Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 14. 14:01 Pénz, Világ

Tizenhat éve jutottak ki legutóbb, de így is Kína menti meg a foci vb-t

Fél évvel ezelőtt még úgy nézett ki, hogy a FIFA-nak komoly pénzügyi nehézségei lehetnek a csütörtökön kezdődő oroszországi világbajnoksággal. Míg a 2014-es brazíliai vb előtt hat hónappal már feltöltötték a szponzorok számát, az orosz vb szervezői tavaly decemberben még csak a tervezett létszám felével állapodtak meg, bár leginkább a kisebb szponzorokban volt látványos hiány.

A nagy nyugati cégeket a FIFA korrupciós botrányai és Oroszország ellentmondásos külföldi szerepvállalásai – mint a választásokba való beavatkozás vagy a Krím félsziget elfoglalása – tartották vissza az aktívabb szerepvállalástól. A FIFA 2011 óta nem kötött szerződést olyan nyugati céggel, amely korábban nem támogatta, a botrányai miatt viszont elvesztette a Sonyt, a Johnson & Johnsont vagy a Castrolt.

Úgy néz ki viszont, hogy van egy ország, amelynek köszönhetően a korábban reméltnél is több pénzt termelhet a vb, pedig válogatottja csak egyszer, 2002-ben jutott ki az eseményre, és akkor is csak az utolsó előtti helyen végzett. A New York Times szerint ugyanis a kínai szponzorok beszállásának köszönhetően a korábban becsültnél tizedével több, összesen 6,1 milliárd dollár lehet a torna bevétele. Ez közel 30 százalékkal haladja meg a brazíliai vb-n realizáltat. 

Míg a 2014-es vb 20 legnagyobb szponzora között csak egy kínai cég volt, most már hét. Magyarul a támogatók harmada kínai, a szponzori pénzből pedig még nagyobb a részesedésük, közel 35 százalék.

A FIFA hét legnagyobb szponzora között egy kínai cég van, a Dalian Wanda, amely a világ legnagyobb ingatlanfejlesztője. A cég a spanyol Atlétcio Madridban 20 százalékos tulajdonnal rendelkezik, és a csapat tavaly átadott stadionja (Wanda Metropolitano) is az ő nevüket viseli. A Dalian Wanda mellett a vb legjelentősebb támogatói közé tartozik a Coca Cola, a Gazprom, az Adidas, a Qatar Airways, a Visa és a Hyundai/Kia.

Kínában egyre népszerűbb a labdarúgás. Amellett, hogy óriási összegeket ölnek sztárfocisták igazolására, Hszi Csin-ping kínai államfő 2015-ben egy ötvenpontos focireformtervét is meghirdetett, amit azóta személyes projektjeként kezel (erről részletes cikk olvasható a Nemzeti Sportban). Részben ennek eredményeként az országban a 2013-as 27 százalékról 2017-re 32 százalékig emelkedett azok aránya, akiket érdekel a játék. Indiában egyébként még gyorsabban terjed a fociláz: ott év alatt 30 százalékról 45-re ugrott ez a szám.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Világ foci vb india Kína Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.