Hírlevél feliratkozás
Jandó Zoltán
2018. május 30. 13:18 Pénz, Vállalat

Kiszámoltuk, minden nézőn 600 forintot bukik a felcsúti focicsapat

Nagyon úgy tűnik, hogy minél kevesebben járnak a Felcsút meccsére, annál jobb a csapatot üzemeltető cégnek, jelenleg ugyanis minden nézőn nagyjából hatszáz forintot bukik a társaság. A Puskás Futball Club Kft. kedden tette közzé 2017-es üzleti évről szóló beszámolóját. Bár ebben azt nem közölték, hogy mennyit kerestek a belépők értékesítésén, az azonban kiderült, hogy a parkoltatás, és jegyértékesítés munkadíja közel 31 millió forintba került a társaságnak.

Mivel az összeg a hazai labdarúgócsapatok jegyárbevételéhez viszonyítva elég magasnak tűnt, ezért utánanéztünk a dolognak, és a jegyárak, és a nézőszám alapján kiszámoltuk, volt-e egyáltalán ennyi bevétele a szurkolókból az együttesnek. A válasz az, hogy nem.

A Puskás FC tavaly 19 bajnoki mérkőzést játszott otthon, amelyekre átlagosan 1187-en voltak kíváncsiak. Ez összesen 22544 helyszíni nézőt jelent. Az egyszerűség kedvéért számoljunk azzal, hogy mindenki váltott belépőt, és hogy a hivatalos nézőbecslések nem torzítanak felfelé. A legtöbben, 3127-en a Fradi elleni őszi meccsükre mentek ki a Pancho arénába, a tavaszi – még másodosztályban játszott – összecsapásokon azonban egy-két kivételtől eltekintve ezer alatt maradt a nézőszám.

 

A Puskás meccseire a teljes árú jegy ezer forint, a Vál-völgyi lakosoknak azonban csak 800, a diákoknak és a nyugdíjasoknak pedig 500 forintot kell fizetniük, míg a 14 év alattiak ingyen mehetnek ki a mérkőzésekre. Ráadásul, ha valaki elővételben vagy online vásárol még ebből is kap 200 forint kedvezményt, a bérletesek pedig nagyjából 30 százalékot spórolhatnak.

Ez azt jelenti, hogy az elméleti maximum, amit a bajnoki jegyeken kereshetett a Puskás 22,5 millió forint, a tényleges azonban biztosan elmarad ettől. Ez viszonylag reális, de inkább optimista modellel számolva a valós bevétel 17,6 millió forint körül lehetett*500 fix hazai szurkolóval számoltunk, akiknek 10 százaléka bérletes, 10 százaléka ingyen megy be, 20 százaléka pedig diák, míg a többiek Vál-völgyi lakosok. Az egyes meccsekre kilátogató többi szurkoló közül 10 százalék szintén helyi lakos, aki csak arra a meccsre megy ki (alkalmi néző), 10 százalék diák, 60 százalék teljes árú jegyet vesz, 20 százalék pedig online kedvezménnyel vásárol..

Ehhez jöhetett volna még hozzá például a kupamérkőzések jegyeladásaiból származó bevétel, ilyen azonban nem volt, mert 2017-ben – annak ellenére, hogy az idei szezonban a döntőig menetelt a Puskás FC – az összes kupameccsét idegenben játszotta a Felcsút. Becslésünk nagyon optimista, ezt jól mutatja, hogy 2013-ban, a legutóbbi évben amikor még tevékenységek szerint bontásban is beszámolt bevételeiről a cég, mindössze 2 millió szerepelt a jegyértékesítés soron*Az az év annyiban hasonlított az ideire, hogy a tavaszi szezont szintén a másodosztályban játszotta le a csapat, ősszel azonban már az élvonalban szerepelt. Ekkor azonban még 16 csapatos volt az élvonal, és nem adták még át a Pacho arénát..

A Puskás FC Kft. azonban a ráfizetéses nézők ellenére is kifejezetten jó évet zárt. Árbevétele a 2006-os 2,2 milliárdot is meghaladta jó 15 százalékkal, igaz, a ráfordítások ennél is nagyobb mértékben nőttek, így az egy évvel korábbi 800 milliós profit tavaly 202 millióra olvadt.

Elsősorban a bérköltségek ugrottak meg nagyon a csapatnál, ami nem meglepő, hiszen elég sok légióssal dolgoznak. A személyi jellegű ráfordítások 2017-ben már az 1,5 milliárdot is meghaladták szemben a 2016-os 850 millióval. Ennyi pénzből egyébként 92 embert foglalkoztat a cég, ami fejenként 1,1 milliós átlagos havi bérköltséget jelent. Ebben azonban természetesen nem csak a futballisták vannak benne.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Pénz Vállalat Felcsút labdarúgás nézőszám Puskás FC Olvasson tovább a kategóriában

Pénz

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.