Hírlevél feliratkozás
Nagy Zsolt
2023. április 26. 15:23 Világ

Miért lett ekkora visszhangja a korábban Orbán-interjút is készítő Tucker Carlson kirúgásának?

A semmiből érkezett a bejelentés hétfőn, hogy a republikánusok kedvenc televíziós csatornájának számító Fox News és annak híres/hírhedt műsorvezetője, Tucker Carlson külön utakon folytatják. Sem a csatorna, sem a műsorvezető nem adott magyarázatot a szakításra.

Előzmény

  • A lépésre szinte közvetlenül azután került sor, hogy a Fox News elvesztett egy sajtópert, melyet a Dominion nevű, digitális választási rendszert fejlesztő cég indított ellene. A Fox News-on megjelent anyagok azt sugallták, hogy Donald Trump választási veresége azért következett be, mert a Dominion eszközeivel manipulálták a szavazást.
  • A csatornának több mint 700 millió dolláros kártérítést kell fizetnie.

Tágabb kontextus

  • A műsorvezető kirúgása azért is furcsa, mert a csatorna korábban is az összeesküvés-elméletek és fals magyarázatok terjesztésének melegágya volt: az ukrajnai háború kitörése után a Kreml narratíváját vették át, ellenezték az Oroszország ellen bevezetett szankciókat. Carlson korábban extrém primitívnek titulálta a nőket, megvédte a gyermekházasság intézményét. Irakot egyszer úgy jellemezte, hogy „egy szar hely, ami tele van félművelt majmokkal.” Befért az oltásellenes narratíva, mentegette a Capitolium ostromában részt vevőket, és előszeretettel terjesztette azt a konteót, miszerint a demokraták egy olyan lakosságcserét akarnak Amerikában, ami a fehéreket elüldözné, és a helyükre bevándorlókat tenne. 

Igen, de

  • A nyíltan bevándorlásellenes, homofób, rasszista utalásokkal megspékelt adások népszerűek: a közel négymilliós nézőbázis komoly fegyvertény.
  • A csatorna nemcsak magához vonzza a republikánus nézőket, de könnyen befolyásolni is tudja a véleményüket. Egy kutatás szerint ha egy republikánus politikus eljutott Tucker Carlson talkshow-jába, akkor azzal nemcsak sikerült eljutnia a potenciális szavazóinak nagy részéhez, de lehetősége nyílt arra, hogy egy napra befolyásolja a közgondolkozást a republikánus szavazók körében.
  • A Fox News-nak sikerült a legnagyobb szeletet kihasítani a jobboldali tévés piacon, ugyanakkor Carlson kirúgásával méhkasba nyúlhattak, közismert jobboldali médiaszereplők arra szólították fel a hallgatóikat és nézőiket, hogy bojkottálják a csatornát. 
  • Egyelőre nem tudni, hogy Carlson hová igazol. A népszerűsége okán akár saját tartalomgyártásba is foghatna, de nem elképzelhetetlen az sem, hogy politikai babérokra fog törni.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkEgy erősen polarizált társadalom esetén nem lehet hatékonyan kormányozni, de ha nincs széttartás, nincs demokráciaNem a Facebook lesz a hibás abban, ha egy társadalom erősen megosztott, de segíti a radikalizálódást, és a szélsőséges nézeteket vallók egymásra találását.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkAz üzleti életre is jó hatással van, ha szabad a médiaMilyen módszerekkel tartja sakkban a kormány a médiát? A G7 eheti podcastja emellett arról szól, hogy a független újságok oknyomozó tevékenysége nyomán fény derülhet vállalati károkozásokra is.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkTrump szavazóit nem a korrupció zavarja, hanem az, hogy az elit csak magával van elfoglalvaBidennek pedig van egy joviális nagypapás kiállása, amivel jó kompromisszumokra képes, nagy reformokat viszont ne várjunk tőle. A G7 Podcast vendége Sebők Miklós.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Világ Donald Trump média republikánus republikánus párt televízió tucker carlson Olvasson tovább a kategóriában

Világ

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.

Váczi István
2024. április 26. 04:39 Adat, Világ

Kimeríthetetlen orosz hadsereg? Egyre fogy az egyik legfontosabb fegyverük

Népszerű elképzelés, hogy az orosz hadsereg szinte bármekkora veszteséget képes pótolni, ám a Szovjetunióról örökölt fegyverkészletek sem végtelenek.

Váczi István
2024. április 19. 04:34 Világ

Romba dőlnek az orosz remények Ukrajnában?

Jelenleg szinte minden harctéri körülmény az oroszoknak kedvez, az eddig elért eredményeik mégis szerények, miközben az ukránok lőszerhiánya hamarosan enyhül.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 25. 04:39 Adat, Élet

Több ezer milliárdos rezsivédelem után a magyarok harmada fával fűt

Az energiaválság megmutatta, hogy miért tévút hosszú távon a rezsicsökkentés, amelyből ráadásul az igazán szegények többsége ki is marad, hiszen fával fűt.

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.