Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2018. szeptember 25. 13:36 Világ

Egy sikert már elkönyvelhet Trump a kereskedelmi háborúban

Aláírták az új szabadkereskedelmi egyezményt az Egyesült Államok és Dél-Korea között. Ennek azért van kiemelt jelentősége, mert ez az első ilyen eset azóta, hogy Donald Trump amerikai elnök országa összes jelentős kereskedelmi partnerével szembefordult, követelve a szerinte egyenlőtlen feltételek újratárgyalását.

Valójában inkább a 2012-es egyezmény módosításáról van szó, noha Trump új szerződésről beszélt, mondván: lehetővé vált, hogy az amerikai autók, gyógyszerek és termények könnyebben eljussanak a koreai piacra. Ami az előbbieket illeti, az új feltételek szerint mindegyik amerikai autógyártó évi 50 ezer járművet dobhat piacra Dél-Koreában anélkül, hogy meg kellene felelnie a helyi biztonsági szabványoknak. Ez furcsán hangzik, de eddig is létezett ez a kvóta, csak 25 ezres darabszámmal. Ugyanakkor azt is érdemes tudni, hogy egyetlen amerikai cég sem ad el évi 10 ezernél több kocsit az országban – jegyzi meg a Bloomberg cikkének szerzője.

Dél-Korea abba is beleegyezett, hogy 2021 helyett 2041-ig fennmaradhassanak a kisteherautóira vonatkozó 25 százalékos amerikai vámok, emellett csak bizonyos mennyiségű acélterméket szállíthat az Egyesült Államokba. Az ország arra számít, hogy az egyezség január 1-jén hatályba lép. Dél-koreai parlamenti képviselők ugyanakkor azzal fenyegetnek, hogy megfúrják az egyezmény elfogadását, ha Trump akadályt gördít a dél-koreai személyautók amerikai importja elé. Ezzel ugyanis a dél-koreai tárgyalások állásától függetlenül fenyegetőzött az elnök, és mellesleg érintheti az uniós járműveket is.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTörékeny fegyverszünetet kötött Trump és Juncker a kereskedelmi háborúbanDonald Trump túl sokszor csinált már hátraarcot, az Európai Unióban pedig túl sok ellenérdek ütközik ahhoz, hogy tartós legyen a fegyverszünet.

 

Dél-Korea elsősorban a járművek és alkatrészeik, az elektronikai berendezések, gépek, valamint vas- és acéltermékek jóvoltából rendelkezik sok tízmilliárd dolláros kereskedelmi többlettel az Egyesült Államokkal szemben. Trump abban bízik, hogy az új egyezménnyel ennek mértéke jelentős mértékben csökkenni fog.

Ez lenne a cél Kínával, az Európai Unióval, Kanadával és Mexikóval szemben is, ezek a tárgyalások azonban egyelőre közel sem állnak olyan jól, mint Dél-Koreával. Kínával egyelőre meg is szakadtak a legutóbb bevezetett vámok miatt.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚjabb lépés a totális kereskedelmi háború feléWashingtoni idő szerint vasárnap éjfélkor életbe léptek a 200 milliárd dollárnyi kínai importra vonatkozó új amerikai vámok. Kína azonnal válaszolt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ dél-korea Donald Trump kereskedelmi háború usa Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 3. 04:31 Adat, Közélet

Átformálta a lakáspiacot a kormány a sok százmilliárdos támogatásokkal

A legalább három gyermeket nevelőknél látványos a lakástulajdonosok arányának növekedése, a falvakban pedig fogyni kezdtek az üresen álló házak.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.