Hírlevél feliratkozás
Kolozsi Ádám
2023. április 17. 19:58 Élet, Világ

Elég jól fizet majd a marihuána legalizálása a cseh államnak

4 milliárd korona, vagyis nagyjából 60 milliárd forint éves adóbevételt remél a cseh kormány a marihuána 2024-re tervezett legalizálásából. Az államilag szabályozott kannabiszpiaccal Európa egyik legliberálisabb drogpolitikája valósulhat meg a cseheknél.

Prága óvárosában már most is sorjakoznak a legfeljebb egyszázalékos THC-tartalmú készítményeket árusító kenderboltok, és Csehországban a kannabisz gyógyászati felhasználása is engedélyezett néhány éve, az ár 90 százalékát az állami egészségbiztosítás állja. A rekreációs szerhasználatot is részlegesen dekriminalizálták: tíz gramm alatt csak szabálysértési bírságot szabhat ki a rendőrség, büntetőeljárást már nem indítanak a fogyasztók ellen.

Jelenleg azonban még hivatalosan illegális a fű, mégha a gyakorlatban ez nem is annyira látszik. Arányaiban más EU-s tagállamokhoz képest a csehek kifejezetten sokat szívnak: az önbevallásos adatok szerint a felnőtt lakosság közel harmada már legalább egyszer kipróbálta, rendszeres fogyasztóból pedig nagyságrendileg 800 ezer van.

A legalizációpártiak többek között éppen a fogyasztási adatokra hivatkoznak. A tiltás több évtizedes politikája sehol nem jött be, érvelnek, hiszen a marihuánahasználat minden retorziós fenyegetés ellenére folyamatosan nő. Érdemes hát áttérni egy új paradigmára, mondják, melyben az állam megnyitja és szabályozza a piacot, amivel a remények szerint ellenőrizhetőbb feltételeket és jobb minőséget biztosíthatnak, miközben kizárják a kiskorúakat.

Ezzel visszaszoríthatják a feketepiacot és a bűnszervezetek szerepét, és nem mellesleg plusz adóbevételhez juttatják az államot.

A befolyó összegekből a költségvetés drogprevenciós programokat is finanszírozhat, hangsúlyozzák.

A cseh törvényjavaslaton december óta dolgozik egy szakértői bizottság. A végleges szövegezés a tervek szerint júniusra készül el, és Petr Fiala miniszterelnök szerint a javaslat szigorú állami szabályozásról szól: a 18 év alattiak kizárásán túl tiltanák a kannabisz reklámozását, a csomagolásokon a cigarettához hasonló módon figyelmeztetéseket helyeznének el, a kannabiszt árusító üzletek létesítéséről, a kijelölt helyekről pedig a helyi önkormányzatok döntenének.

A csehek az EU-ban ezzel a legmesszebb mennének el a könnyűdrogok liberalizálásában, de mindez egy lassan kibontakozó európai trendbe illeszkedik. A leglátványosabb változás az lesz, amikor majd a német szövetségi kormány is legalizálja a marihuánát. A folyamatot nehezíti, hogy a törvénytervezetről Berlinnek az Európai Bizottsággal is egyeztetnie kell, és mivel az ENSZ 1961-es kábítószerügyi egyezménye tiltja a kannabisz rekreációs használatát, valószínűleg a nemzetközi egyezményből is ki kell lépniük.

A cseh érveléshez hasonlósan a német hatóságok is azt hangsúlyozzák, hogy a tiltás kudarcot vallott, a fogyasztók száma és a feketepiac mérete csak egyre nő. A kannabisz észak-amerikai legalizációjának eddigi tapasztalatai ugyanakkor nem arra utalnak, hogy a törvényesítés megállítaná ezt a trendet, sőt. Azokban a szövetségi államokban, ahol a marihuána szabadon kapható, még gyorsabban nőtt a fogyasztás, ráadásul jellemzően egyre erősebb THC-tartalmú termékeket forgalmaznak. A liberalizáció különösen a fiatalok körében növelte a szerhasználatot.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Élet Világ Csehország drogliberalizáció Marihuána Olvasson tovább a kategóriában

Élet

Bucsky Péter
2024. április 23. 04:33 Élet, Tech

Sikerült volna csökkenteni az autók fogyasztását, helyette jöttek a SUV-ok

Hiába szorgalmazza az Európai Unió, hogy legyenek egyre kevésbé szennyezők a személyautók, a városi terepjárók miatt egyre rosszabb a helyzet.

Hajdu Miklós
2024. április 21. 04:36 Élet

Kivételes szerencsével léphettek be a 90-es évek közepe után született fiatalok a munkaerőpiacra

A gazdasági fellendülés időszakában pályára lépő fiatalok viszonylag könnyen találtak munkát jó fizetés mellett, kérdés, hogy ez miként hat a motivációjukra.

Lukács András
2024. április 17. 04:34 Élet

A kereslet visszafogásával érdemes csökkenteni az üzemanyagárakat

A kormány olcsóbb üzemanyagot szeretne, ám az élhető jövőt az szolgálná, ha ez azért valósulna meg, mert kevesebb benzinre és gázolajra van szükség.

Fontos

Elek Péter
2024. április 24. 04:35 Pénz

Olyan gazdagok a nyugdíjba vonuló amerikaiak, hogy azt még a forint is megérzi

Amerikai infláció: volt, van, lesz; és az emiatt magasan ragadó dollárkamatokhoz mérik minden más deviza hozamát - a forintét is.

Bukovszki András
2024. április 22. 04:37 Pénz

Kifulladni látszik a magyar államadósság-ráta csökkenése

Nemcsak rövid, hanem középtávon is magasan ragadhat az adósságráta, ami a gazdasági felzárkózási folyamatunkat is megnehezítheti.

Gergely Péter
2024. április 20. 04:31 Pénz

Az új otthonfelújítási program átrendezheti a lakáshitelek piacát

A támogatás révén több tízmilliárd forint felújítási hitel jut majd a piacra, amelyhez várhatóan jelentős mennyiségű piaci feltételű kölcsön is társul majd.