Hírlevél feliratkozás
Hajdu Miklós
2023. december 8. 16:12 Világ

Egyre több osztrák karácsonyi vásárban üti fel a fejét sztrájk, mert a dolgozók bére nem követi az inflációt

Kérdéses az osztrák adventi vásárok sorsa a kiskereskedelmi dolgozók sztrájkhoz vezető elégedetlensége miatt. Az ágazat munkaadói és a GPA nevű szakszervezet között csütörtökön az ötödik próbálkozásra sem született megállapodás, aminek híre Bécsben és Linzben ma reggel tüntetésekhez vezetett.

Háttér: a GPA 430 ezer bolti alkalmazott bérrendezését igyekszik elérni, legalább az éves infláció 9,2 százalékos mértékének megfelelő fizetésemelést követelve. A munkaadók azonban nemrég hat százalékos emelést és 1000 eurós bónuszt ajánlottak – az efféle egyszeri kifizetésektől a szakszervezet határozottan elzárkózik.

  • A szakszervezeten erős nyomás van, ugyanis több ágazatban megadták a munkaadók az inflációkövető béremeléseket, továbbá a nyugdíjak a pénzromlást felülmúló mértékben növekednek. A zömmel kis- és közepes, illetve családi vállalkozásokból álló kiskereskedelem viszont nehezen teremti elő a fizetésemelés feltételelit a megnövekedett költségek mellett.

Miért fontos ez? Az advent a kiskereskedelem csúcsidőszaka, a városközpontokban tartott szakszervezeti gyűlések és a több száz üzletet érintő ideiglenes, zömmel néhány órás munkabeszüntetések komoly jelentőséggel bírnak. Anyagi szempontból egyelőre komolyabb kár nem éri a kereskedőket.

Mit mondanak ők? Az egyeztetések során a munkaadókat képviselő Rainer Trefelik felrótta a szakszervezetnek, hogy ha a munkabeszüntetések miatt elbizonytalanodnak a vásárlók és csökken a forgalom, akkor veszélybe kerülhetnek a munkahelyek.

  • A szakszervezet szerint viszont a munkaadók jelenlegi ajánlata több százezer munkavállaló – többségükben nők – számára jelentene hatalmas jövedelemkiesést. „Egyes munkáltatók elképzelése tiszteletlen és életidegen.” – mondta a GPA részéről Helga Fichtinger.

Tágabb kontextus: a kérdés az Ausztriában vásárló és az osztrák kiskereskedelemben dolgozó magyarok számára sem közömbös, akik száma egyáltalán nem elhanyagolható. Szélsőséges példa, de érdemes felidézni, hogy a határhoz közeli parndorfi designer outletben a magyarországi vásárlók aránya 13-18 százalék körül mozog, és az ott dolgozók harmada magyar.

Mi várható? Megállapodás hiányában folytatódnak a sztrájkok és a tüntetések a második decemberi hétvégén is, sőt, a jövő héten is. A szakszervezet a fémipari dolgozók körében alkalmazott béremelési modellt tekintheti jó példaként, miszerint a kisebb keresetű dolgozóknak nagyobb fizetésemelés jár – ez alapján az inflációt meghaladó emelés több mint százezer embert illet meg.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ adventi vásár karácsony kiskereskedelem sztrájk Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 13:31 Adat

Sosem fűtünk már úgy, mint a rezsiemelés előtt

Kissé emelkedett ugyan a lakosság téli földgázfelhasználása az előző télhez képest, de még így is látványosan elmaradt a rezsiemelés előtti időszakban megszokottól.