Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. szeptember 5. 09:35 Világ

Zelenszkij lecsukatta az őt felépítő oligarchát, leváltotta a háború arcát, majd küldött egy erős üzenetet a Nyugatnak

Előbb egy top oligarchát, korábbi patrónusát, majd a védelmi miniszterét is beáldozta Volodimir Zelenszkij azért, hogy otthon és külföldön is bizonyítsa, komolyan veszi a háborús korrupció elleni harcot. A lépéseknek az is célja, hogy ne legyen még nagyobb a sorozások miatti elégedetlenség, és ne apadjon el a nyugati segítség.

Mi történt? Zelenszkij vasárnap jelentette be, hogy fel fogja kérni a parlamentet, menessze Alekszej Reznyikov ukrán védelmi minisztert, aki ezt nem várta meg, hétfőn benyújtotta lemondását. 

  • Reznyikov már az orosz invázió kezdetén is vezette a tárcát, fontos szerepe volt a nyugati fegyverszállítások folyamatos letárgyalásában, de a védelmi tárca pénzügyi botrányai miatt már féléve követelték a kirúgását.

Miért fontos? Ez a legkomolyabb ukrán kormányátalakítás az invázió óta. A hadszíntéren nem várható közvetlen hatása, hiszen a katonai irányítás nem a minisztériumban történik, de az üzenetértéke egyértelmű: a korrupció elleni harc top prioritás lett az ukrán politikában. Zelenszkij nem titkolja, hogy ezt a vágyott EU-s és NATO-csatlakozás miatt is szükségesnek tartja.

Részletek: a háborús gazdaságban az ukrán állami kiadások nagyjából fele a védelmi tárcán folyik át, ami extrém mértékű kitettséget jelent. Az első nagy botrány januárban robbant ki, amikor kiderült, hogy a minisztérium háromszorosan túlárazva szerez be élelmiszereket, a tojás darabját átszámítva például 160 forintért vették a katonáknak.

  • A lőszervásárlásokon is sokat kerestek valakik – a két ügy miatt januárban már volt egy kirúgási hullám a minisztériumban. A nemzetbiztonság vállalkozókat vett őrizetbe, de Reznyikov akkor még maradhatott, a személyes érintettsége nem merült fel.
  • Végül jöttek a téli katonai kabátok Törökországból, amik valójában nyáriak voltak, és hamis számlákkal szintén háromszoros árat kértek értük. A 33 millió dolláros üzleten egy ukrán képviselő veje keresett sokat. 

Felülnézet: az invázió előtt kiemelten korruptnak tartott Ukrajnában a hasonszőrű botrányok most mikro- és makroszinten egyaránt a háborúhoz kapcsolódnak.

Következmények: Ukrajnának most mindenképpen meg kell mutatnia, hogy komolyan veszi a kérdést. Zelenszkij végül így engedett a médianyomásnak is, és leváltotta Reznyikovot.

  • A dnyiprói oligarcha, Ihor Kolomojszkij szombati letartóztatása is az antikorrupciós kampány része lehet. Bár a vagyonát a háború lefelezte, így is ő az egyik leggazdagabb ukrán, az olajtól a médiáig terjedő érdekeltségekkel. A második legnagyobb ukrán tévé tulajdonosa, az ő csatornáján ment Zelenszkij sorozata, A nép szolgája is még az elnökké választása előtt. A politikus Zelenszkijt sokan az ő teremtményének tartották – aki most minden eddiginél látványosabban jelezte, hogy a hajdani patrónus nem érinthetetlen. 
  • A külföldre szökött korrupt tisztviselők kiadatását is kezdeményezi Ukrajna.
  • És átvilágítják az orvosokat is, hogy nem adtak-e ki hamis igazolásokat kenőpénzért (ennek árfolyama 3 és 15 ezer dollár között mozog Zelenszkij szerint), és a mozgósítás elől a papírokkal külföldre távozók kiadatását is szeretnék elérni.

Tágabb kontextus: az eliten belüli visszaélések azért is váltanak ki most különösen nagy felháborodást, mert az egyszerű családoknak egyre nehezebb: a most is tartó második mozgósítási hullámban olyanokat is besoroznak, akik korábban felmentést kaptak.

  • Mostantól 30 év felett diákoknak sincs mentesség egy friss tervezet szerint. 2022 óta 2,5-szer több lett a ‘túlkoros’ egyetemista, mert így meg lehetett úszni a sorozást – ennek akarnak véget vetni.
  • Az egészségügyi mentesítést is szigorítják. A helyzet komolyságát mutatja, hogy mostantól gyógyult TBC-seket és hepatitiseseket, tünetmentes HIV-pozitívokat is elvihetnek katonának, és az enyhébb mentális rendelleneségekkel, neurózissal is hasonló a helyzet.

Mi várható? Az új védelmi miniszter Rusztem Umjerov kapcsán elsőre a nemzetiségét emeli ki a világsajtó, de a személye azon túl is érdekes, hogy egy muszlim vallású krími tatárról van szó.

  • Fontos szerepeket kapott már eddig is Zelenszkijtől, noha eredetileg ellenzéki képviselő. A tárgyalások megszakításáig benne volt az oroszokkal tárgyaló ukrán küldöttségben is. Ott volt a fogolycserékről és a gabonaegyezségről folytatott megbeszéléseken is.
  • Egy éve nevezték ki az Állami Vagyonkezelő Ügynökség élére, jó pont, hogy alatta nem voltak botrányok a korábban zavaros szervezetnél, miközben elkezdték privatizálni az orosz oligarcháktól lefoglalt vagyonokat.
  • Az oroszok megmérgezték a 2022 tavaszi tárgyalások alatt az állítása szerint, majd pedig azt terjesztették róla, hogy amerikai kém.
  • Az, hogy egy krími tatár lesz mostantól Ukrajna honvédelmi minisztere, világos üzenet. A Sztálin alatt kollektíve kitelepített krími tatárok csak a Szovjetunió felbomlásakor térhettek haza, Umjerov maga is még Üzbegisztánban született, majd Ukrajnát választotta Oroszország helyett. Kinevezése megerősíti, hogy Ukrajna semmiképp sem mond le a 2014-ben de facto elcsatolt félszigetről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Ihor Kolomojszkij korrupció mozgósítás oligarcha orosz-ukrán háború Rusztem Umjerov Ukrajna Volodimir Zelenszkij Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Hajdu Miklós
2024. május 10. 14:02 Közélet

Furcsa szimbóluma lesz a magyar-kínai közeledésnek a cseresznye és a marhasperma

Infrastrukturális beruházások előkészítése mellett a cseresznye és a szarvasmarhafélék örökítőanyagának kiviteléről is megállapodott a magyar kormányfő a kínai elnökkel.

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.