Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. október 6. 15:05 Közélet

Több mint hatezer filippínó dolgozó előtt „nyitja meg kapuit” Magyarország

Új munkalehetőségek nyíltak Fülöp-szigetekieknek Magyarországon, több mint hatezer filippínó előtt „nyitja meg kapuit Magyarország” – írja egy helyi lap egy állami hivatalra hivatkozva. A 2021-ben kijelölt országok közül a Fülöp-szigetekről érkeztek a legtöbben Magyarországra – az előző évben közel 4 ezer filippínó foglalkoztatását jelentették be magyarországi munkaadók.

  • „A magyar kormány nemcsak gyorsított eljárást biztosított a képzett filippínó munkavállalók felvételére, hanem megfelelő védelmet is– fogalmazott a külföldön munkát vállalókért felelős Fülöp-szigeteki hivatal egyik munkatársa, Hans Cacdac.
  • Nyáron is megjelentek olyan hírek, hogy 10 ezer Fülöp-szigetekit toboroznak magyarországi munkákra. 

Alulnézet: ahogy korábban megírtuk, Vietnámmal is egyezkedik a kormány további munkaerő Magyarországra csábításáról. Az ottani lapok szerint a magyarországi munkalehetőségek nagy érdeklődést váltanak ki, a magyar fizetés és ellátás kedvező.

Tágabb kontextus: míg a közelmúlt hírei több ezer újabb ázsiai vendégmunkás érkezését vetítik előre, a kormány mégsem vezeti be a vendégmunkások helyzetét tisztázó törvényt, mivel a tavasszal már elfogadott tervezet helyett egy szigorúbb változatot dolgoz ki a Gazdaságfejlesztési Minisztérium.

Miért fontos ez? A Magyarországra települő akkumulátorgyárak munkaerőigényét vendégmunkások nélkül aligha elégítheti ki a toborzási nehézségekkel küszködő munkaerőpiac. Ezt már kormány is belátta, noha a bevándorlóellenes kampánya – a munkaerőpiaci feszültségekhez hasonlóan – lassan tíz éve zajlik.

Számokban: a következő 2-3 évben több mint 30 ezer új munkahely jöhet létre az elmúlt két évben bejelentett akkumulátoripari beruházások révén. Ugyanakkor idén tavasszal 60-80 ezer főre becsülte a hiányzó dolgozók számát a magyar munkaerőpiacon Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár.

Mi várható? A közelmúlt dömpingszerű akkumulátorberuházásai révén létesülő üzemek hamarosan termelni kezdhetnek – a CATL debreceni gyárában például 2025 elején kezdődhet a munka a tervek szerint, 9000 fővel, a magyar gazdaságpolitika új húzóágazatában tehát a munkaerő iránti igény rövidesen nagyot ugrik.

  • A bevándorlók ellen folytatott kampány az elmúlt 8 évben ugyanakkor komoly ellenérzéseket szított a lakosságban a vendégmunkásokkal kapcsolatban. A kormánnyal szemben álló politikai erők is alapoznak erre: a Mi Hazánk saját sikerének tartja a vendégmunkástörvény visszavonását, a többi ellenzéki párt is a vendégmunkásokkal próbál fogást találni a Fideszen, legújabban pedig a főváros vezetése is állást foglalt a külföldi munkavállalók foglalkoztatása ellen a BKV-nál.
  • A jelenségről szemléletes riportot készített az RTL Hajdúszoboszlón, ahol a megszólaltatott helyiek és a vendégmunkások annyira félnek egymástól – a riport alapján indokolatlanul -, hogy kölcsönösen tartanak attól, hogy kimenjenek az utcára.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkVietnám Magyarországgal egyeztet vendégmunkások exportálásárólNem csak Magyarországon, hanem a küldő országokban is napirenden van az idei érkező vendégmunkások kérdése.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet bevándorlás bevándorlásellenesség Fülöp-szigetek külföldi munkavállaló vendégmunkás Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Ercse Kriszta
2024. június 14. 19:15 Közélet

Közszolgálati gyártósor lesz az NKE új tanárképző kara?

A cél az lehet, hogy a közszolgálati egyetemről kikerülő tanárok fegyelmezetten töltsék a diákok fejébe a központilag meghatározott tartalmakat.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 17:39 Közélet

Elviheti az idei uniós pénzeink tizenötödét Magyarország migrációs büntetése

Ha tovább harcol a kormány, ugorhat az idei költségvetésbe betervezett uniós bevételek 6,7 százaléka.

Hajdu Miklós
2024. június 14. 12:50 Adat, Közélet

Rendszerszintű félreszámlálás biztosan nem volt a főpolgármester-választáson

Statisztikai eszközökkel egyértelműen kimutatható problémák nem voltak a vasárnapi szavazatszámlálás során a fővárosban.

Fontos

Jandó Zoltán
2024. június 14. 05:08 Adat, Közélet

Megmutatjuk, honnan szerezte vidéki szavazóit Magyar Péter pártja

A Fidesztől egyelőre nem tudott elcsábítani sok szavazót, a régi ellenzéki csoportosulásokat azonban minimum lefelezte a Tisza párt.

Stubnya Bence
2024. június 13. 17:03 Pénz

Több ezer gyerek nélkül maradt babavárós és csokos pár kap esélyt arra, hogy megússza a büntetést

Az érintett párok méltányossági eljárás keretében kérhetik, hogy az állam mondjon le a követeléseiről.

Trippon Mariann
2024. június 13. 16:09 Pénz

Lassan mozdulnak a nagy jegybankok, és ez az MNB mozgásterét is szűkíti

A szolgáltatások továbbra is gyors drágulása miatt csak nagyon lassan csökkentik a kamatokat a fejlett országok jegybankjai.