Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. december 16. 13:11 Adat, Élet

Elhanyagoltnak érzik magukat politikailag a magyar városlakók

Máltán és Olaszországon kívül Magyarország volt az egyetlen ország az Európai Unióban, ahol 2022-ben a városiak politikai értelemben elhanyagoltabbnak érezték magukat, mint a falusiak.

  • Magyarországon a falvakban élők 50 százaléka, a városokban élők 64 százaléka ítélte meg úgy, hogy a kormány nem törődik vele 2022 tavaszán, amikor a Eurofound kutatóintézet felmérése készült.
  • A városi magyarok voltak a magukat leginkább elhanyagoltnak érző európai városiak, bár ebben szerepet játszhatott, hogy a felmérés részben közvetlenül a 2022 áprilisi választások utáni időszakban készült.
  • Magyarországon a városiak a falusiaknál 14 százalékponttal, Svédországban a falusiak a városiaknál 30 százalékponttal nagyobb arányban érezték magukat elhanyagolva: ezek voltak az uniós mezőny legnagyobb különbségei.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKovách Imre: Nagy hibába esik, aki a politikában város és a vidék sorsszerű ellentétét látjaHamis klisék alapján próbált az ellenzék a vidékhez szólni, de a NER a falvakban és kisvárosokban sem feltétlenül örök. Interjú a Társadalomtudományi Kutatóközpont professszorával.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet 2022-es választások falu felmérés politika város városok Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.