Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 30. 11:26 Világ

Épül az új Wagner-bázis, a szomszédos épületeket meg árulja az önkormányzat

Belarusz középső részén egy elhagyott katonai bázis területén már épülnek azok a létesítmények, amelyek jó eséllyel a Wagner-csoport országba költöző részének elszállásolására szolgálnak.

A hétvégi zendülés után a Jevgenyij Prigozsin által vezetett – de az orosz állam által finanszírozott, ahogyan azt most Vlagyimir Putyin elnök elismerte – Wagner tagjainak három választása maradt: beállnak az orosz hadseregbe, leszerelnek vagy követik Prigozsint Belaruszba. Arról különböző becslések jelentek meg, hogy az utóbbiak mennyien lesznek majd, a Versztka ellenzéki orosz lap nemrég arról írt, hogy nyolcezer ember befogadására alkalmas bázist hoznak létre számukra az országban.

A New York Times pedig a napokban arról számolt be a Planet Labs műholdfelvételei alapján, hogy Belarusz középső részén egy kerítéssel körbevett, de már évek óta nem használt katonai bázis – erről írt a Versztka is – területén az orosz sátortáborokra emlékeztető szerkezetek kezdtek megjelenni egy nyolchektáros területen.

A bázis mintegy 130 kilométerre van Minszktől délkeleti irányban, és 20-ra Aszipovicsi városától, ahol több katonai létesítmény is található, például gyakorlótér és lőszerraktár. A szóban forgó bázist korábban egy belarusz rakétatüzérségi dandár használta, de ezt 2018-ban közelebb költöztették Aszipovicsihez.

Azóta a bázis olyannyira üresen állt, hogy a térségi önkormányzat eladásra hirdette meg az ott lévő 31 épületet, egyebek mellett barakkokat, kantinokat és műhelyeket. A hirdetés szerint az épületek egy 37 hektáros területen találhatók, és üzleti hasznosításra ajánlják. Bár a hirdetés elvileg még aktív, meglepő lenne, ha egy vállalkozó pont most akarna odaköltözni – hacsak nem épp a wagneresek kiszolgálására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkNem túl megnyugtató, ha több ezer Wagner-zsoldos jelenik meg az uniós határok közelébenLukasenka óriási PR-győzelmet aratott a szombati oroszországi zendülést lezáró közvetítésével, és már épül is a tábor nyolcezer Wagner-katona elszállásolására.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Wagner sem úszta meg veszteségek nélkül a példátlan szombati akciójátNéhány katonai járművet biztosan elveszített a lázadás során a magánhadsereg, de az orosz légierő veszteségei még ezzel együtt is sokkal súlyosabbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétségbeesetten próbálták megállítani Putyin csapatai a Wagner előretörésétMivel az orosz hadsereg java része Ukrajnában harcol, leginkább a légierő próbálta megállítani a Moszkva ellen törő Wagnert, kevés sikerrel. Este egy megállapodás alapján a zsoldossereg mégis visszavonulásba kezdett.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ belarusz Oroszország Vlagymir Putyin wagner wagner csoport zendülés Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Mészáros R. Tamás
2024. május 2. 04:32 Világ

Egyre több az elektromos autó, egyre több a panasz is Kínában

A kínai vásárlók nagyobb hatótávolságot és jobb tölthetőséget várnak, nő az elektromos autókkal elégedetlenek aránya. Délkelet-Ázsiában ugyanakkor egyre jobban megy a biznisz a kínai gyártók számára.

Fontos

Torontáli Zoltán
2024. május 9. 15:47 Adat, Élet

Durván az olcsó élelmiszerek felé lökte az infláció a bevásárlásokat

A vásárlások értéke jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly is, mint a volumen, vagyis nagyon nagy arányú volt a lefelé vásárlás.

Hajdu Miklós
2024. május 9. 13:33 Vállalat

A mostani miniválság mutatja, miért veszélyes az akkugyáraknak való kiszolgáltatottság

A hazai ipar és gazdaság erősen megérzi az akkumulátorok iránti kereslet mostani, enyhe gyengélkedését is, ami figyelmeztető jel a jövőre nézve.

Stubnya Bence
2024. május 9. 10:06 Adat

Uniós élmezőnyben van az összes magyar régió az autók számának növekedése alapján

Csak román régiók hagyták le a magyarokat a lakosságarányos autók számának bővülésében. A legszegényebb magyar régiókban volt a legnagyobb növekedés.