Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. március 2. 11:03 Világ

Kínai börtönökben gyártják a H&M, a C&A és a 3M csomagolásait, állítja egy volt brit rab

A Financial Times két hete megjelent riportja alapján két európai divatóriás, a H&M és a C&A, valamint a 3M techvállalat vizsgálja, hogy vállalataik valóban felhasználtak-e kínai fogvatartottak által készített csomagolásokat.

Peter Humphrey, egy brit vállalati nyomozó, korábban újságíró, 2013 és 2015 között 23 hónapot töltött börtönben Kínában azzal az állítólagos váddal, hogy kínai állampolgárok adatait szerezte meg és azokat eladta ügyfeleinek, köztük a gyógyszergyártó GlaxoSmithKline-nak. Humphrey a vádakat tagadta.

Humphrey két hete a Financial Times-nak mesélt a rács mögött töltött időkről, beleértve a börtönmunkáról is. Állítása szerint a börtön vállalkozásként működött, mindenféle dolgokat gyártottak különböző cégeknek. Az ő csapata csomagolásokat készített, ami közben olyan jól ismert márkaneveket ismert fel, mint a H&M, a C&A és a 3M. Mint írja, ezeknek a vállalatoknak valószínűleg fogalmuk sincs, hogy az ellátási láncuknak a börtönmunka is részét képezi. A cikkben arról is beszél, hogy az elítéltek textileket és alkatrészeket is előállítottak, ám azt nem mondta, kinek.

Jeffrey Hogue, a C&A fenntarthatósági igazgatója a Reutersnek azt írta, a modern rabszolgaság minden formájára nézve zéró tolerancia-politikával rendelkeznek, beleértve a kényszerített munkát, az adósrabszolgaságot és a börtönmunkát is. Vizsgálják az ügyet, és ha ilyen esetet észlelnek, azonnal megszüntetik a kapcsolatot a beszállítóval. A H&M szóvivője teljességgel elfogadhatatlannak nevezte a börtönök bevonását a termelésbe, ami komolyan sérti a beszállítók számára előírt szabályokat, és a cég szintén felmondja a szerződéseit azzal a beszállítóval, amiről a vád bebizonyosodik. A 3M-nak is szigorú vállalati politikája van, ami tiltja a kényszermunkát. A vállalat nem tud ilyen esetről, de ők is vizsgálatot indítottak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ 3M börtönmunka C&A h&m Kína vállalati társadalmi felelősségvállalás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.