Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. november 17. 09:10 Közélet

Az építőipar örülhet az új lakásfelújítási programnak, azt viszont még nem tudni, hogy energetikai korszerűsítés is feltétel lesz-e

Jövőre új állami lakásfelújítási program jön, és habár becslések szerint évi 100-130 ezer lakóépület energetikai felújítására lenne szükség, egyelőre nem tudni, hogy ilyen elvárások járnak-e majd az állami támogatások mellé.

Mi történt? Már a jövő év januárjától beindulhat egy új állami lakásfelújítási program – árulta el az Építési Vállalkozók Országos Szövetsége (ÉVOSZ) az Index kérdésére. A szövetség azt javasolta, vissza nem térítendő támogatások helyett a kamattámogatott hitelkonstrukció legyen a programban.

  • Jelenleg tárcaközi, szakmai egyeztetések zajlanak a részletekkel kapcsolatban, közölte a lappal a Gazdaságfejlesztési Minisztérium. Így egyelőre nem tudni, hogy mekkora lesz a program keretösszege és hogy háztartásonként mekkora támogatásról lehet szó.

Tágabb kontextus: a nemrég bejelentett csok plusz alapján a régi csokkal ellentétben nem jár több támogatás az új lakások vásárlása esetén. A felújítási program ezért jó hír a gyengélkedő magyar építőiparnak, amelynek szeptemberben 6 százalékkal volt gyengébb a teljesítménye, mint egy éve.

Előzmények: 2021 elejétől 2022 végéig volt elérhető a legalább egy gyereket nevelő háztartások számára a legfeljebb 3 millió forintos otthonfelújítási támogatás, emellett pedig a program keretében maximum 6 millió forintnyi kamattámogatott hitel is elérhető volt.

  • Magyarország júliusban közzétett Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervében szerepelt egy 224 milliárd forint összkeretű energetikai korszerűsítési program, azonban az EU-s pénzek körüli huzavona miatt a januárban induló program biztosan nem ilyen pénzből működik majd. 

Felülnézet: a kormány 2021-ben fogadta el a hazai lakó- és nem lakóépületek 2050-ig tartó felújítását is tartalmazó Hosszú Távú Felújítási Stratégiát, aminek a célja, hogy 2050-re a „közel nulla energiaigényű” épületek aránya elérje a 90 százalékot. 

Miért fontos ez? Egyelőre nem tudni, hogy az energetikai korszerűsítés a program követelményei között szerepel-e majd. A Magyar Energiahatékonysági Intézet tanulmánya szerint évi 100-130 ezer lakóépület energetikai (mély)felújítására lenne szükség ahhoz, hogy Magyarország elérje 2050-ig a törvénybe foglalt klímasemlegességet

  • A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) és az Eltinga Ingatlanpiaci Kutatóközpont kutatóinak tanulmánya szerint – amelyről az Rtl.hu számolt be – a 4,5 milliós teljes hazai ingatlanállomány nagy része korszerűtlen, 2,8 millió családi házból 2,2 millió rossz energiahatékonyságú.
  • A magyarországi ingatlanállomány az ingatlanonként felhasznált energiamennyiség alapján az EU legtöbbet fogyasztó tíz országa közé tartozik.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Közélet energetika építőipar felújítás ingatlan Olvasson tovább a kategóriában

Közélet

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Hajdu Miklós Stubnya Bence
2024. május 13. 05:43 Adat, Közélet

Már csak a legszegényebb románok jövedelme marad el a magyarokétól

Viszont ha az irigylésre méltó román gazdasági teljesítmény mögé nézünk, a magyarországinál nagyobb jövedelmi és regionális egyenlőtlenségeket találhatunk.

Hajdu Miklós
2024. május 10. 17:14 Közélet, Pénz

Újabb haladékot kaphatnak a lakossági hiteltörlesztők Nagy Márton szavai alapján

Valószínűtlen, hogy nem hosszabbítja meg a a kamatstop hatályát legalább az év végéig a kormány.

Fontos

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.