Hírlevél feliratkozás
Váczi István
2023. június 29. 09:14 Világ

Nem tudja magához édesgetni az olajkartell a kitermelését leggyorsabban növelő országot

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezete (OPEC) az utóbbi hónapokban többször is megpróbálta feljebb kényszeríteni az olaj világpiaci árát, egyelőre kevesebb, mint több sikerrel. Ahogy korábban írtuk, ennek részben az az oka, hogy a szervezeten kívüli kitermelők növelik a felhozatalt.

Az OPEC ezt a problémát középtávon úgy próbálja kezelni, hogy újabb tagokat toboroz a soraiba. Ez az utóbbi szűk évtizedben csak Afrikában járt sikerrel, de ezek az ország (Gabon, Egyenlítői Guinea, Kongói Köztársaság) OPEC-mércével mérve kis kitermelők. Emellett létezik még az OPEC+ néven emlegetett lazább együttműködés, ami növeli az olajkartell piacbefolyásoló erejét, bár például az eddig megjelent idei adatok nem arra utalnak, hogy Oroszország mindent megtenne a vállalt kitermeléscsökkentés végrehajtása érdekében.

Az OPEC+ tagjai közül Azerbajdzsánt és Malajziát is meghívták, hogy formálisan is csatlakozzon az OPEC-hez, de túl sok mindenen ez sem változtatna, mivel ezek világszinten szintén nem túl nagy kitermelők. A még 2020-ban megkörnyékezett Brazília pedig nemet mondott, mert nem akart részt venni a koordinált kitermeléscsökkentésben (amely az olajárak felhajtását szolgálja).

A legújabban megkörnyékezett ország Guyana, amelynek jelenleg nincs párja a világon az olajkitermelés növelését illetően, a tervek szerint 2028-ra napi egymillió hordóval nő majd a felhozatal a dél-amerikai országban.

A jelek azonban itt sem biztatóak az OPEC számára. A Wall Street Journalnak az ország alelnöke azt mondta, nem akarnak csatlakozni, mert a céljuk az, hogy minél rövidebb idő alatt minél több kőolajat tudjanak kitermelni és eladni. Ennek oka, hogy a következő évtizedekben várhatóan csökken majd a kereslet a kőolaj iránt, így addig akarják megalapozni az eddig szegény ország fejlődését az olajbevételekből, ameddig ez még lehetséges.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMegüzente az olajkartell, hogy nem szabad leírniAz OPEC továbbra is az árakat meghatározó szereplő szándékozik lenni a piacon. A drágább olaj miatt az infláció elleni küzdelem is nehezebb lesz.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMár az oroszok is vizsgálják az olajárcsökkenés okait, mi várható a magyar kutakon?Jelentősen csökkent a héten a világpiacon meghatározó olajtípusok árfolyama, úgy néz ki, hogy egyelőre nem hatásos a globális olajkartell kitermeléscsökkentése.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkPutyin az olaj drágulásában bízik, de a kisebb kitermelők ennek keresztbe tesznekKellene a pluszbevétel az orosz költségvetésbe, de a Nemzetközi Energiaügynökség nem számít arra, hogy drágul idén a kőolaj a mostani szintről.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Guyana kőolaj-kitermelés olajár OPEC Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Mészáros R. Tamás
2024. május 10. 05:20 Közélet, Világ

Magyarország üdvözli, az Európai Bizottság egyre inkább üldözi a kínai cégeket

Az európai politikai hangulat már egyértelműen a kínai kapcsolatok újragondolásának irányába mutat, miközben a magyar kormány a 2010-es években ragadt.

Stubnya Bence
2024. május 7. 05:38 Közélet, Világ

A románok fogyasztanak, a magyarok beruháznak, de ki lesz ettől gazdagabb hosszú távon?

Románia fogyasztásorientált gazdasági stratégiával hagyta le egy főre eső GDP-ben Magyarországot. A magyar gazdaságpolitika viszont még inkább a beruházásokra fókuszálna.

Torontáli Zoltán
2024. május 5. 05:32 Élet, Világ

Már egészen messziről is átjárnak a magyarok Szlovákiába élelmiszerért

Tényleg megéri 80-100 kilométerről rendszeresen kijárni cigiért, sörért, sajtért és sok minden másért? Egyre többen gondolják úgy, hogy igen.

Fontos

Stubnya Bence
2024. május 14. 10:52 Adat

A háború óta még többet is fogyaszt Európa abból az orosz gázból, amit most szankcionálna

Míg az orosz vezetékes gáztól a 2021-es 40 százalékról 2023-ra százalékra csökkentette függőségét az EU, az LNG importja nőtt is az elmúlt években.

Bucsky Péter
2024. május 14. 05:48 Adat, Közélet

Az egyházak finanszírozásában is megvan a kormányzati kétharmad

Az egyházak gazdálkodása az egyik legnehezebben átlátható terület Magyarországon, pedig túlnyomórészt adófizetői forrásokból működtetik intézményeiket.

Jandó Zoltán
2024. május 13. 17:18 Adat

Az egyik probléma megoldódott a magyar mezőgazdaságban, de máris itt a másik

Sokkal többet műtrágyáznak a magyar gazdák, mint tavaly. Önmagában azonban ez nem lesz elég, hogy megmentse a mezőgazdaság évét.