Hírlevél feliratkozás
Kasnyik Márton
2018. július 16. 17:42 Világ

Három magyarországnyi GDP-t zúzhat le a világgazdaságból a vámháború

A tűzzel játszanak a kereskedelmi háborút kezdeményező-folytató politikusok, figyelmeztet a Nemzetközi Valutaalap (IMF) most kiadott jelentésében. A világban még mindig zakatoló, egyidejű növekedést ugyanis a kereskedelmi háború fenyegeti a leginkább.

Miközben az amerikai kormány több száz milliárd dollár értékben tervez büntetővámokat kiróni egy rakás kínai termékre és az európai autóimportra, továbbá az észak-atlanti, illetve (a britek kiválása miatt) az európai szabadkereskedelmi zónát is újratárgyalják, az egész szabályalapú kereskedelmi rendszer veszélybe került – állapítja meg a nemzetközi szervezet. Az egymás lépéseire válaszul meghozott megtorló intézkedések azért is visszafogják a világgazdaságot, mert a piaci szereplők újabbakat várnak majd, ezért tovább nőhet a bizonytalanság, beruházásokat halaszthatnak el. Ráadásul a világgazdaság hatékonyságának romlásával zavarok lehetnek az ellátási láncokban, emelkedhetnek az árak, és az új technológiák is lassabban terjedhetnek majd, ami a termelékenységnek árthat.

Ha az eddig belengetett kereskedelmi akadályokat megvalósítják, akkor a globális gazdaság 2020-ban fél százalékkal is elmaradhat attól, amit most várnak – mondta a jelentés ismertetésekor az IMF vezető közgazdásza, Marurice Obstfeld. Ez pénzben sem kevés: az IMF becslése szerint 97,7 ezermilliárd dollár lesz a világ GDP-je két év múlva, ez alapján ötszázmilliárd dollárt bukhat a világ a vámháború miatt. A potenciális veszteség háromszor annyi, mint Magyarország GDP-je lehet idén év végén dollárban számolva.

De szervezet most olyan növekedési becsléseket tett közzé, ahol nem számoltak a még csak belengetett vámok hatásával. Ez alapján idén és jövőre is egészséges növekedésre számítanak a világgazdaság meghatározó régióiban.

 

A világkereskedelem növekedése viszont a mostani modell szerint is lassulni fog a következő években.

Az IMF szerint egyébként éppen az Egyesült Államok gazdaságát fenyegeti leginkább a kereskedelmi háború, ami ironikus, hiszen túlnyomó részben éppen az amerikai kormány kezdeményezi az egészet. Sőt, az amerikai folyó fizetési mérleg egyenlege a valutaalap szerint romlani fog a piacvédelmi intézkedések miatt.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ imf nemzetközi valutaalap világgazdaság Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Torontáli Zoltán
2024. április 13. 04:34 Élet, Világ

Melyik paradicsom környezetbarátabb, a kiskertből szedett vagy a boltban vett?

Egy amerikai kutatás arra hívja fel a figyelmet, hogy a kérdésre nem is olyan egyértelmű a válasz.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.