Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2019. január 14. 12:19 Élet

Miért nem kapták meg a rászoruló gyerekek a több tonna hamis legót?

Pénteken adott hírt arról a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), hogy Ferihegyen a pénzügyőrök mintegy négy tonna hamisított Lego formatervezésű játékot foglaltak le. A több mint 1,3 millió építőelemet tartalmazó szállítmányt Kínában adták fel egy ukrajnai lakcímmel rendelkező személynek.

Miután felmerült a gyanú, hogy a játékok szellemi tulajdonjogot sérthetnek, a pénzügyőrök megkeresték a Lego jogi képviselőjét, aki megállapította, hogy a termékek mind hamisítványok, és kérte a megsemmisítésüket. Ezt el is rendelték, amihez a küldemény címzettje is hozzájárult. A hamis termékekkel okozott kár majdnem 20 millió forintra tehető.

A játékok dobozai. Fotó: NAV

Eddig tartott a NAV közleménye, de kíváncsi voltam, hogy pontosan mit jelent a megsemmisítés, illetve nem lehetett volna-e más sorsa a játékoknak. A lefoglalt ruhákat és cipőket ugyanis például – miután eltávolították róluk a hamis márkajelzéseket – gyakran segélyszervezetek kapják meg, hogy rászorulóknak juttassák el. Ugyanez lesz a sorsuk a feldarabolt hamis raklapoknak, amelyeket eltüzelhetnek.

Ebben az esetben azonban nem ez történt, a szóban forgó játékok nem kerültek rászoruló gyerekekhez vagy őket segítő intézményekhez. Ezt a NAV azzal magyarázta, hogy míg az eredeti áruk gyártója garantálja termékének a biztonsági, egészségügyi és egyéb megfelelőségét, ez nem érvényes a hamisítványok esetében. Mivel ezek eredete ismeretlen, így azt sem lehet tudni, hogy milyen – akár egészségre káros – összetevőket tartalmaz.

Ebből adódóan egy egyszerű gyermekjáték esetén sem vállalható az a kockázat, hogy karitatív célra felajánlva egészségkárosodást okoz

– hangsúlyozta a NAV.

A jogszabályok szerint*az ilyen esetekre a 608/2013/EU rendelet által meghatározottakat kell alkalmazni egyébként a visszatartott termékek sorsa a jogtulajdonosokon múlik, ők állapítják meg a termék eredetiségét, majd ennek nyomán születik döntés arról, hogy az árut tovább lehet engedni, vagy pedig szabálysértési, vagy büntetőeljárást kell indítani. Ha a hamisított termék teljes mértékben forgalomképtelen és a karitatív célú felajánlás sem jöhet szóba, akkor meg kell semmisíteni.

Fotó: NAV

Ennek pontos menete függ a termékek jellegétől és anyagától. A megsemmisítés módját és helyszínét ezek vizsgálata után választják ki. A NAV erre azt a példát adta meg, hogy a veszélyes elektronikai hulladékok égetőbe kerülnek. Ami nem hangzik valami jól, de ha az égetés 1200 Celsius-fok felett történik, akkor legalább dioxin nem keletkezik a veszélyes vegyi anyagokból.

Ebben az esetben a játék építőelemek megsemmisítése daráló/aprító géppel történt. Kis mennyiségű szállítmányok esetében a megsemmisítés történhet a jogtulajdonosok által biztosított mozgatható géppel, míg nagy szállítmányok esetében – így ebben az esetben is – ez hulladékkezelő központokban történik. Az ilyen hulladékkezelőknél darálásra vagy égetésre is lehetőség van – jegyezte meg a NAV.

Darálás után remélhetőleg inkább anyagában hasznosítják majd újra a műanyag elemeket. (Már ha nem a papírdobozokkal és az instrukciókat tartalmazó füzetekkel együtt darálták le őket.) Ebben az esetben nem tudni, hogy pontosan milyen műanyagról van szó, de az eredeti építőkockákról azt írja a Lego, hogy a szelektíven gyűjtött háztartási hulladékhoz hasonlóan újrahasznosítható. Igaz, azt is leírják, hogy az újraöntésre már nem alkalmas építőkockákkal energiát termelnek, azaz minden bizonnyal elégetik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHova kerül az a közel fél tonna szemét, amit évente kihajít egy átlagos budapesti?Szeméttel fűtünk, szeméttel töltjük a laptopunkat, és szeméttel dolgozik a cementgyár is. Sokat javult a szelektív szemétgyűjtés, de akár négyszer annyit is újra lehetne hasznosítani, mint most.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet hamisítvány legó megsemmisítés NAV Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Fontos

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.