Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. június 12. 16:35 Pénz

Annyi pénzből gazdálkodhat az angol Premier League, mint a teljes magyar oktatás

Több mint 1600 milliárd forintnyi bevételre tettek szert a 2016/2017-es idényben a Premier League csapatai. Az előző szezon pénzügyi mutatóit a Guardian szedte össze, és a brit lap csak azért nem tudott pontos összesített számot kalkulálni, mert a Crystal Palace nem tette közzé beszámolóját a megadott határidőre.

Az angol élvonalbeli labdarúgó-bajnokság csapatai azonban a 14. helyezett nélkül is szépen termeltek: bevételük 4,44 milliárd fontra rúgott. Jelenlegi árfolyamon ez durván 100 milliárd forinttal kevesebb, mint amennyi Magyarországon a teljes oktatási rendszerre jutott 2016-ban. A csapatok többségének elég is volt az a pénz, ami befolyt a kasszába. Mindössze két együttes, a Chelsea és a Sunderland lett veszteséges, a liga pedig együttesen 530 millió fontos (191 milliárd forintos) profitot termelt.

 


A csapatokat működtető cégek legfontosabb bevételi forrása egyébként a közvetítési jogokért kapott díj volt, ez adta a teljes bevétel több mint felét. A magas arány egyébként jól mutatja, hogy azért Angliában sem minden csapat gazdálkodása úgy alakul, ahogy azt a sportközgazdászok elvárnák. Ideális esetben ugyanis egy klubnak nagyjából egyharmadnyi pénzt kellene behoznia a tévés jogokból, egyharmadnyit a kereskedelmi bevételekből (tehát szponzori szerződésekből és logóval ellátott termékek értékesítéséből) és a jegyeladásból is.

Ez azonban sehol nem valósult meg. A nagyobb csapatok nincsenek annyira messze tőle, de még az Arsenal, a Liverpool vagy a Chelsea is a közvetítésekből jut a legtöbb pénzhez. Csak a két manchesteri együttes tudott a támogatóktól, és különböző klubhoz köthető termékek eladásából többet beszedni, mint amennyit a tévécsatornáktól kaptak.

A meccsnapi bevételből pedig senki. Sőt angliai mércével értelmezhető összeget jegyeladásból csak a legnagyobbak tudtak felmutatni. A teljes liga 600 millió fontot gyűjtött be belépőkből, ennek közel 60 százaléka azonban az Arsenal-Chelsea-Liverpool-MU négyeshez került. Ezzel szemben nyolc olyan csapat is volt, amelyik összességében 10 millió fontot sem kapott a jegyekért.

 

Nem meglepő módon a bevételek nagysága alapján felállított sorrend, és a bajnokságban elért helyezés között nagyon erős összefüggés van. A csapatok többsége mind a két rangsorban hasonló helyen végzett. A legnagyobb különbség a dúsgazdag, de tavaly betliző Manchester United és a BL-bevételnek köszönhetően gazdasági szempontból szintén nagyot előre lépő Leicester Citynél volt: mindkét együttes öt hellyel végzett hátrébb, mint ami a bevételi helyezéséből adódott volna. A legnagyobb felülteljesítő ezzel szemben a bajnoki második, de csak a hatodik legtöbb pénzből gazdálkodó Tottenham Hotspur lett.

Szintén erős, de meglepő módon a bevételnél némileg gyengébb az összefüggés a helyezés és a játékosok fizetése között. Itt a Sunderland például úgy lett utolsó, tehát 20., hogy hét csapatnál is többet fordíthatott a futballistáira, a Bournemouth pedig annak ellenére futott be a kilencedik helyen, hogy csak a 16. legbőkezűbb munkaadó volt.

 

Az angol csapatok egyébként nem költenek kiugróan sokat fizetésekre. Bár itt is a játékosok bére a legnagyobb költség, átlagosan így is csak a bevétel alig több mint felét viszi el. Ez az arány a spanyol és olasz csapatoknál jellemzően 70-80 százalék, de nem ritkán még a 100-at is meghaladja, azaz vannak olyan együttesek, amelyek többet költenek fizetésekre, mint amennyi a kasszába befolyik. Angliában a Swansea fordította arányaiban a legtöbb pénzt a focistáira (a bevételek 77 százalékát), míg ennek a listának az alján a Tottenham áll 41 százalékkal.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz Amazon feltűnése forradalmasíthatja a fociközvetítéseketJövőre az internetes óriás is sugároz Premier League meccseket. Az tech cégek egyre nagyobb kihívást jelentenek a hagyományos sportcsatornáknak.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Arsenal bevételek manchester city Manchester United nyereség Premier League Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Torontáli Zoltán
2024. május 1. 04:34 Élet, Vállalat

Hogyan lehet olcsóbb az Afrikából ideszállított eper, mint a magyar?

Az semmi, hogy a görög-spanyol-egyiptomi szamóca olcsóbb, mint a magyar, de lassan a német-holland-belga is az lesz, ha nem fejlesztjük sürgősen az ágazatot.

Váczi István
2024. április 30. 04:37 Világ

Olyan lehetőség előtt áll az orosz hadsereg Ukrajnában, mint utoljára két éve

Nem sikerült kihúzniuk az ukránoknak jelentősebb területveszteség nélkül a lőszerutánpótlás és létszámbeli erősítés beérkezéséig, és az is kérdés, nem kerülnek-e még nagyobb bajba.