Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. június 27. 13:14 Világ

Nem túl megnyugtató, ha több ezer Wagner-zsoldos jelenik meg az uniós határok közelében

A belarusz ellenzék vezetője, Szvjatlana Cihanouszkaja szerint komoly biztonsági kockázatokat hordoz az ország európai szomszédjaira nézve, hogy a Wagner-zendülést lezáró egyezség nyomán Belaruszba települ át a magánhadsereg egy része.

Mi történt? Péntek este az addig Ukrajnában állomásozó Wagner-csoport Jevgenyij Prigozsin vezetésével megindult Oroszországba, szombaton elfoglalta Rosztovot, útban Moszkva felé pedig összecsapott az orosz légierővel. Ezt követően

  • Putyin tévébeszédben ítélte el a Wagner árulását,
  • szombat kora este Prigozsin leállíttatta a csapatait, miután
  • Fehéroroszország beszállt közvetítőként Putyin és Prigozsin közé.
  • Ennek eredményeképp Prigozsin Fehéroroszországba távozott, a Wagner tagjai pedig vagy követik, vagy leszerelnek, vagy az orosz védelmi minisztérium állományába kerülnek át.
  • A hírek szerint Belaruszban már épül is egy nyolcezer Wagner-katona befogadására szolgáló komplexum.

„Ha Prigozsin idejön a bandájával, akkor az a szomszédainkra nézve is fenyegetést jelent majd – Lengyelországra, Lettországra és Litvániára is” – mondta Szvjatlana Cihanouszkaja.

„Ha Prigozsin vagy a Wagner-csoport egy része Belaruszban köt ki úgy, hogy nem tudunk semmit a terveikről és szándékaikról, akkor meg kell erősítenünk a védelmet a keleti határon” – mondta a litván elnök, Gitanas Nauseda egy sajtóeseményen. „Nemcsak Litvániáról, az egész NATO-ról beszélek”- tette hozzá. 

Számokban: Belarusz és a nyugati szomszédok viszonya az utóbbi években folyamatosan romlik. Az Európai Bizottság szerint Fehéroroszország szándékosan migránsokat csalogat a fővárosba azzal a hamis ígérettel, hogy onnan beléphetnek az EU területére.

  • 2022-ben 15 ezer illegális határátlépési kísérletet jegyeztek fel Belarusz és Lengyelország között.
  • 34-en haltak meg ezekben a kísérletekben.
  • Lengyelország hibrid háborúnak minősítette a jelenséget, szerintük Moszkva és Minszk így próbálja destabilizálni a nyugati szomszédjait, ezért 187 kilométer hosszú kerítést épített a lengyel-fehérorosz határra.
  • Lettország felé ugyanebben az időszakban ötezernél is több ilyen kísérlet történt.
  • Litvánia még februárban felmondta a határrendészeti megállapodást Fehéroroszországgal, a határmenti régiókban veszélyhelyzetet rendelt el. 

Felülnézet: bár Putyinnak sikerült elkerülnie, hogy a zendülésből polgárháború legyen, a szombati események megalázó pofont adtak neki, jelezve azt is, hogy hogyan viszonyulnak az ukrajnai háborúhoz a zsoldosok. Elemzők szerint ha Prigozsin megússza a lázadást, az Putyin rezsimjét visszafordíthatatlan spirálba löki, mert a történelmi tapasztalatok szerint az orosz politikában akkor áll be változás, ha az elit megosztottá, a lakosság elégedetlenné válik, és megszűnik a félelemérzet – hogy ez mennyire igaz, hamarosan kiderülhet, ugyanis a TASSZ orosz hírügynökség szerint lezárták a vizsgálatot a zendülés ügyében, és ejtették a vádakat a Wagner ellen.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkA Wagner sem úszta meg veszteségek nélkül a példátlan szombati akciójátNéhány katonai járművet biztosan elveszített a lázadás során a magánhadsereg, de az orosz légierő veszteségei még ezzel együtt is sokkal súlyosabbak.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkKétségbeesetten próbálták megállítani Putyin csapatai a Wagner előretörésétMivel az orosz hadsereg java része Ukrajnában harcol, leginkább a légierő próbálta megállítani a Moszkva ellen törő Wagnert, kevés sikerrel. Este egy megállapodás alapján a zsoldossereg mégis visszavonulásba kezdett.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMáris nagy szolgálatot tett az orosz puccskísérlet az ukránoknakPutyin rendszerének legmélyebb válságával néz szembe, a következmények nehezen beláthatók a legtöbb atomfegyverrel rendelkező országban. Az ukránok mindenesetre igyekeznek kihasználni a helyzetet.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ balti régió fehéroroszország háború minszk putyin wagner Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Torontáli Zoltán Stubnya Bence
2024. május 16. 05:35 Élet, Világ

Így lehet magyar átlagnyugdíjból élni a spanyol tengerparton

Romantikus álom vagy nagyon is kivitelezhető valóság? Mekkora tőke és nyugdíj kell hozzá? Megkérdeztük azokat, akik már kint élnek, és azokat, akik segítenek a kiköltözőknek.

Mészáros R. Tamás
2024. május 15. 05:33 Világ

Nincs magyar vétó, csordogálni kezd Kijevbe a lefoglalt orosz vagyon

A 260 milliárd eurós, zárolt orosz jegybanki vagyon hasznából kaphat fegyvereket és más segítséget Ukrajna.

Torontáli Zoltán
2024. május 14. 13:24 Vállalat, Világ

Ma még nagyobb jelentőséget kaphat a BYD magyar gyára

Amerika 100 százalékra emeli a vámot a kínai elektromos autókra, az EU is drasztikus lépésre készül, de a Szegeden gyártott BYD kocsik uniósak lehetnek.

Fontos

Al-Hilal István
2024. május 15. 19:01 Pénz

Teljes gőzzel haladnak az ázsiai gazdaságok, de odafigyelnek az egyensúlyra is

A nagy ázsiai gazdaságok óvatosan próbálják stabilizálni helyzetüket, miközben a belső egyensúlyhiány és a geopolitikai kockázatok továbbra is fennállnak.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 16:36 Vállalat

Az elküldött vendégmunkások veszítik a legkevesebbet az iváncsai akkugyárban

Határozott idejű szerződéssel dolgoztak, és ki kell nekik fizetni a hátralévő időre vonatkozó munkabért akkor is, ha nem talál új munkát a kölcsönbe adó cég.

Hajdu Miklós
2024. május 15. 12:46 Adat

Nincs már lufi a budapesti lakáspiacon az MNB szerint

Magára talált a lakáspiac, ami löketet adhat a hitelezésnek és az építőiparnak is.