Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2024. február 7. 10:53 Adat

Még négy éve is többet vásároltunk karácsonykor, mint most

Decemberben zsinórban 13. hónapja esett a kiskereskedelmi forgalom, azaz 2023 minden hónapjában kevesebbet vásároltunk, mint egy esztendővel korábban. Ilyenre a 2008-as gazdasági válság óta nem volt példa, igaz, akkor sokkal tovább tartott a visszaesés.

  • A karácsonyi szezon miatt az év utolsó hónapja mindig kiemelkedő forgalmat hoz a kiskereskedelmi egységekben. Ilyenkor (mennyiségben kifejezve) jellemzően negyedével többet vásárolunk, mint az év más időszakaiban. Nem volt ez másképp ezúttal sem: decemberben látványosan nőtt a forgalom a korábbi hónapokhoz képest
  • Ha azonban a korábbi évek decemberéhez viszonyítunk, már nem ennyire fényes a kép. A tavalyi ünnepi szezonnál ugyan csak egy hajszállal vásároltunk kevesebbet, de 2021-hez képest már közel 7 százalékos volt a visszaesés, és még 2019-ben is meghaladta a decemberi forgalom az ideit.
  • Más kérdés, hogy éves összevetésben a decemberi visszaesés már jóval kisebb volt, mint amit a korábbi hónapokban láthattunk. Tavasszal még a 10 százalékot is meghaladta a hanyatlás mértéke, amire a 2008-as válság idején sem volt példa*Igaz az adatok csak részben összehasonlíthatóak, időközben a statisztikai hivatal változtatott a módszertanon.. Ilyen hosszú visszaesési időszak is a válság idején volt utoljára, igaz akkor nem 13 hónapig, hanem több mint 3 évig tartott.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Adat Olvasson tovább a kategóriában

Adat

Jandó Zoltán
2024. május 10. 10:14 Adat

Ötszázszor több tao-pénz jutott a felcsúti focinak, mint az országos átlag

Az egy lakosra jutó tao-támogatás Felcsúton meghaladta a 20 millió forintot.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.

Fontos

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.