Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. július 16. 12:47 Adat, Élet

Sokkal jobban drágulnak most az albérletek, mint az eladó lakások

Májusról júniusra 1,9 százalékkal emelkedtek az országos átlagos ingatlanbérleti díjak az ingatlan.com adatbázisa alapján, ez jelentős gyorsulás az egy hónappal korábbi 0,7 százalékos ütemhez képest.

Számokban: a portál adatbázisában országosan most több mint 14 ezer kiadó lakóingatlan van, ennek 85 százaléka Budapesten és a vármegyeszékhelyeken található.

  • Budapesten az albérletárak júniusban havi szinten 1,6 százalékkal nőttek, májusban 1,4 százalékos volt az emelkedés, az átlagos bérleti díj elérte a 250 ezer forintot.
  • Debrecenben 245, Győrben 195, Szegeden 163, Pécsett 140, Miskolcon 110 ezer forint az átlagos bérleti díj jelenleg.

Felülnézet: egy év alatt az albérletek díja országos átlagban 10-11 százalékkal emelkedett, míg azok, akik ingatlanvásárlásban gondolkodnak, csak 4-5 százalékos drágulással szembesültek.

Háttér: bár alapvetően mindkét ingatlantípus árát a kereslet-kínálat viszonya határozza meg, a keresleti oldalt az albérleteknél döntően a kereseti viszonyok, a lakásvásárlásnál viszont inkább más körülmények (megtakarítások, hitellehetőségek és hitelképesség, csok-szerű állami támogatások) befolyásolják jobban.

  • Tavaly az ingatlanárak lényegében stagnáltak, mert a fent említett tényezők nem változtak úgy, hogy a kereslet növekedjen. Az infláció azonban közvetetten és időben eltolva megjelenik a lakáskiadásban.

Reakció: „a megbízható bérlő aranyat ér, és egészen addig nem lehet a díjakban érvényesíteni az inflációt, amíg azt nem tudja megfizetni, hiszen az üresen álló lakás csak viszi a pénzt. A reálbér emelkedésének hatására azonban a lakáskiadók ma már látnak lehetőséget a díjemelésre” – mondja Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

  • A kínálati oldal azonban ezzel egyidőben nem nőtt, és várhatóan érdemben nem is fog, mert a befektetők ingatlan helyett állampapírba helyezik a pénzüket.

Mi várható? Az albérleti piacon minden évben nagy szezonalitást okoz a felvételi ponthatárok meghúzása, amely idén július 24-én lesz. Ekkor az egyetemvárosokban megugrik a kereslet, és bár erre a lakáskiadók is próbálnak időzíteni, a kínálat általában szűkös marad, vagyis az árak még feljebb tolódhatnak a következő hetekben.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÉrdemi áremelkedés nem várható az ingatlanpiacon, mégsem érdemes halogatni a lakásvásárlástReálértéken nem, de nominálisan drágulni fognak az ingatlanok idén és az elkövetkező években.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚgy nagyon drága itthon a lakhatás, hogy az elmúlt két évben még javult is a megfizethetőségeMegint nekifut a kormány annak, hogy kamattámogatásokkal segítse a lakásszerzést, Lengyelországban viszont egy tervezett hasonló intézkedés miatt utcára mentek az emberek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Élet albérlet bérleti díjak felvételi ponthatárok infláció ingatlan reálbér Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Stubnya Bence Bucsky Péter
2024. október 21. 10:52 Adat, Élet

Visszaszorulóban van Magyarországon az éjszakai munka

A 2019-es 11,2 százalékról az idei év közepéig 8,8 százalékra csökkent az éjjel vagy este rendszeresen dolgozók aránya itthon.

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.

Fontos

Avatar
2024. október 21. 15:53 Pénz

Ki törhet be a két óriás mellé az elhízás elleni készítmények piacára?

Az Eli Lilly és a Novo Nordisk pozíciója aligha van veszélyben, az utánuk következő helyezések sorsa az évtized második felében dőlhet el.

Stubnya Bence Torontáli Zoltán
2024. október 21. 05:40 Élet, Vállalat

Miért nem kerülnek utcára azok a magyar dolgozók, akiknek a munkáját átveszik a robotok?

Csökken a munkaerőhiány, de még mindig megvédi a dolgozókat az elbocsátástól. Sok cég akkor sem épít le, ha automatizál vagy romlanak a kilátásai.

Vermes Nikolett
2024. október 20. 05:27 Élet, Vállalat

A magyar piactér, amely nem akar versenyezni a Temuval, mégis sikeres

A Meska kézműves-design online piactér is érzi az óriások nyomását, de az alapító bízik abban, hogy az egyedi termékekre megmarad a kereslet.