Hírlevél feliratkozás
Wiedemann Tamás
2019. március 26. 13:16 Világ

Ledarálják a használt ruhákat, és abból készítenek új fonalat, hogy megmentsék a bolygót

Ha a klímaváltozásról van szó, többet foglalkozunk a műanyag palackokkal, mint a pólóval, amit hordunk. Pedig az olajipar után meglepő módon a textilipar felelős a legtöbb légkörbe jutó szén-dioxidért. A textilipar adja a globális szén-dioxid kibocsátásának a tíz százalékát. (A cementtel vagy az acéllal sem foglalkozunk annyit, mint kellene.)

A pamut előállítása és a poliészter súlyosan megterheli a környezetet. A pamut nagy mennyiségű vizet igényel, míg a poliészter kőolajból készül, és körülbelül ezer év kell a lebomláshoz. A gyapot termesztéshez kötődik továbbá a világ rovarirtószer-felhasználásának a negyede, a ruhák kezeléséhez és színezéséhez kapcsolódik a globális ipari vízszennyezés ötöde. Becslések szerint 150 milliárd ruhadarab készül évente, és csak az Egyesült Államokban 13 millió tonna ruha végzi a kukában.

A textilipar azért is a legszennyezőbb iparágak egyike, mert a – luxustermékeket kivéve – igen alacsony nyereségesség mellett működik. Az átlagos profitráta négy százalék körül mozog. A cégek ezért lehető legolcsóbb termelési költségeket keresik. Nem véletlenül telepednek meg a legnagyobb ruhaipari cégek a fejlődő országokban. Ha ettől eltér egy cég, az már nemzetközi figyelmet vált ki.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy cég bebizonyította, hogy nem muszáj tönkretenni a bolygót a ruhagyártássalNyolcvan liter helyett csak nyolc deci vizet használnak fel egy farmernadrág gyártás közben egy vietnami cégnél, ahol a nap melege szárítja a kész ruhákat.

Ausztráliában most azzal kísérleteznek, hogy a kidobott ruhákat hogyan lehetne újrafelhasználni. Adrian Jones és Graham Ross évtizedeket töltött a textiliparban, így testközelből láthatták annak a működését. Kilépve a multinacionális cégek világából egy kísérleti projektet hoztak össze.

A BlockTexx tavaly indult, az ötlet lényege, hogy összegyűjtik a kidobott ruhákat, majd egy technológiai eljárás során megállapítják az összetevőket. Ezt követően az iratmegsemmisítőkhöz hasonló géppel feldarabolják, lényegében rostokra szedik. Kezelik az anyagot, majd ebből készítenek új fonalat, amelyből aztán ismét ruhát lehet gyártani.

A brit napilapnak, a The Guardiannek nyilatkozó üzletemberek nem részletezték a technológiát, de annyit elmondtak, hogy a tesztek jól sikerültek. Egy queenslandi üzemben elkezdték a termelést az Üdvhadsereg együttműködésével. Az idei első üzleti évben tízezer tonnányi, tönkrement, vagyis már nem használható ruhát terveznek feldolgozni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKínai börtönökben gyártják a H&M, a C&A és a 3M csomagolásait, állítja egy volt brit rabAmiről szerinte a cégeknek fogalmuk sincs. Mindhárom vállalat vizsgálatot indított.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ausztrália blocktexx környezetvédelem ruha textilipar Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.