Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. október 9. 09:41 Világ

Nem csak a magyar autósoknak fájna a 100 dollár feletti olajár

Ha az olaj hordónkénti ára eléri a 100 dollárt, az 0,2 százalékponttal vetné vissza a világgazdaság növekedését jövőre a Bank of America Merrill Lynch elemzése szerint. A kőolaj világpiaci ára jó ideje emelkedik, egyebek mellett az Irán ellen ismét életbe lépő amerikai szankciók, a venezuelai kitermelés zuhanása és a növekvő kereslet miatt.

A bank elemzői szerint a drágább olaj különösen az euróövezet, Nagy-Britannia, Japán, Kína és India gazdasági növekedését fogná vissza, míg a növekvő helyi kitermelésnek köszönhetően az Egyesült Államokban, Ausztráliában és Brazíliában sokkal mérsékeltebb lenne ez a hatás. Magyarországról külön nem szól a jelentés, de nem nehéz kitalálni, hogy az első csoportba tartozunk, hiszen nincs jelentős saját olajforrásunk, továbbá rendkívül erős a magyar és az eurózóna gazdaságának kapcsolata.

A hazai autósok már eddig is szenvedő alanyai voltak az olajdrágulásnak, utoljára nagyjából négy évvel ezelőtt kellett olyan sokat fizetni egy liter benzinért vagy gázolajért, mint jelenleg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkLehet, hogy a dráguló benzin sem menti meg Magyarország első helyét egy fontos mutatóbanEgyelőre Magyarországon használják a legtöbben a közösségi közlekedést Európában, de az autózás térnyerését talán csak egy válság tudná feltartóztatni.

A terhek nagy gazdaságok közötti eloszlása elsősorban a dollár erejétől függ. Mivel az olajjal az amerikai devizában kereskednek, az erősebb dollár tovább növeli az importőrök terheit, az exportálók pedig többet nyernek. A Brent olajfajta idén 25 százalékkal drágult – jelenleg 85 dollár körül áll –, a dollár pedig 3 százalékot erősödött az Egyesült Államok legfontosabb kereskedelmi partnereinek devizáiból képzett „kosárral” szemben a Bloomberg cikke szerint.

A Bank of America Merrill Lynch elemzői szerint elkerülhetetlenek a magasabb olajárak, és a 100 dolláros szint is könnyen elérhető közelségben van. Ez azért csípne le 0,2 százalékpontot a világ gazdasági növekedéséből jövőre, mert az olajimportőr országok összességében jóval nagyobb gazdasági súlyt képviselnek, mint az exportőrök.

Borúlátóbb IMF

A Nemzetközi Valutaalap egyébként épp most csökkentette 0,2 százalékponttal a világgazdaság idei és jövő évi várható növekedését a legutóbbi, fél évvel ezelőtti előrejelzéséhez képest. A jelenlegi becslés 2018-ra és 2019-re is 3,7 százalék.

Az IMF ugyanakkor nem a magasabb olajárak miatt lépett, hanem olyan okok miatt, mint a kereskedelmi konfliktusok, a globálisan szigorúbb jegybanki politikák (a magasabb kamatok visszafogják a növekedést), valamint a növekvő adósságállományok.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Bank of America Merrill Lynch benzinár gazdasági növekedés imf olajár Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 14:24 Adat, Vállalat

Most látszik, mennyire megütötte az oroszokat, hogy nem veszik a gázukat Európában

Az európai piac összeomlása miatt lett közel negyed évszázadnyi nyereséges működés után 2023-ban veszteséges a Gazprom orosz gázóriás.

Jandó Zoltán
2024. május 6. 05:32 Pénz, Vállalat

Nem a Gazprommal lesz a politikai haszonszerzés eszköze a Fradi és a magyar labdarúgás

Mert már régen az. A magyar futballban soha nem alakult ki valódi szponzoráció. A Fidesz hatalomra kerülését követően a baráti pénzeket a politikai motiváció váltotta fel.