Újra boltokba kerülhetnek a Greenyard bajai üzemében készített fagyasztott zöldségek; a cég közölte, hogy a termékek forgalmazását újraindította. Ez volt az a hűtőház, ahonnan azok a fagyasztott zöldségek származtak, amelyek fogyasztása Nyugat-Európában 9 halálos áldozatot követelt. A magyar üzemet a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) jelzésére maga a cég zárta be június végén. Miután kiderült a fertőzés, rengeteg fagyasztott zöldséget kellett visszahívni a boltokból, amelyek egy részében még ma is akadozik bizonyos fagyasztott zöldségek forgalmazása.
Több mint két hónapig csak a vállalati és hatósági ellenőrzés mellett mehetett az üzem, a termékek azonban nem kerülhettek a boltokba. A fertőzést a lisztériabaktérium okozta, amelynek forrását idővel sikerült beazonosítani, és úgy tűnik, hogy mára biztonsággal meg is szűnt a veszély.
A cég (pdf-ben innen letölthető) közleménye szerint a bajai üzem két gyártó csatornájából az egyikben sikerült kimutatni a tartósan fennálló fertőzésveszélyt, és ezt a csatornát lezárták. A Greenyard azt mondja, hogy az összesített (nemzetközi) termelésének így körülbelül 3 százaléka esik ki.
Az újraindítás szigorú ellenőrzés mellett kezdődik el, és a cég azt ígéri, hogy a minimális biztonsági feltételeknél szigorúbb saját szabályokat fog alkalmazni a jövőben.
A cég tartja magát ahhoz a korábbi becsléséhez, amely szerint nettó 30 millió euró, azaz közel 10 milliárd forint kár érhette. Mivel a társaságnak volt hasonló esetekre szóló biztosítása, a nettó érték azt jelenti, hogy a biztosító által fizetett kártérítésen felüli összegről van szó, ennek azonban jelentős része a cég jó hírének csorbulásából származó üzleti hátrány.
Élet
Fontos