Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 16:18 Adat

Az EU egyik leginkább vízfejű gazdasága a magyar

Az egész Európai Unióban a magyar gazdaság az egyik leginkább vízfejű: a főváros kiesése kizárólag Bulgáriában csökkentené jobban az egy főre jutó GDP-t.

Mi történt? Összeállítást közölt a Ziarul Financiar román gazdasági lap arról, hogy mekkora a fővárosok gazdasági súlya az uniós tagállamokban. Az egyes országok között nagyon jelentős eltérések vannak.

  • Általánosságban az látszik, hogy a kelet-európai gazdaságok sokkal inkább vízfejűek. Ez azt is jelenti, hogy ezeknek az országoknak a fővárosaiban az egy főre jutó GDP sokkal magasabb, mint vidéken.

Számokban: Bulgária egy főre jutó GDP-je például 29 százalékkal csökkenne Szófia nélkül, ezzel ők vezetik ezt a listát. Nem sokkal van azonban lemaradva Magyarország sem: itthon közel negyedével alacsonyabb lenne a mutató, ha a budapesti adatokat kihagynánk a számításból.

  • A másik véglet Olasz- és Németország. A németeknél szinte egyáltalán nincs különbség az országos átlag és Berlin egy főre jutó GDP-je között, és Olaszországban sem jelentős az eltérés. Előbbi esetében az ország kelet-nyugati, utóbbinál az észak-déli felosztottság magyarázza, miért nem lóg ki szinte egyáltalán a főváros az országos átlagból.

Felülnézet: Magyarországon ez a gazdasági vízfej jelentős bevételt hoz a fővárosi önkormányzatnak, hiszen a budapesti székhelyű vállalatok ide fizetik az árbevételük 2 százalékára rúgó helyi iparűzési adót (hipa).

A kormányzat ezt a bevételi forrást már korábban is megcsapolta az úgynevezett szolidaritási hozzájárulás szabályainak 2020-as módosításával. A tehetősebb önkormányzatok szolidaritási hozzájárulásként hipájuk 30 százalékát fizetik be az államkasszába, amit a rászoruló településeknek oszt vissza a kormányzat.

  • A fővárosi önkormányzat korábbi számításai szerint a hozzájárulás szabályainak módosítása miatt három év alatt 81 milliárd forinttal kevesebb bevétel folyt be a város kasszájába.

Mi várható? Nem kizárt, hogy a jövőben ennél is nagyobb lesz a kiesés. A Népszava információi szerint akár már a szeptember végén kezdődő parlamenti ülésszakon megszülethet a döntés, amely elveszi az önkormányzatoktól a hipát.

  • A lépés nem lenne teljesen előzmény nélküli. Lázár János már két hónapja arról beszélt, hogy iparűzésiadó-reformot fog javasolni a kormánynak.

 

  • Egyes településektől egyedi döntésekkel már korábban is vettek el komoly hipa-forrásokat. Emlékezetes Paks esete, ahol az atomerőmű iparűzési adóját irányította a kormány egyik pillanatról a másikra a várostól a vármegyéhez, elvonva ezzel a település éves költségvetésének bő harmadát.
  • Amennyiben a kormány tényleg elvenné a településektől a hipát, az lényegében teljesen ellehetetlenítené az önkormányzatok működését.

Igen, de: a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely csütörtökön azt mondta, a hipa helyi adó, így azt a kormány nem tudja beszedni; olyan javaslat pedig soha nem volt a kormány előtt, hogy ez ne a területi fejlesztéseket szolgálja.

  • Ez a megfogalmazás ugyanakkor nem zárja ki a hipa központosításának esetleges további növelését.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkElhanyagoltnak érzik magukat politikailag a magyar városlakókMáltán és Olaszországon kívül Magyarország volt az egyetlen ország az EU-ban, ahol a városiak politikai értelemben elhanyagoltabbnak érezték magukat tavaly, mint a falusiak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat egy főre jutó GDP gdp helyi iparűzési adó hipa Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 05:31 Adat, Közélet

Orbán nagyokat mondott, de tényleg nem rosszak a magyar növekedési kilátások

Inkább 3, mint 5 százalékos növekedés várható jövőre, de ez Közép-Európában és az uniós mezőnyben is az erősebb teljesítmények közé tartozhat.

Torontáli Zoltán
2024. szeptember 17. 12:31 Adat

Még mindig dobogós Magyarország az öngyilkosságok számában az EU-n belül

A harmadik legrosszabb helyen áll Magyarország a lakosságarányos öngyilkossági mutatóban a napokban közzétett 2021-es adatok alapján.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 16. 09:53 Adat, Élet

Vannak olyan országrészek, ahol több eső esett egy nap alatt, mint a megelőző három hónapban

Az ország nagy részén 24 óra alatt több csapadék hullott, mint a megelőző 30 napban, de voltak olyan mérőpontok, ahol az előző háromhavi mennyiséget is túlszárnyalta.

Fontos

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 16:27 Közélet

A VI. kerületi tiltás után a kormány is ráfordulna az Airbnb-szabályozás szigorítására

Országosan is szigorítás jöhet, a nemzetgazdasági miniszter szerint az Airbnb nem turisztikai, hanem lakhatási kérdés.

Stubnya Bence
2024. szeptember 18. 13:48 Közélet, Világ

Még mindig túl sokan dohányoznak, ezért újabb helyekről tiltaná ki az EU a cigarettát

Magyarországon 26 százalék volt tavaly a dohányosok aránya, az új szabályokat a hevített dohánytermékekre és elektronikus cigarettákra is kiterjesztenék.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 18. 10:13 Közélet, Vállalat

A Brazil Államkincstár a hatezer milliárdos magyar cég kötvényéről: ez csalás!

Az értékpapír nem érvényes és soha nem is létezett, a vele kapcsolatos bármilyen kereskedelmi vagy pénzügyi tranzakció illegális - írták a brazilok.