Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2019. január 22. 15:30 Világ

Nagyot zuhant Magyarország az innovatív országok listáján

Magyarország öt helyet visszaesett a Bloomberg éves innovációs listáján, amely kedden jelent meg. Nálunk nagyobbat csak Ukrajna és Tunézia zuhant a hatvan országot rangsoroló listán, de hozzánk hasonlóan esett Svédország és Szerbia is.

A Bloomberg több tucat tényező alapján rangsorolja az országokat, például a kutatás-fejlesztésre költött összegek, a termelői kapacitás és a tőzsdére bejegyzett high-tech cégek koncentrációja alapján.

 

A lista élén évek óta Dél-Korea áll, a második pedig két helyet javítva Németország lett. A harmadik a négy pozíciót előre lépő Finnország lett, míg Szingapúr és Svédország kiszorult az első háromból.

Magyarország a 32. helyen végzett, az uniós tagállamok között a 18. lett, megelőzve többek között a balti államokat, Szlovákiát, Görögországot vagy Portugáliát. Az összesített helyezést hét ismérv alapján állapították meg. Magyarország ezek közül a feldolgozóipar hozzáadott értéke alapján érte el a legjobb eredményt, ebben 12. a világon.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMagyarország a globális innováció segédmunkása, öt cég költi el az országos k+f felétA magyar innovációban semmi nem az, aminek látszik. A multik egy része csak adót optimalizál, a kisebb cégek alig kutatnak.

Termelékenységben, a felsőoktatás hatékonyságában és a szabadalmakkal kapcsolatban viszont csak az 50. helyen végzett hazánk. Termelékenységben minden uniós ország megelőzi Magyarországot, a felsőoktatással kapcsolatban egyedül Luxemburg áll Magyarország mögött.

 

A térségbeli országok közül Ausztria áll a legelőkelőbb helyen, Lengyelország, majd Csehország követi. A leglátványosabb előrelépést pedig Románia mutatta, mely hat helyet javítva Magyarországot is megelőzte. Az elmúlt két évben Csehország és Románia is megelőzött minket.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHarmadával többet költött az állam kutatásra tavaly, mégsem történt igazi előrelépésÉpp csak sikerült korrigálni a tavalyi visszaesést.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ innováció kutatás-fejlesztés Magyarország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.