Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2024. január 19. 12:19 Világ

Hiába a kemény rendőri fellépés, több ezren tüntetnek Oroszországban

Több ezren tüntettek a baskír jogvédő aktivista Fail Alszinov mellett, a kazah határ közelében fekvő Bajmak bírósága előtt szerdán. A tüntetők dacoltak az engedély nélküli utcai gyülekezetekre vonatkozó tilalommal és a letartóztatás lehetőségével – az orosz hatóságok Ukrajna megtámadása óta különösen keményen lépnek fel hasonló esetekben.

Háttér: A 37 éves Alszinov a Kushtau-hegységben folytatott bányászat elleni sikeres kampányával vált ismertté, és felszólalt a baskír nyelv védelmében és az ukrajnai invázió ellen is. A bíróság négy éves börtönbüntetésre ítélte Alszinovot etnikai gyűlöletkeltés miatt, miután a térség kormányzója a kaukázusiak és közép-ázsiaiak megsértésének vádjával jelentette fel az aktivistát.

  • Radij Habirov, a Baskír Köztársaság vezetője korábban Putyinnak dolgozott az elnöki hivatal belpolitikai helyettes vezetőjeként. A Kreml korábbi tisztviselője Alszinovnak és a baskír tiltakozóknak engedve kénytelen volt betiltani a kushtaui mészkő bányászatát és természetvédelmi területté nyilvánítani a hegységet.

Reakciók: Alszinov visszautasítja a vádakat, állítása szerint egy illegális aranybányászat elleni megmozduláson baskír nyelven elmondott szavait rosszul fordították le oroszra – az általa használt kara halyk kifejezés baskírul a közönséges emberekre utal, ám szó szerinti fordításban fekete embereket jelent.

  • A rendőrség már előre lezárta a Bajmakba vezető utakat a bírósági ítéletre való tekintettel, továbbá a WhatsApp blokkolását is megkísérelhették a hatóságok Baskíriában. A tüntetésen többeket letartóztattak, egyesek akár 15 éves börtönbüntetésre is számíthatnak. A tüntetőket könnygázzal és gumibotokkal verve igyekezték feloszlatni a rendőrök.

Miért fontos ez? Március közepén lesz a következő elnökválasztás Oroszországban, és bár borítékolható Putyin győzelme, akadnak kihívások a Kreml számára, amelyekkel meg kell küzdenie a kampány során. Ide tartoznak az infláció, Belgorod bombázása, a távfűtés akadozását okozó balesetek és most már a bajmaki fejlemények is.

  • Habirov számára jelentős kudarcot jelentenek az általa vezetett térségben rendszeres tüntetések. Kérdés, hogy Alszinov feljelentésének – amit a helyiek közül többen az aktivista korábbi sikereinek megtorlásaként is értelmeznek – következményei hogy érintik majd a kormányzót.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Baskíria Oroszország tüntetés Vlagymir Putyin Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 9. 05:33 Közélet

A kormány és a multik sem járnak rosszul az ország gazdasági függőségével

A magyar és a lengyel nemzeti kormány is jobban támogatta a multik beruházásait az elődeinél. Egy új tanulmány szerint ez nem ellentmondás, az EU szabályaiból következik.

Hajdu Miklós
2024. május 8. 15:13 Pénz

A magas magyar áfa olyan drog, amiről nehéz lejönni

A kormány igyekszik minimalizálni a vállalati nyereségek adóztatását, emiatt nincs tér adócsökkentésekre sem a jövedelmeknél, sem a fogyasztásnál.

Stubnya Bence
2024. május 8. 10:13 Közélet, Vállalat

Folytatódnak az áremelések, amik miatt megorrolt a bankokra és a telekomcégekre a jegybank

Átlagosan 28 százalékkal kerülnek többe idén a nagyobb bankoknál nyitható egyszerűbb számlák tavalyhoz képest.