Hírlevél feliratkozás
Torontáli Zoltán
2024. július 2. 12:01 Közélet, Világ

Két grafikon arról, miért valószínű, hogy Orbán nem segítségről és pénzről tárgyal Kijevben

Váratlanul Kijevbe utazott ma Orbán Viktor miniszterelnök, és csak találgatni lehet, hogy miről tárgyal Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel.

Miért fontos ez? Miközben Magyarország aktívan hagyta moszkvai diplomáciai kapcsolatait, a magyar kormányfő az egyik utolsó az unióban, aki a háború 2022. februári kitörése óta nem járt még Kijevben.

Háttér: a vélhetően hosszas előkészítés után létrejött találkozó egyik feltétele az ukrajnai magyarok helyzetének napirendre tűzése lehetett. Másrészt Orbán tegnaptól az EU soros elnökségét átvevő tagállam vezetőjének is számít. Ha utóbbi minőségében is tárgyal, akkor ezt úgy teszi, hogy a blokkon belül egyedül Magyarország fekszik rendre keresztbe Ukrajna támogatásának.

Számokban: az alábbi grafikonon azt mutatjuk be, hogy az egyes országok a háború kitörése és 2024 áprilisa között mennyi pénzzel támogatták Ukrajnát. Az összegbe belevettük a menekültekkel kapcsolatos (becsült) költségeket is, e nélkül a magyar érték szinte nulla lenne.

  • A következő grafikon azt mutatja meg, hogy a 2021-es GDP-hez (vagyis a gazdasági lehetőségekhez) viszonyítva mennyi az összes, Ukrajnát és az ukránokat segítő költség.

Tágabb kontextus: pénzügyi segítség nélkül Ukrajna képtelen védeni magát, a háború becslések szerint évi 40 milliárd eurót emészt fel, az ország adóssága már több mint 20 milliárd euró, amit nem tud kifizetni, és várhatóan részben el kell majd engedni, illetve átütemezni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkIsmét Ukrajna zsarolásával próbálhat uniós támogatást kicsikarni MagyarországA kormány az Ukrajna támogatására szánt uniós keret növelésébe belement, annak kifizetéseit azonban nem akarja jóváhagyni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkÚj fenyegetésekkel és csapásokkal tolja meg Putyin a Fidesz békekampányátEddig nem volt olyan „vörös vonal”, amelynek nyugati átlépése érdemi következményekkel járt volna, de ez nem gátolja az új orosz fenyegetéseket és az erre való magyar hivatkozást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverükNépszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet Világ menekültek Orbán Viktor orosz-ukrán háború segély támogatás tárgyalás Ukrajna Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. július 4. 17:21 Közélet, Vállalat

Tovább erősíti a német és izraeli orientációt az új magyar fegyvergyár

Az alapkőletétel előtt két nappal értesült róla a helyi polgármester, hogy Vecsés határában egy német-izraeli cég fegyvergyárat épít.

Bucsky Péter
2024. július 4. 05:17 Közélet, Vállalat

Eddig az állam finanszírozta Mészárosék sok ezer milliárdos üzletét, de ígérik, hogy ez megfordul

A koncessziós szerződések arra szolgálnak, hogy a vállalkozók fejlesszenek a későbbi profit reményében, de a magyar autópályák üzemeltetőinek nem kellett várniuk.

Hajdu Miklós
2024. július 3. 15:31 Közélet, Vállalat

Zavarja a kormányt a választások óta dráguló üzemanyag, pedig volt már rosszabb is a helyzet

A hatósági árak bevezetésekor az átlagjövedelemhez képest jóval drágábbak voltak az üzemanyagok, mint most.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. július 5. 13:11 Adat

Beragadt fékként lassítja az ipar a magyar gazdaságot, hogy lesz ebből gyorsulás?

Az ipar gyengélkedése valószínűleg egész évben visszafogja a gazdaság teljesítményét, így leginkább csak a fogyasztás bővülésében lehet bízni.

Jandó Zoltán
2024. július 5. 10:32 Adat

Így tömi ki pénzzel a magyar focit a közmédia

A hasonló népességű, gazdasági erejű, és fociban csak kissé előttünk járó cseheknél a magyarországi negyedét sem éri el a közvetítési jogokból származó bevétel.

Stubnya Bence
2024. július 4. 13:11 Adat, Pénz

Csak az észtek és görögök látják borúsabban a magyaroknál a pénzügyi helyzetüket

Pedig nagyot javult egy év alatt itthon a fogyasztói hangulat. Ez arra volt elég, hogy egy helyett két országban legyen rosszabb a helyzet, mint itthon.