Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. július 15. 13:06 Világ

Évtizedek óta nem volt ennyi merénylet nyugati politikusok ellen

Két hónapon belül két merényletet kíséreltek meg magas rangú nyugati politikusok ellen. Ilyenre évtizedek óta nem volt példa. Amerikai elnök vagy elnökjelölt elleni támadásra több mint negyven éve nem került sor az Egyesült Államok területén.

Mi történt? Rálőttek Donald Trumpra szombaton, miközben 15 ezer ember előtt gyűlést tartott a Pennsylvania állambeli Butler településen. A korábbi amerikai elnök a fülén sérült meg, rövid ellátás után elhagyhatta a kórházat.

  • A lövöldözésben egy ember életét vesztette, és Trumpon kívül a gyűlés két további részvevője súlyosan megsérült. Az egyik sérült a hírek szerint egy texasi képviselő unokaöccse volt. A támadó nem jutott be a gyűlés területére: egy, a színpadtól 130 méterre levő raktárépület tetejéről tüzelt.
  • A merénylőt a helyszínen lelőtték a titkosszolgálatok emberei. Később az FBI azonosította is: a mindössze 20 éves Thomas Matthew Crooks nem volt büntetett előéletű, és jómódú családban élt.

 

Előzmények: a Donald Trump elleni merényletre két hónappal azt követően került sor, hogy Nyitrabányán közvetlen közelről rálőttek Robert Fico szlovák miniszterelnökre. Ficót támadás után életveszélyes állapotba szállították kórházba, ahol több órás műtéttel sikerült megmenteni az életét.

  • Szinte pontosan két évvel a szombati merénylet előtt, 2022. július 8-án gyilkolták meg Abe Sinzót, Japán korábbi miniszterelnökét. Sinzó pár nappal a japán felsőházi választások előtt Narában, egy vasútállomáson tartott kampánybeszédet egy jelölt mellett, amikor egy házi készítésű puskával lelőtték.

Felülnézet: a Trump elleni merénylet önmagában is megdöbbentő, az Egyesült Államokban évtizedek óta nem történt ilyen. Az AP gyűjtése szerint hivatalban lévő elnök vagy elnökjelölt ellen legutóbb 2005-ben kíséreltek meg merényletet, de George W. Bush-t Tbilisziben, Grúziában támadták meg. Az USA területén a Ronald Reagen elleni 1981-es volt az utolsó merényletkísérlet.

  • Az Egyesült Államokban nemcsak elnököket, illetve jelölteket, hanem politikusokat is ritkán támadnak meg. Az elmúlt negyed évszázadban két halálos kimenetelű merénylet volt az országban: 2011-ben Clementa Carlos Pinckney szenátort, 2008-ban Mike Swoboda polgármestert gyilkolták meg.
  • Az elmúlt hónapokig a nyugati világban úgy általában sem voltak túl gyakoriak a merényletek: a 21. században főleg a feltörekvő országokban, ezen belül is elsősorban Afrikában és a Közel-Keleten támadtak meg politikusokat.
  • Arra, hogy ilyen rövid idő alatt három merényletet is megkíséreljenek fejlett országok vezető politikusai ellen, több mint két évtizede nem volt példa. A 2000-es évek elején egy éven belül gyilkolták meg Pim Fortuyn holland politikust, Zoran Djindjic szerb kormányfőt és támadták meg Jacques Chirac francia elnököt.

Mi következik? Trump hivatalosan még nem elnökjelölt, de ettől jó eséllyel csak napok választják el, a héten tartják ugyanis a republikánusok elnökjelölő konvencióját. A korábbi elnök beszédét már korábban összeállították erre az eseményre, ám Trump a merénylet után jelezte, hogy teljesen újraírja azt.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÖt dolog, amit a Trump-korszakból tanultamŐrült Királyként, saját hazugságaiba gabalyodva fejezi be elnökségét, de már korábban is kemény tanulságokkal szolgált Donald Trump politikai pályafutása.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump NATO-fenyegetése régi stratégia, de eddig nem hallgatott rá EurópaAz amerikai elnökök az 1950-es évek óta próbálják rávenni a NATO-tagokat, hogy költsenek többet a védelemre, de a nyilvános fenyegetések eddig nem működtek.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump miatt egyesek új atomkortól tartanak Ha az Egyesült Államok jövő januártól valóban feloldja védelmi garanciáit, Dél-Koreától Lengyelországig számos helyen felmerülhet, hogy nincs más módja az önvédelem biztosításának. 

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump merénylet Robert Fico Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán
2024. október 16. 10:50 Adat, Világ

Az e-autósok harmada visszatért a benzines vagy dízelautóhoz Németországban

Legalábbis azok közül, akik az idei első kilenc hónapban cserélték le a kocsijukat. A hosszabb távú kilátások ugyanakkor így sem rosszak.

Mészáros R. Tamás
2024. október 16. 04:59 Világ

Nem a kínai kölcsönök és kütyük döntik romba a demokráciát a világban

Kína valóban sok elnyomó rezsimet lát el pénzzel és megfigyelőrendszerekkel, de egyes kutatások szerint ez a nyugati világra ugyanúgy igaz.

Mészáros R. Tamás
2024. október 10. 04:40 Közélet, Világ

Kína egyik uniós hídfőállása lett Magyarország, de ki fog ebből hasznot húzni?

A magyarhoz hasonló stratégiák eddig nem sok haszonnal, cserébe viszont jelentős kockázatokkal jártak.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. október 17. 04:44 Pénz, Vállalat

Szálloda, kastély, iskola, kórház: őszi kiárusítást tart milliárdos ingatlanokból az állam

Több mint háromszáz állami ingatlant bocsátott árverésre nyár vége óta a nemzeti vagyonkezelő, köztük szép számmal milliárdos értékűeket is.

Stubnya Bence
2024. október 16. 17:02 Élet, Közélet

A kormány szerint sokat drágultak a lakások, ezért intézkedik, hogy még többet dráguljanak

Lakásprogramot hirdet a fiataloknak a kormány, de félő, hogy ez ugyanúgy hozzájárul az ingatlanok drágulásához, mint korábban a csok és a babaváró.

Jandó Zoltán
2024. október 15. 13:36 Adat, Élet

Nagyon látványosan felülteljesít a magyar futballválogatott

A keret értékéhez képest rendkívül jó eredményeket ér el a magyar csapat, így sok erősebbnek tartott válogatottat előz meg a világranglistán.