Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. október 12. 15:16 Világ

Már több mint 100 ezer magyar dolgozik Németországban

Minden második újonnan létrehozott állást külföldiek töltenek be Németországban, elsősorban kelet-európaiak – írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung a német munkaügyi ügynökség adataira hivatkozva. Egy év alatt 700 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma Németországban. A német munkavállalók száma 330 ezerrel lett magasabb, a külföldieké pedig 370 ezerrel.

A növekedést nem a munkaerőpiacra fokozatosan belépő menekültek vagy a magasabb munkanélküliséggel sújtott déli országok állampolgárai pörgetik leginkább, hanem kelet-európaiak. A legnagyobb számban románok érkeztek tavaly, több mint 50 ezerrel nőtt a számuk egy év alatt, így mostanra közel 350 ezer román dolgozik Németországban.

 

Második helyen az így közel félmilliósra duzzadó lengyelek vendégmunkások állnak 33 ezer új érkezővel. Őket követik a horvátok 20 ezer új munkavállalóval.

A magyarok száma ötezerrel nőtt, így összesen 103 ezer magyar dolgozik Németországban.

A kelet-európai EU-tagállamok közül a magyarok aránya nőtt a legkevésbé a szlovének után.

Azért is számít kimagaslónak az újonnan felvett külföldi munkavállalók aránya, mivel a Németországban dolgozó 33 millió embernek ehhez képest alacsony aránya, mintegy 12 százaléka külföldi. Összesen 250 ezer menekült dolgozik Németországban, ennél a lengyel, a román vagy az olasz vendégmunkások száma is nagyobb.

A kelet-európaiakra az is jellemző, hogy aki Németországba költözik, az általában dolgozik is, közöttük jóval alacsonyabb a munkanélküliek aránya, mint más országok esetén. A FAZ cikke szerint a kelet-európaiak pont a hiányszakmákban helyezkednek el jellemzően: az építőiparban és csomagküldő szolgáltatóknál.

Azért is érdekes, hogy ilyen sok kelet-európai dolgozik Németországban, mert jellemzően ezekben a tagállamokban a legalacsonyabb a munkanélküliség az EU-ban. A munkanélküliséggel leginkább sújtott déli államokból érkező vendégmunkások száma mindössze 4 százalékkal nőtt Németországban egy év alatt a kelet-európai 12 százalékos növekedéssel szemben.

 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ munkaerőpiac németország Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.