Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. október 6. 15:05 Közélet

Több mint hatezer filippínó dolgozó előtt „nyitja meg kapuit” Magyarország

Új munkalehetőségek nyíltak Fülöp-szigetekieknek Magyarországon, több mint hatezer filippínó előtt „nyitja meg kapuit Magyarország” – írja egy helyi lap egy állami hivatalra hivatkozva. A 2021-ben kijelölt országok közül a Fülöp-szigetekről érkeztek a legtöbben Magyarországra – az előző évben közel 4 ezer filippínó foglalkoztatását jelentették be magyarországi munkaadók.

  • „A magyar kormány nemcsak gyorsított eljárást biztosított a képzett filippínó munkavállalók felvételére, hanem megfelelő védelmet is– fogalmazott a külföldön munkát vállalókért felelős Fülöp-szigeteki hivatal egyik munkatársa, Hans Cacdac.
  • Nyáron is megjelentek olyan hírek, hogy 10 ezer Fülöp-szigetekit toboroznak magyarországi munkákra. 

Alulnézet: ahogy korábban megírtuk, Vietnámmal is egyezkedik a kormány további munkaerő Magyarországra csábításáról. Az ottani lapok szerint a magyarországi munkalehetőségek nagy érdeklődést váltanak ki, a magyar fizetés és ellátás kedvező.

Tágabb kontextus: míg a közelmúlt hírei több ezer újabb ázsiai vendégmunkás érkezését vetítik előre, a kormány mégsem vezeti be a vendégmunkások helyzetét tisztázó törvényt, mivel a tavasszal már elfogadott tervezet helyett egy szigorúbb változatot dolgoz ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Miért fontos ez? A Magyarországra települő akkumulátorgyárak munkaerőigényét vendégmunkások nélkül aligha elégítheti ki a toborzási nehézségekkel küszködő munkaerőpiac. Ezt már kormány is belátta, noha a bevándorlóellenes kampánya – a munkaerőpiaci feszültségekhez hasonlóan – lassan tíz éve zajlik.

Számokban: a következő 2-3 évben több mint 30 ezer új munkahely jöhet létre az elmúlt két évben bejelentett akkumulátoripari beruházások révén. Ugyanakkor idén tavasszal 60-80 ezer főre becsülte a hiányzó dolgozók számát a magyar munkaerőpiacon Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Mi várható? A közelmúlt dömpingszerű akkumulátorberuházásai révén létesülő üzemek hamarosan termelni kezdhetnek – a CATL debreceni gyárában például 2025 elején kezdődhet a munka a tervek szerint, 9000 fővel, a magyar gazdaságpolitika új húzóágazatában tehát a munkaerő iránti igény rövidesen nagyot ugrik.

  • A bevándorlók ellen folytatott kampány az elmúlt 8 évben ugyanakkor komoly ellenérzéseket szított a lakosságban a vendégmunkásokkal kapcsolatban. A kormánnyal szemben álló politikai erők is alapoznak erre: a Mi Hazánk saját sikerének tartja a vendégmunkástörvény visszavonását, a többi ellenzéki párt is a vendégmunkásokkal próbál fogást találni a Fideszen, legújabban pedig a főváros vezetése is állást foglalt a külföldi munkavállalók foglalkoztatása ellen a BKV-nál.
  • A jelenségről szemléletes riportot készített az RTL Hajdúszoboszlón, ahol a megszólaltatott helyiek és a vendégmunkások annyira félnek egymástól – a riport alapján indokolatlanul -, hogy kölcsönösen tartanak attól, hogy kimenjenek az utcára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásárólNem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bevándorlás bevándorlásellenesség Fülöp-szigetek külföldi munkavállaló vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Avatar
2024. április 16. 04:36 Közélet

Ha fegyelem van és rend, nincs több gond az oktatással?

Mintha az lenne az oktatásirányítás meggyőződése, hogy ha valahol gondok vannak, akkor nem érdemes vizsgálni az okokat, elég a szigorítás.

Ha tíz olcsó zsemle helyett nyolc drágábbat veszünk, akkor gazdasági fordulat van, csak még nem látszik

Gyenge kereskedelmi adatokkal indult az év, amely mögött szakértő szerzőink szerint három fontos tényező állhat, és a számokban talán csak az év második felében látszik majd a kilábalás.

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.