 milliárd dollárra tehetnek szert a gazdaság átalakítását szolgáló terveikhez. Az eredeti menetrend alapján ennek már meg is kellett volna történnie, de jelen állás szerint 2021-ig elhalasztották a társaság tőzsdére lépését.

A kötvénykibocsátás B-tervként került elő. A napokban jelentették be, hogy az Aramco 69 milliárd dollárért megvásárolja a szaúdi állami vagyonalaptól a Sabic vegyipari társaság többségi részesedését, részben erre fogja fordítani a kötvényesektől származó pénzt. Egyébként szaúdi pénzügyi szempontból túl sok értelme nem lett volna az Aramco-Sabic üzletnek, hiszen az állam egyik szereplőjétől került volna át a másikhoz az összeg.

Persze az Aramco önmagában is Szaúd-Arábia fejőstehene, a profit felét elviszi a nyereségadó, van egy lépcsőzetesen változó, 20 százalékról induló bányajáradék, és 58,2 milliárd dollár osztalékot is fizetett az államnak tavaly. A cég szabad készpénzállománya 48,8 milliárd dollárt volt, az adóssága pedig 27 milliárdot tett ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikk107 milliárd dollárt gyűjtöttek be a bebörtönzött gazdagoktólGyőzelmet hirdetett a szaúdi koronaherceg a korrupció elleni háborúban. 87 embertől 107 milliárd dollárnak megfelelő összeget gyűjtöttek be.

Vállalat nyereség saudi aramco Szaúd-Arábia Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Hajdu Miklós
2019. április 25. 06:44 Vállalat

Fegyelmezetten dolgozik a régió meghódításán egy magyar startup

Egy olyan magyar céget mutatunk be, ami a biztos háttér kialakítására használta fel az első néhány évet, méghozzá saját forrásokból. Csak akkor kezdett külső tőkét bevonni, amikor már egyértelmű piaci sikerek voltak mögöttük. Ráadásul az is érdekes, amivel a Neticle foglalkozik.

Bucsky Péter
2019. április 23. 06:57 Vállalat

Budapesten nyitott k+f központot a 3D nyomtatás unikornisa

Egyre több területen használnak 3D nyomtatókat, amelyek piacán a magyar kötődésű Formlabs a leggyorsabban növekvő szereplő. Pár hete ötfős csapattal indultak Budapesten, és a szoftverfejlesztés jelentős részét is ideköltöztetnék Amerikából.

Debreczeni Anna
2019. április 22. 16:10 Vállalat

Balogh Levente: Akkor megyek az akváriumba, ha én lehetek a cápa

A gyors növekedés miatt két év múlva ismét új üzemre lesz szüksége a Szentkirályi-Kékkúti Ásványvíznek - állítja a cég elnöke. Balogh Levente hitelundorról, robotokról, visszavonulásról és arról, milyen fröccsöt csinál az ásványvízből.

Fontos

Jandó Zoltán
2019. április 24. 17:35 Közélet

A Fidesz lemodellezte a szocializmus legnagyobb hibáit a magyar fociban, és elbukott

A magyar foci nem a rengeteg állami támogatás ellenére rossz, hanem épp amiatt. A korlátlan forrás ugyanis az eredményességre való törekvést utolsó csíráit is kiírtja a labdarúgásból.

Fabók Bálint
2019. április 24. 11:35 Élet

Új korszak jöhet a hentesnél: a sertéshús drágább lehet, mint a marha

Már hónap alatt akár hatvan százalékkal is drágulhat a sertéshús ára Magyarországon a Kelet-Ázsiában egyre inkább terjedő sertéspestis miatt.

Torontáli Zoltán
2019. április 24. 06:47 Élet

Kinyomoztuk, hogy indulás előtt mennyi idővel legolcsóbb a repülőjegy

220 napon keresztül követtük egy tervezett londoni utazás legolcsóbb repülőjegyének árváltozását, és az eredmény sok szempontból elgondolkodtató lett.