Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Napi egymillió eurós bírságot rótt ki az Európai Unió Bírósága Magyarországra az uniós menekültügyi politikától való eltérések miatt. A bíróság álláspontja szerint az ország szándékosan kivonja magát a nemzetközi védelemmel kapcsolatos uniós politika és a jogellenesen tartózkodó harmadik országbeli állampolgárok kitoloncolására vonatkozó szabályok alkalmazása alól.

  • Mindez súlyosan szembemegy a szolidaritás és felelősségmegosztás tagállamok közötti elveivel, és az uniós jog precedens nélküli, rendkívül súlyos megsértésének minősül – emiatt döntött a bíróság a rendkívüli léptékű, a bizottsági javaslatnál több mint hatvanszor magasabb büntetés kiszabása mellett.

Előzmények: a bíróság 2020 decemberében megállapította, hogy Magyarország nem tartotta tiszteletben az uniós jog már említett szabályait, ám a magyar kormány azóta sem tett eleget a 3,5 évvel ezelőtti ítéletben foglaltaknak. A késlekedés miatt 2022 februárjában nyújtott be keresetet Magyarország ellen az Európai Bizottság. Ebben még 16 393 eurós napi kényszerítő bírságról volt szó.

Számokban: a bíróság 200 millió euró átalányösszeg megfizetését is előírja, amivel a korábbi ítélet végrehajtásának elmúlt 3,5 éves elmaradását bünteti. A napi egymillió eurós kényszerítő bírságot a mostani ítélet meghozatalától kell megfizetnie a magyar államnak, egészen addig, amíg eleget nem tesz a bírósági döntésnek.

Tágabb kontextus: Lengyelország 2021-ben hasonló bírságot kapott, szintén napi egymillió eurót kellett fizetnie az igazságügyi rendszer átszabása miatt, amit egy fellebbezés nyomán félmillió euróra csökkentett a bíróság tavaly. Az ország példája révén tudható az is, mi történik, ha nem fizeti ki a kormány a bírságot: ebben az esetben a támogatásokból vonják le az összeget.

Mi várható? Jogorvoslati lehetőség már nincs, ha Magyarország nem fizet, az uniós támogatások csökkennek a bírság összegével. A kormány viszont megkísérelheti ismét az unió külső határvédelmi költségét a Bizottságra róni, illetve az áprilisban az általa ellenzett, de az unióban elfogadott migrációs paktumot is jogrendbe ültetheti a Portfolio értesülései szerint.

  • Ha a kormány nem hajtja végre a bíróság ítéletét, és a büntetést a Magyarországnak járó uniós pénzekből tartják vissza, akkor a jelenlegi árfolyamon mintegy 160 milliárd forint a költségvetésben idénre várt uniós bevételek 6,7 százalékát vinné el.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA bevándorlók (vélhetően) nem csökkentik a béreketAz alacsonyan képzett bevándorlók nincsenek számottevő hatással a bérszínvonalra, ugyanakkor a munkaerő-piaci hatás a nemzeti szabályozástól is függ, ebben viszont kockázatokat rejt a hazai stratégia.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb millió bevándorló érkezett tavaly az OECD-országokba, 40 százalékukat azonos ok motiválta a költözésreA vándorlás fokozódását az erősödő bevándorlásellenes politikai hangok ellenére a fogadó országokban jellemző tendenciák is erősítik.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTöbb mint hatezer filippínó dolgozó előtt „nyitja meg kapuit" MagyarországNovemberben lépett volna hatályba a vendégmunkások helyzetét szabályozó törvény, ám a kormány most egy szigorúbb változat kidolgozása mellett döntött, pedig a külföldi munkaerő iránt egyre égetőbb az igény.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bevándorlás bevándorlásellenesség bírság Európai Unió Bírósága kötelezettségszegési eljárás migráció migránsok uniós szabályozás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Mészáros R. Tamás
2024. szeptember 25. 04:39 Közélet

Saját farkába harap a magyar modell, ennek tünete, hogy nem fogyasztunk

A rövid távú okok mellett a kormány hosszú ideje követett gazdaságpolitikai irányvonala is erősen közrejátszik abban, hogy nem költünk többet.

Stubnya Bence
2024. szeptember 24. 05:02 Közélet, Vállalat

„Egyszerű matematikai kérdéssé” válhat félmillió magyar jövő évi béremelése

A garantált bérminimum marad, de túl sokat nem nőhet, ha 2027-re a rendszeres átlagkereset 50 százalékára szeretnék növelni a legalacsonyabb béreket.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 23. 16:41 Közélet, Pénz

Megújulhat a reptérre vezető út, jöhet az olimpia

Két év múlva kezdődhet a ferihegyi repülőtérre vezető út felújítása. A projekt felpörgetése valószínűleg nem teljesen független az újból előkerülő olimpiarendezési elképzelésektől.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 17:21 Adat

A jól keresők már megtakarítanak, a rosszul keresők még alig tértek magukhoz az inflációs sokkból

A magyar társadalom legjobban kereső ötödének reáljövedelme több mint 20 százalékkal nőtt 2021 elejéhez képest, miközben a legrosszabbul kereső 40 százaléké csak valamivel több, mint 10 százalékkal.

Hajdu Miklós
2024. szeptember 26. 12:42 Vállalat

A német és az olasz kormány is halasztaná a belsőégésű motorok tiltását, az egyik legnagyobb gyártó szerint ez szürreális ötlet

Az autógyártók mellé állt két európai kormány is a környezetvédelmi normák lazításának ügyében, Carlos Tavares, a Stellantis-csoport vezetője szerint viszont ismert volt a határidő, és most eljött a verseny ideje.

Jandó Zoltán
2024. szeptember 26. 04:51 Adat, Vállalat

Kubatov Gábor elbüszkélkedett azzal, hogyan fojtogatja a rengeteg pénz a magyar focit

A Ferencváros ma már annyit fizet játékosainak, hogy a focistáknak anyagi szempontból az öt legfontosabb európai liga közé tartozó francia élvonal sem vonzó.