Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. július 24. 12:40 Adat

Hiába nőnek meglepően a fizetések, nem merjük elkölteni

Májusban közel 10 százalékkal nőtt a reálkereset az egy évvel korábbi szinthez képest, ám a fogyasztói bizalom év eleje óta stagnál, a lakosság nem növeli a költéseit, pedig a kormánynak fontos lenne, hogy fokozódjon a fogyasztás.

Számokban: a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 14,8 százalékos éves növekedést követően 652 ezer forintra emelkedett májusban. A mediánérték ennél is nagyobb, 16,9 százalékos emelkedést mutat, megközelítve a 364 ezer forintos szintet. A medián jelentősebb növekedése arra utalhat, hogy az alacsonyabb kereseteken emeltek többet a munkaadók.

  • A reálkereset növekedése stabilan tíz százalék körüli 2023 vége óta, amire az elmúlt négy évben nem volt példa.
  • A GKI háztartások gazdasági helyzetértékelését mérő fogyasztói bizalmi indexe azonban viszonylag alacsony szintre állt be ebben az időszakban, legalábbis a járvánnyal szembeni óvintézkedések lazításakor még magasabb értékeket mutatott.

Miért fontos ez? A lakossági fogyasztás elmaradásával szűkül a belső kereslet, korlátot szabva a gazdasági növekedésnek. A jövedelemnövekedés ellenére Magyarországot az unió leggyengébb fogyasztási adata jellemzi, ami vélhetően nem közömbös az olyan kormányzati döntések szempontjából, mint például a kamatstop meghosszabbítása.

  • Az elmaradó áfabevételek és befektetések nem kedveznek az amúgy is egyre roszabbul alakuló költségvetésnek. A megtakarításokon alapuló gazdaságfinanszírozás szempontjából rossz hír, hogy csökkent az állampapírok népszerűsége, vagyis a fogyasztás hiányában a lakosságnál maradó pénzállományra is egyre kevésbé számíthat a kormány.

Alulnézet: a lakosság valószínűleg „nem mer” még komolyabban költeni, mert anyagi helyzetének javulása ellenére is bizonyztalannak érzi a jövőt, ennek összetett okai lehetnek, de a választások előtti kampány erős háborús retorikája bizonyosan nem segített rajta. Az adatok szerint a megtakarított pénzek egyre nagyobb arányban parkolnak otthon készpénzben, vagy bankbetétekben.

Mi várható? A munkaerőpiac továbbra is feszes marad, a kormány tovább növelné a foglalkoztatottak számát a következő években, szembe menve a demográfiai folyamatokkal, például a csúcsra járó elvándorlással. A toborzási nehézségek a munkaadókat hosszú távon béremelésre késztethetik, akkor is, ha azokat vendégmunkások bevonzásával oldanák meg.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMaradt a kamatstop, hátha emelni lehet a bolgár alá csúszó lakossági költésekenHa kisebb a hitelek törlesztője, az emberek talán elköltik a zsebükben maradó pénzt - ezt reméli a kormány.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA magasabb fizetéseket már nem emelik annyira, mint az alacsonyabbakatElszakadt egymástól az átlag- és a medián keresetek növekedése, de nem olyan mértékben, de a jövedelmi egyenlőtlenségek érdemben nem változtak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKeveset költünk a kormány terveihez képest, és még a megtakarítást sem állampapírba tesszükA magyar lakosság nem hajlandó jelentősen növelni költéseit, inkább megtakarít, az viszont átrendeződött, hogy hova teszi a pénzét.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat fogyasztás fogyasztói bizalom keresetek reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence Bucsky Péter
2024. október 21. 10:52 Adat, Élet

Visszaszorulóban van Magyarországon az éjszakai munka

A 2019-es 11,2 százalékról az idei év közepéig 8,8 százalékra csökkent az éjjel vagy este rendszeresen dolgozók aránya itthon.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Fontos

Avatar
2024. október 21. 15:53 Pénz

Ki törhet be a két óriás mellé az elhízás elleni készítmények piacára?

Az Eli Lilly és a Novo Nordisk pozíciója aligha van veszélyben, az utánuk következő helyezések sorsa az évtized második felében dőlhet el.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.