Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. augusztus 23. 10:05 Világ

Lefújták a világ valaha volt legnagyobb részvénykibocsátását

Feloszlatták a szaúdi állami olajvállalat, a Saudi Aramco részvénykibocsátásán dolgozó, nemzetközi pénzügyi tanácsadókból álló csapatot, értesült a Reuters. A döntést ugyan hivatalosan nem tervezik bejelenteni, írja forrásai alapján a hírügynökség, de a folyamatos halogatással gyakorlatilag jegelik majd.

Ezt tulajdonképpen megerősítette a szaúdiak reakciója a cikk megjelenésére: ebben hivatalosan tagadják, hogy lefújták volna az üzletet, de hozzáteszik, hogy “az általuk választott időpontban, optimális feltételek esetén” indítják csak el. A megfogalmazás nem zárja ki, hogy mondjuk öt vagy száz év múlva jön csak el az idő.

A Saudi Aramco tőzsdei bevezetése a világ eddigi messze legnagyobb részvénykibocsátása lett volna. A terv szerint az állam olajvállalat öt százalékát vitték volna tőzsdére 2019 elején, olyan áron, ami alapján a cég kétezer milliárd dollárt ért volna. Ez finoman szólva is elég sok, a legnagyobb nyugati olajvállalat, az Exxon Mobil jelenleg hatodennyit, 338 milliárd dollárt ér a tőzsdei árfolyama alapján. De a tíz legnagyobb nyugati és kínai olajcég együttvéve sem érhet a tervezett cégméret nyomába:

 

Igaz, ezt az árfolyamot sokan megkérdőjelezték. Az igaz, hogy egy elvileg független külső ellenőrzés szerint is 270 milliárd hordónyi olajt birtokol a cég – ez gyakorlatilag az egész szaúdi olajvagyon, a világ olajtartalékának ötöde, amit ráadásul viszonylag könnyen ki is lehet termelni. Viszont rengeteg a kockázat egy befektetés körül, hiszen a szaúdi királyságban nyilvánvalóban lehetnek problémák külföldi befektetők tulajdonjogainak védelmével. De még az ilyen típusú kockázatok mellett is hinni kellett volna abban, hogy a jövő gazdasága ugyanúgy az olajra fog épülni, mint a mostani.

Az óriási pénzbevonás elmaradása kétségbe vonja Mohamed bin Szalman koronaherceg reformprogramját, amit a befektetőknek Vision 2030 néven reklámoztak igen intenzíven. Ennek lényege az lenne, hogy az olajérdekeltségek egy részének privatizációjában befolyó pénzből olyan beruházásokat valósítanának meg, amelyek javítják az ország versenyképességét, diverzifikálják a gazdaságot többek között a szolgáltató szektor fejlesztésével, sőt, felépítenének egy kész futurisztikus országrészt az egyiptomi határon Neom néven. (Igaz, az utóbbi hónapokban az MBS néven emlegetett herceg már nem annyira a nyugati reformer arcát mutatja a világ felé: miután leszámolt vélt ellenfeleivel a királyi családban, agresszív vitába kezdett Kanadával és aktivista nők kivégzésére készül.)

Mivel az óriási szaúdi reformterv az óriási pénzköltés mellett óriási pénzügyi műveletekkel is jár, érthető módon rárepült a globális bankvilág is (itt például a Goldman Sachs amerikai befektetési bank leköszönő vezérigazgatóját, Lloyd Blankfeint látjuk barátkozni a szaúdi koronaherceggel):

A mostani hírek szerint más módszerrel ugyan, de azért bevonnak a nemzetközi piacról azt a néhány tízmilliárd dollárt, amit a tőzsdei bevezetésből reméltek. A manőver lényege, hogy a Saudi Aramco felvásárolja egy állami szervtől a Sabic nevű olajfinomítót, és ezt nemzetközi bankok fogják finanszírozni egy több tízmilliárd dolláros keretből. Ezzel a pénz végső soron ugyanúgy befolyik a szaúdiakhoz, de nem kell megválniuk a tulajdon egy apró részétől sem. És ami fontosabb, nem kell megcsinálniuk azokat a reformokat a cég vezetésében, amelyek egy nemzetközi részvénykibocsátáshoz szükségesek lettek volna.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ kőolaj olaj saudi aramco Szaúd-Arábia tőzsde Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.