Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. december 5. 10:11 Világ

Levegőt venni is nehéz a városban, ahol a klímaváltozás megfékezéséről tárgyalnak

Szimbolikus helyen tartják az ENSZ idei, az éghajlatváltozás megfékezését célzó csúcstalálkozóját: a lengyelországi Katowice évszázadok óta az európai nehézipar egyik fellegvárának számít, és levegője manapság is nagyon szennyezett.

Egy katowicei lakos arról számolt be a Bloombergnek, hogy idén légszűrőt szereltetett fel, mert időnként a szmog olyan rettenetes, hogy lélegezni is nehéz. Ilyen körülmények közé érkezett vasárnap közel 200 ország több mint 22 ezer delegáltja, hogy december 14-ig azokról az intézkedésekről igyekezzen megállapodni, amelyekkel teljesíthető a három éve Párizsban kitűzött célt, miszerint a globális felmelegedés ne haladja meg a 1,5 Celsius-fokot az iparosodás előtti szinthez képest.

„Mintha egy gasztronómiai konferenciát olyan helyen tartanának, ahol fagyasztott pizzát szolgálnak fel”

– fogalmazott a Greenpeace környezetvédelmi szervezet légszennyezettséggel foglalkozó szakértője.

A találkozónak helyet adó konferenciaközpont egy régi bánya felszíni részére épült, és külső-belső kialakítása is bányászati tematikájú. A lengyelek Európa legrosszabb levegőjét kénytelenek belélegezni,

a kontinens 50 legszennyezettebb levegőjű városa közül 36 Lengyelországban van.

„Az embereknek fel kell fűteniük a házaikat decemberben, a levegő minősége megmutatja, milyen helyzetben vagyunk” – fogalmazott a lengyel környezetvédelmi miniszter. Van tehát honnan előrelépni, és ez a helyzet globálisan a klímaváltozással kapcsolatban is.

Az előjelek ráadásul nem túl jók, hiszen az Egyesült Államok eleve ki akar lépni a párizsi egyezményből, az ausztrál vezetés és az új brazil elnök pedig nem akar országa gazdasági növekedését korlátozó intézkedéseket elfogadni. India és Kína arra hivatkozik, hogy a fejlett országoknak kell élen járniuk a kibocsátás csökkentésében.

Az sem túl biztató, hogy házigazdaként a lengyeleknek kellene irányítani a tárgyalások menetét, miközben az ország ellenérdekelt a túlságosan ambiciózus vállalásokban. A szénkitermelés ugyan az 1988-as 293 millió tonnáról már 150 millió alá csökkent, az áramtermelésben azonban még mindig 80 százalék a szén részesedése.

Eredmény nélkül azonban a kilátások meglehetősen sötétek, hiszen 1,5 fokos felmelegedés felett – amelyből legalább 1 már meg is valósult – szinte lehetetlen lesz megállítani a folyamatot.

Globálisan 2018 valószínűleg a negyedik legmelegebb év lesz a kiterjedt megfigyelések kezdete óta – közölte nemrég az Országos Meteorológiai Szolgálat a Meteorológiai Világszervezet előzetes éghajlati értékelője alapján. Idehaza pedig, amennyiben a december középhőmérséklete nem tér el lényegesen az átlagtól, 2018 akár a legmelegebb év is lehet.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem tartják be az országok, amit Párizsban ígértek, és továbbra is árasztják a légkörbe a szén-dioxidotAz ENSZ szerint egyre nagyobb a szakadék a valóság és az országok ígérgetése között. Egyre nehezebb lesz megmenteni a bolygót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ ensz felmelegedés Katowice klímaváltozás Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.

Jandó Zoltán
2024. május 4. 05:07 Adat

Soha nem volt még ilyen enyhe az év eleje Magyarországon

Nemcsak globálisan, Magyarországon is kiugróan magas volt az átlaghőmérséklet 2024 első harmadában. Februárban és márciusban is megdőlt a hőmérsékletrekord.