Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 28. 15:36 Adat

Csúcsot döntött a Magyarországról kivándorlók száma, hiányozni fognak a munkaerőpiacról

Tavaly 35 736 magyar állampolgár vándorolt ki az országból a Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint, ami még a 2010-es évek közepén regisztrált korábbi rekordokat is jócskán meghaladja. A kivándorlók közel fele Ausztriába, negyede pedig Németországba költözött (és legalább egy évre hagyja el Magyarországot a KSH definíciója szerint).

Miért fontos ez? Az elvándorlás problémája régóta a közbeszéd része Magyarországon, most épp a frissen végzett szakmunkásoknak a magyarországi pályakezdésért cserébe járó kedvezményes hitel ötletét vetette fel Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. A kivándorlás szembemegy a foglalkoztatottak számának növelésére vonatkozó célokkal.

  • A 4,7 milliós szint környékére állt be a foglalkoztatottak száma, amit a kormány 5 millió fölé szándékozik növelni. Ezzel az ambícióval kapcsolatban már egy éve is elhangzott, hogy demográfiai akadályokba ütközik, amelyeket tovább súlyosbít a kivándorlás előzetes adatokat is meghaladó mértéke.

Előzmények: a Magyarországról történő kivándorlás intenzitása az uniós csatlakozás, majd a német és az osztrák munkaerőpiacok megnyitását követően ugrott érdemben, és a belső, gazdasági tényezők is meghatározzák azt. A tavalyi recesszió minden bizonnyal szerepet játszik a kivándorlás élénkülésében.

Igen, de: a visszaesés a foglalkoztatás szempontjából kevésbé volt érzékelhető, mint a 2008-as válság során, a konjunktúra idején kialakult toborzási nehézségek részben fennmaradtak. Az elvándorlók jellemzően jobban képzett, fiatalabb csoportokból kerülnek ki, az ő hiányuk különösen fájó a magyar munkaerőpiacon.

Mi várható? A múlt évtized második felében bekövetkezett konjunktúrával a kivándorlás intenzitása is mérséklődött, továbbá a most tapasztalt meredek növekedés egybeesik a recesszióval – e mintázat arra enged következtetni, hogy a válságból való kilábalással az elvándorlás is csillapodhat. A kivándorlók magas száma mindenesetre szintén a vendégmunkások szükségére utal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkSok vendégmunkást kell behívnia a kormánynak, hogy teljesülhessen Orbán céljaHa nem lesz háború, 10 év múlva ötmillióan dolgoznak majd Magyarországon a kormányfő szerint. A népességfogyás és a feszes munkaerőpiac mellett ez nem lesz könnyű.

 

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Fidesz-kormányok harmadik recessziója lett a tavalyiA vártnál jóval rosszabb lett a gazdaság tavaly év végi teljesítménye, ami rontja az idei kilátásokat is.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat demográfia elvándorlás kivándorlás migráció munkaerőpiac Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. július 18. 14:13 Adat

Pörgetjük a légkondikat, azok pedig rekordokat döntve zabálják az áramot

Kedden 144,5 gigawattóra áramot használtunk, aminél nyáron csak egyszer, 2021 júniusában mértek magasabb fogyasztást. Akkor is hőhullám volt.

Jandó Zoltán
2024. július 17. 05:46 Adat

Sosem volt még ilyen durva hőhullám Magyarországon

Volt már az előzőnél melegebb hét Magyarországon, de csak egyszer, 2007-ben, akkor pedig tíz nap után enyhült a kánikula. A mostani hőhullám hosszúsága és intenzítása is rekordot dönthet.

Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Nagyon mennek fel az albérleti díjak, pedig még ki sem hirdették a felvételi ponthatárokat.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. július 19. 05:26 Élet

Sok buktatót és csapdát kell elkerülnie, aki az otthonfelújítási milliókra pályázik

Nagy a rohanás az 1990 előtt épült családi házak felújítását segítő programnál, ami túlárazásokhoz és átgondolatlan korszerűsítési döntésekhez vezethet.

Váczi István
2024. július 18. 11:39 Közélet

Nem baj, hogy olyan drága, mint egy metró, 113 milliárdot ad a Déli körvasútra az EU

290 millió euró, azaz mintegy 113 milliárd forint uniós támogatást kap a Déli körvasút fejlesztése az Európai Hálózatfinanszírozási Eszközből.

Mészáros R. Tamás
2024. július 18. 05:12 Világ

Nem sok jót jelez a jövőre nézve, ahogy a kormányok belenyúlnak az élelmiszerpiacba időjárási sokkok után

A hazai fogyasztók védelme a következő évtizedekben felerősítheti az éghajlatváltozás negatív társadalmi hatásait, és gyengítheti az élelmiszer-biztonságot.