Hírlevél feliratkozás
Fabók Bálint
2018. június 7. 17:20 Tech

Az Amazon feltűnése forradalmasíthatja a fociközvetítéseket

Az angol futballban egymást érték a sorscsapások a nyolcvanas években. A 39 ember halálát okozó Heysel-tragédia miatt csapataik nem vehettek részt a nemzetközi kupákban, Angliában rendszeresek voltak a szurkolói rendbontások, egy 1989-es nézőtéri tragédiában közel száz ember halt meg.

Egy titkos vacsora azonban mindent megváltoztatott. 1990-ben ült össze egy tévécsatorna vezetője az angol topklubok vezetőivel, hogy a kiszakadjanak az alacsonyabb osztályú csapatok által uralt rendszer béklyójából. Ezt követően jött létre az új elitliga, a Premier League, amely korábban elképzelhetetlen összegű tévés bevételekhez juttatta az angol focicsapatokat (a Britannia blog remek cikkben dolgozta fel a történetet).

A tévés jogokat megszerző Sky azóta is sugározza a meccseket – jelenleg a BT távközlési csoporttal közösen -, és az elképesztő jogdíjaknak köszönhetően a világ talán legerősebb, de mindenképpen a legnézettebb bajnoksága lett a Premier League. A Sky beszállása óriási jelentőségű volt a televízió üzleti modellje szempontjából is.

Hasonlóan forradalmi szerepe lehet annak is, hogy az Amazon csütörtökön bejelentette: 2019-től Premier League meccseket fog sugározni. A világ legnagyobb online kiskereskedelmi cége egyre fajsúlyosabb pozíciót foglal el a sportközvetítések piacán. Áprilisban nyert jogot arra, hogy a világ legértékesebb sportligája, az NFL amerikai foci meccseit közvetítse keddenként.

A mostani megállapodás is jelzi, hogy az internetes óriáscégek egyre nagyobb kihívást jelentenek a hagyományos sportcsatornáknak. A Facebook az NFL után a világ második legértékesebb bajnokságának számító amerikai baseball liga (MLB) meccseit streameli, és az indiai krikett bajnokság közvetítési jogaira is ajánlatot tett. A Twitter szintén közvetít baseball meccseket, valamint hokit is.

Az Amazon a 2019-ben induló szezontól fog Premier League meccseket közvetíteni, az első évadban 20-at. Ez két teljes játéknapot jelent, az egyik egy hétközi forduló lesz, a másik pedig egy munkaszüneti napé. Ez egyelőre eltörpül Sky mellett, amely 128 meccset ad majd le, a BT pedig 52-t.

Azt nem hozták nyilvánosságra, hogy mennyi pénzt fizet az Amazon a közvetítési jogokért. A meccseket az Amazon Prime nevű streaming szolgáltatásával lehet nézni, amely Magyarországon is elérhető. A Prime-nak világszerte több mint százmillió előfizetője van.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Tech amazon közvetítési jogok Premier League sport Olvasson tovább a kategóriában

Tech

Bucsky Péter
2024. március 28. 12:41 Támogatói tartalom, Tech

Hidrogén-rásegítéses elektromos autóbuszokkal hatékonyabban zöldíthető a hazai buszállomány

Még keresik az ideális alternatív megoldást a buszüzemeltetők, de a Mercedes-Benz hidrogénes megoldása költséghatékony működésével áttörést hozhat a fenntartható közösségi közlekedésben.

Pintér Róbert
2024. március 15. 04:36 Tech, Világ

Már most is nyomasztó a totális megfigyelőrendszer Kínában, de lesz ez még rosszabb

Az új technológiák lehetővé teszik egy digitális szörnyállam létrejöttét, Kína egyre inkább annak intő példája, hogyan ne akarjunk társadalmat építeni.

Hidi János
2024. március 9. 04:36 Tech, Világ

Vihar előtti csend van az elektromos autók piacán

Az év végén látott számokból sokan azt a következtetést vonták le, hogy mégsem zajlik olyan gyorsan a villanyautós átállás, de ez csupán átmeneti lassulás.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 12. 04:34 Adat, Közélet

Nem látszik, hogy ellenzéki vezetés alatt dübörögne a budapesti kerékpáros fejlesztés

A biciklizés aránya már nem nő a fővárosban, és a budapesti infrastruktúra sok összehasonlításban le van maradva, még régiós szinten is.

Kiss Péter
2024. április 11. 04:34 Pénz

A kínai ingatlanpiaci válság Amerikával ellentétben nem fog rendszerszintű krízissé fajulni

Az ország új növekedési modellje már nem az ingatlanpiacra fog támaszkodni, így annak gazdasági súlya tovább csökken, és ez a részvénypiacra is hatással lesz.

Hartvig Áron
2024. április 10. 04:34 Közélet

Ezentúl csak akkor lesz napelem a magyar háztartásokban, ha a hozzá tartozó akkumulátorra nagy támogatás jár

A jelenleg zajló háztartási napelempályázat egy dolgot már a lezárása előtt bizonyított: akkumulátorok nélkül többé nem kerülnek napelemek a háztetőkre.