Hírlevél feliratkozás
Rigó Anita
2018. október 18. 12:19 Világ

Évtizedeken belül több tucat világörökségi helyszínt önthet el az emelkedő tenger

Kutatók szerint 47 olyan kulturális helyszín van a Földközi-tenger partjainál, amelyekre évtizedeken belül veszélyt jelenthet a tengerszint emelkedése, köztük Velencére, Pisára és Dubrovnikra is – írja a Nature. A tanulmány szerint ezek a helyek valószínűleg súlyos áradásokkal és pusztulással nézhetnek szembe az évszázad végéig. A Földközi-tenger térségében több tucat UNESCO Világörökségi helyszín van, amelyek közül sok a tengerparton található.

Az érintett UNESCO világörökségi helyszínek.
Az ábra forrása: Reimann, Vafeidis, Brown, Hinkel & Tol (2018): Mediterranean UNESCO World Heritage at risk from coastal flooding and erosion due to sea-level rise; Nature Communications, 2018. október 16.

Ugyan a globális felmelegedéssel már több helyszínen számolnak, a tengerszint emelkedésének problémájával eddig ritkán foglalkoztak az érintett városok.

Az ENSZ egyik új jelentése szerint a tengerparti régiók vannak a leginkább kitéve a klímaváltozásnak. Ezeken a helyeken több millióan kényszerülhetnek majd arra a következő évtizedekben, hogy elhagyják otthonukat, mivel az emelkedő árapályok elárasztják majd a lakott területeket és beszennyezik az ivóvíz készleteket.

A tengerpart védelme érdekében célzott intézkedésekkel alkalmazkodni lehet a növekvő vízszinthez, és a Nature Communications tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerzői javasolják is ezeknek a stratégiáknak az alkalmazását az azonosított helyszíneken.

Jó példa egy ilyen projektre Velencében a MOSE-rendszer, ami mobilgátakkal védi az egész lagúnát az áradásoktól, úgy, hogy nem rontja el a városképet és a törékeny ökoszisztémába sem avatkozik bele.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 17. 10:45 Adat, Közélet

Megmutatjuk, hogyan gyűltek a NER-elit ezermilliárdjai

A nyolc leggazdagabb NER-üzletember együttes vagyona tíz évvel ezelőtt még 50 milliárd sem volt, most viszont már a 2000 milliárd forintot is jóval meghaladja.

Jandó Zoltán
2024. május 17. 05:48 Pénz, Vállalat

Hiába szeretnék sokan, nem lehet csak úgy lejönni a földgázról

Bár jelentősen csökkent a magyar vállalatok földgázfelhasználása, az ipari szereplők nagy része, ha akarna, sem tudna szabadulni a földgáztól.

Stubnya Bence
2024. május 16. 16:16 Adat, Vállalat

Nem ért véget a magyar cégek szenvedése a tavalyi csődhullámmal

Korlátozott forgalomnövekedés, csökkenő árrés és az exportáló cégek szenvedése a kereslet hiánya miatt: ezek lesznek a legnagyobb idei céges kihívások.