Hírlevél feliratkozás
Stubnya Bence
2023. április 1. 13:08 Vállalat

Nem csak itthon figyeltek fel a száguldó infláció mellett megugró profitokra

A cégek megnövekedett profitja okozta a 2022 második felében 20 százalék fölé emelkedő magyarországi infláció egy nem elhanyagolható részét az Magyar Nemzeti Bank friss Inflációs jelentése szerint.

  • 2021-ben a cégek a nyereségrátájuk rovására is elkerülték az áremelést, 2022 végére viszont már gyakran a költségeik növekedésénél nagyobb mértékben emeltek árakat, a nyereségüket növelve ezzel.
  • A feldolgozott élelmiszerek és az üzemanyagok drágulásában azonosított be erős profithatást a jegybank.

Az infláció túlnyomó részét viszont ebben az időszakban is olyan tényezők okozták, mint a megnövekedett energia-, alapanyag- és bérköltségek vagy a forintgyengülés.

Alulnézet: a Cal-Maine Foods, az Egyesült Államok legnagyobb tojáspiaci cége az előző negyedévben hétszeresére növelte a nyereségét, miközben átlagosan duplázta az árait.

  • Az élelmiszeriparban, a kiskereskedelemben és az energetikában azonosítja be a megugró nyereségeket a legtöbb ezzel foglalkozó cikk és elemzés.

Felülnézet: az USA-ban a II. világháború óta nem volt olyan nagy a cégek nyereségessége, mint az elmúlt években, az eurózónában pedig 2019 vége óta a profitok nagyobb mértékben nőttek, mint a bérek az EKB szerint.

  • Az angol jegybankelnök arra kérte a cégeket, hogy fogják vissza magukat az áremelésekkel.

Mi az oka? Az Európai Központi Bank egyik igazgatósági tagja a Financial Timesnak nyilatkozva a cégek piaci erejével magyarázta a jelenséget.

  • Egy másik magyarázat szerint az ellátási láncok töredezettsége miatt korlátozott kínálat a járvány után megugró kereslettel találkozva okozta a magas árakat és a nagyobb profitabilitást.

Igen, de: egyes közgazdászok szerint a megugró profitok nem az okai, hanem a következményei a drágulásnak.

Mi várható? Csökkenni fog a jelenség relevanciája, ugyanis már az USA-ban és Európában is lefele indult az infláció.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkBalatoni nyaralás 2023: még húzósabbnak ígérkezik a lángos ára az idei szezonbanMinden büfés a szomszédját lesi, hogy mennyiért adja majd a terméket. Az idei nyár sokaknak lesz vízválasztó.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkMiért nem érződik annyira az infláció Ausztriában?A rendkívül erős szakszervezetek és a munkaadók sorra olyan béremelésekben állapodnak meg, amelyek kompenzálják a drágulást.

Kapcsolódó cikkKapcsolódó cikkHiába csökken néhány termék ára, még messze van a fordulat az élelmiszerek inflációját tekintveA paradicsom, a paprika, a hagyma és az uborka is 15-30 százalékkal drágult csak egyetlen hónap alatt, így a mi mérésünk szerint az éves infláció ugyan enyhült, de még mindig 50 százalékos.

G7 támogató leszek! Egyszeri támogatás / Előfizetés

Vállalat infláció profit Olvasson tovább a kategóriában

Vállalat

Bucsky Péter
2024. április 18. 04:32 Adat, Vállalat

Most lehet hibáztatni Brüsszelt: kamionok áradatát szabadítja az utakra

A zöldnek mondott intézkedések a közúti áruszállítást hozzák helyzetbe, ezek hatására várhatóan jelentős mennyiségű vasúti forgalom terelődik kamionokra.

Hajdu Miklós
2024. április 8. 04:34 Vállalat, Világ

Nincs sok oka bizakodásra a német autógyártóknak

A politika kevésbé tolja most az elektromos átállást, amire egyébként lenne Európa-szerte kereslet, csak kérdéses, hogy ezt a hagyományos német gyártók szolgálják majd ki.

Bucsky Péter
2024. április 4. 04:34 Közélet, Vállalat

Egyre több rossz hitel mögé kell beállnia az államnak, hogy a magyar cégek forráshoz jussanak

Főleg az agrárvállalkozásoknál tolják az állami kezességvállalást annak ellenére is, hogy a hitelfelvevők egyre jelentősebb része végül nem tud törleszteni.

Fontos

Bucsky Péter
2024. április 29. 04:33 Adat, Élet

Külföldi polgármestert is választhatna több magyar település a nagy arányuk alapján

Nem feltétlenül ott él a legtöbb külföldi állampolgár Magyarországon, ahol azt a gazdasági fejlettség alapján várnánk.

Hajdu Miklós
2024. április 28. 04:33 Élet

Ha így megy tovább, az alapkamat helyett a folyók vízállása határozza meg az inflációt

Eddig a globális felmelegedés árakra gyakorolt hatásait többnyire átmenetinek, esetlegesnek tartották az elemzők, de eljött az ideje a szemléletváltásnak.

Avatar
2024. április 27. 04:37 Világ

Amerika részben hátat fordít a fenntarthatóságnak, Európa még kitart

Bár az ESG-célkitűzéseket mindössze néhány évvel ezelőtt állították fel, már annyi feszültséget okoztak, hogy az Egyesült Államokban részben feladták őket.