Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2024. február 21. 10:01 Közélet

Európai rekorder lenne Magyarország, ha sikerülne a kormány terve

Rekordot jelentene Európában, ha 85 százazalékra emelkedne a kormányzati terveknek megfelelően a hazai foglalkoztatottsági ráta, de nagyon nehéz fába vágja a kormány a fejszéjét az ezt célzó tervével.

Mi történt? Itthon még legalább 300 ezer ember bevonható a munka világába, a cél pedig az, hogy 85 százalékra emelkedjen a hazai foglalkoztatottsági ráta – többek között ezekről is beszélt szombati évértékelőjében Orbán Viktor miniszterelnök.

  • Az aktivitás növelésére elsősorban a 25 év alattiak és az 55 év fölöttiek esetében van lehetőség.
  • A potenciális munkaerő-tartalékot az álláskeresők és a munkavállalási korú inaktívak egy része, összesen mintegy 300 ezer fő jelenti – mondta Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár kedden.

Számokban: Czomba becslése alapján a legnagyobb csoport száma 150 ezer főre tehető, ők olyan álláskeresők, akiknek többsége nincs munkára képes állapotban.

  • Emellett kb. 40 ezer álláskereső rövid időn belül el tudna helyezkedni kis segítséggel.
  • 50 ezer főt tesz ki a munkaerőpiaci tartalékon belül azok köre, akik képzést követően jó eséllyel állást találnak.
  • Az inaktívakon belül 60 ezer főt pedig élethelyzete vagy egészségi állapota korlátozza abban, hogy dolgozzon, de komplex támogatás segítségével ők is aktivizálhatóak.

Tágabb kontextus: Magyarországon már most is az egyik legmagasabb a foglalkoztatási ráta Európában. A vágyott 85 százalékos szintet egyedül az unión kívüli Izlandnak sikerült elérnie 2023-ban.

Felülnézet: nehéz feladat lesz a munkaerőtartalék aktivizálása.

  • A tavalyi harmadik negyedévben 294 ezer főt kitevő potenciális munkaerő-tartalékba tartozók kétötöde Észak-Alföld és Észak-Magyarország régiókban él.
  • Közel 60 százalékuknak nincs érettségije a KSH adatai szerint, egyharmaduk legfeljebb általános iskolát végzett, és további egyharmaduk érettségi nélküli szakmai végzettséggel rendelkezik.
  • Aktivizálódásukat pedig olyan problémák is nehezítik, mint a fogyatékosokat és romákat érintő diszkrimináció, a munkahely közelében lévő megfizethető lakhatás vagy a tömegközlekedési lehetőségek hiánya.

Mi várható? A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) keddi közleménye szerint a kormány márciusban 70, áprilisban pedig 200 milliárd forintos kerettel indít munkaerőpiaci programot a GINOP Plusz programon keresztül.

  • Májusban pedig közel 160 milliárd forint uniós forrás nyílhat meg a 30 év feletti álláskeresők foglalkoztatására és a munkakörülmények javítására.
  • 2030-ig a tervek szerint több mint 460 milliárd forint uniós forrás segítheti majd a hazai foglalkoztatás növelését és a munkaerő-tartalékok mozgósítását

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet munkaerő-tartalék Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.

Jandó Zoltán
2024. május 7. 11:08 Adat, Közélet

Magyar egészségügy 2024: inkasszó, eszközhiány, 100 milliárdos adósság

A magyar tulajdonban lévő egészségügyi beszállító cégek lehetnek a kórházi adósságállomány folyamatos növekedésének vesztesei. Több vállalat is elhagyhatja a piacot.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Mészáros R. Tamás
2024. május 8. 05:43 Pénz, Vállalat

Az OTP-t is érintheti, hogy fogy a türelem az Oroszországban üzletelő európai bankokkal szemben

A Raiffeisen, az Unicredit és az OTP is hatalmas profitot csinál az orosz piacon – amit az európai szabályozók igyekeznek keményebb eszközökkel megvágni.

Váczi István
2024. május 7. 16:33 Élet

Elkezdődött a G7 új korszaka

Újult erővel, több és frissebb cikkel térünk vissza.